De acum, nimeni nu mai poate spune că tot ceea ce este delicios, gustos și dulce îngrașă. Eu am descoperit trei rețete absolut delicioase care astâmpără pofta de dulce și nu aduc nici măcar un gram pe cântar. Tot ce trebuie să faceți este să luați repede un pix și o hârtie și să notați aceste rețete senzaționale pentru că NU îngrașă.
Fructele acestea au un conţinut extrem de mic de zahăr, dar sunt bogate în fibre care ajută la digestie şi împiedică depunerea grăsimilor, mai ales în zona abdomenului. Un mare avantaj al consumului de căpșuni este și acela că potolește foamea, împiedică excesele culinare. Fix ceea ce căutam 😀
În topul preferințelor mele, pe locul 1 se găsește înghețata de căpșuni fără zahăr. Un pumn de fructe, spălate și curățate, se pun în congelator pentru 30 de minute. Se scot și se mixează cu blenderul până devin o pastă. Pentru aromă se pot adăuga frunze de mentă, puțină miere, o linguriță este suficientă sau 2-3 picături de îndulcitor natural Stevia. Mai poți adăuga și 1-2 linguriță de unt de cocos sau cacao pentru aromă, dar e bine să alegi între mentă și unt.
Pe locul doi, avem parfait de iaurt și căpșuni, pentru care ai nevoie de 500 grame de iaurt slab, 4-5 linguri de miere, 500 grame căpșuni, baton de vanilie sau o lingură de esență de vanilie, coajă de lămâie rasă. Se amestecă toate și se împart în boluri micuțe sau în forme care pot fi lăsate la congelator 15-30 minute sau aproximativ 4-5 ore la frigider.
Pe locul 3, vin găluștele cu căpșuni preparate fără coacere. Îți trebuie brânză dulce de vacă sau de urdă. Pentru două porții e suficientă o ceașcă de brânză, o lingurăde miere, sucul de la o portocală proaspăt stors și de un pumn de căpșuni. Pentru decor, câteva frunze de mentă.
Se amestecă toate ingredientele mai puțin căpșunile. Trebuie să obții o pastă cât de cât solidă, dar ușor de modelat. Se îmbracă fiecare căpșină cu această pastă și se dă la frigider pentru că se servește rece.
FOLLOW ME
De anul trecut, am început să fac și gem de căpșuni fără zahăr. Se pregătește foarte ușor, se păstrează extrem de bine și NU conține nici urmă de zahăr.
Rețeta este foarte simplă, ca să îți faci o idee de gramaj, e bine să știi că pentru 500 grame de căpșuni ai nevoie de 300 de ml. de suc de mere natural, fără adaos de zahăr și zeama de la o jumătate de lămâie. Din aceastea obții un borcan de gem, aproximativ 350ml.
Pentru prepararea gemului trebuie să speli căpșunile, să le pui într-un castron, să torni zeama de lămâie și se pune apă să le acopere. Separat, într-o cratiță se pune sucul de mere la fiert, când a scăzut la jumătate se adaugă căpșunile scurse bine de apă, se lasă la fiert. Pe măsură ce încep să fiarbă se formează spumă, aceasta se îndepărtează. Se lasă la fiert până scade la jumătate din cantitatea inițială. Se pune gemul fierbinte în borcane sterilizate și uscate, se înfiletează capacele și se răcesc lent.
Și ca un pont referitor la consumul de zahăr, am stat de vorbă cu Dr. Andrei Laslău care spune că orice persoană care vrea să slăbească trebuie să înceapă printr-o educație în ceea ce înseamnă mâncarea pe care o consumă: „Cei care vor să slăbească trebuie să renunțe defintiv la sucurile carbogazoase, la iaurturile cu fructe (acestea conțin foarte mult zahăr) și să mănânce carbohidrați (cartofi, orez, etc.) doar în cazul în care dieta este susținută de efort fizic. De asemenea, este bine să limitați consumul de cereale și fructe dulci sau uscate în exces. Trebuie să renunțați la zahăr și, dacă vreți o alternativă care să vă ajute să slăbiți, cel mai sigur îndulcitor este cel pe bază de Stevia.”
Așadar, poftă limitată la dulce, iar atunci când consumi ceva dulce, alege să fie cât mai slab în calorii și fără zahăr 😉