După vacanța de iarnă pe care și-au petrecut-o la Sinaia, Alex și Alesia s-au întors ieri la școală. După cum s-ar putea să știți deja, medicii din toată țara sunt în alertă și deja au fost anunțate foarte multe cazuri de gripă în rândul copiilor. Dacă ar fi fost vorba numai de Alex și Alesia nu aș fi avut emoții prea mari, însă anul acesta avem în casă și o mogâldeață de numai 3 luni care are o imunitate foarte fragilă.
Când vine vorba de bebeluși, o „simplă răceală” poate necesita internare, iar medicii spun că numărul bebelușilor internați cu gripă este dublu în cazul celor care au frați mai mari. Să fie o coincidență? Bineînțeles că nu. Pentru că frățiorii cei mari petrec mult timp în colectivitate, fie că vorbim de școală sau grădiniță, șansele ca microbii cu care intră în contact să ducă la gripă și răceală sunt foarte mari.
Îmi doresc să trecem cu bine peste iarnă, așa că am stat de vorbă cu Doamna Doctor Pediatru Irina Antonescu și am dezbătut subiectul.
Avem acasă un bebeluș și frații mai mari care merg în colectivitate. Ce facem? Cum îl ferim de microbi?
Dacă avem un copil care merge la școală, nu prea avem ce să facem. Dar dacă avem un copil care merge la grădiniță și ne putem permite să-l ținem acasă, ianuarie- februarie ar fi bine să evităm colectivitatea. Dar dacă totuși merge în colectivitate, trebuie să-l protejăm: să avem grijă acasă să fie bine alimentat. Nu ținem cont de ceea ce mănâncă la grădiniță, nu întotdeauna copiii mânâncă ceea ce spun pentru că se iau cu joaca și nu mănâncă cum trebuie.
Obligatoriu, în această perioadă trebuie suplimentat consumul de fructe. Organismul are nevoie de vitamine și pe cât posibil ar fi bine să fie pe cale naturală (adică fructe).
FOLLOW ME
Trebuie vorbit la școală/ grădiniță să se aerisească sălile de clasă. În momentul în care am o colectivitate, fie și mică, de 5 copiii, în momentul în care un copil tușește/strănută, împrăștie în jur virusul/bacteria. Cu cât se aerisește mai mult, cu atât scade din contagiozitatea aerului din încăperea respectivă. Și atunci, dacă la grădiniță, atunci când copiii merg la masă, sala de clasă se aerisește, riscul să culeagă o infecție respiratorie este mai mic. Dar dacă nu am ce să fac, asta e. Merg la grădiniță și învăț copilul că nu stăm nas în nas cu un copil care tușește.
Copilul de vârstă mai mare deja știe să se protejeze. Știe că dacă prietenul meu este bolnav și are mucozități, mă joc cu el, dar nu stăm nas în nas. Mă spăl pe mâini când ajung acasă, schimb hainele, eventual curăț suplimentar nasul cu niște apă de mare sau ser fiziologic ca să mai scad din încărcătura microbiană de la nivelul nasului.
Cam atât putem face pentru a-l proteja de gripă. Gripa este foarte contagioasă, dar dacă organismul este unul normal, deci bine hrănit, nu fac complicații. În general complicațiile apar la copiii care au un organism slăbit. Asta se întâmplă de obicei în cazul copiilor de grădiniță care mănâncă acolo puțin, apoi vine acasă și mănâncă un iaurt, un biscuite sau ceva făinos la care aportul de vitamine este foarte scăzut.
Ce facem cu bebelușul? Îi ținem depare de frații mai mari?
Aici e greu pentru că și așa intervine o gelozie în momentul în care apare bebelușul în familie. Dacă îi spunem să nu vină nas în nas cu bebelușul, nu intra în cameră, nu tuși lângă bebeluș, în momentul în care apare o interdicție, vom obține exact opusul. Asta va face. Dar dacă în momentul în care vine de la școală/grădiniță se schimbă și încerc să îl țin ocupat, să mă joc mai mult cu el, să îi găsesc o preocupare care să îi placă și să îl țină departe de bebeluș, ar fi preferabil. Pentru că el poate să fie în incubație, să nu aibă nimic și în timpul nopții să facă o febră și deja e contagios.
Le dăm ceva preventiv copiilor care merg în colectivitate?
Nu avem ce să le dăm. Vă dați seama că dacă ar fi ceva care ar putea preveni gripa sau orice altă infecție nu ar mai fi niciun copil bolnav. Deci, trebuie alimentat corect, cu un aport de vitamine solid și în rest nu am ce face. Nu există un medicament care să prevină gripa.
Așadar, dacă aveți în familie și bebeluș și copii mai mari, pe cât posibil ar trebui să evitați locurile aglomerate în perioada aceasta, chiar și grădinița dacă e posibil. În cazul bebelușilor sub 6 luni, care încă nu au făcut nici măcar vaccinul anti-gripal riscurile sunt foarte mari. Gândiți-vă că imunitatea lor este destul de fragilă și că o răceală care poate părea banală pentru noi se poate transforma în ceva foarte grav pentru un nou-născut.
Mai multe sfaturi de la specialiști cu privire la răceală și gripă puteți găsi în eBook-ul 15 sfaturi ale medicilor pediatri pentru prevenirea și tratarea răcelilor de sezon pe care îl puteți descărca GRATUIT.
Hai cu mine pe:
Facebook: https://www.facebook.com/ela.craciun/
Instagram: https://www.instagram.com/elacraciun/
YouTube: https://www.youtube.com/elacraciun
Bună seara! Acum nu au răcit dar am avut mai probleme în primăvara, când efectiv am luat unul de la celălalt, toată familia. 😞
De o saptamana ne luptăm cu raceala
Prima data am luat eu, si bebe dupa mine
Noi am luat si vitamina C si vad ca inca nu am luat nici eu nici copii de la tati care a racit de doua ori pana acum, sper din suflet sa trecem cu bine .
Multa sanatate.
Sper sa scăpăm cat mai curand de raceala, si sa numai racim prea curand😟
Daca stie cineva o solutie sau ce am putea face ca sa numai racim astept sfaturile vpastre❤
Baiatul meu mananca fructe multe,in special citrice,dar de obicei raceste cand e in vacanta
Vitamina C si multe fructe si legume proaspete pentru a creste imunitatea. 💖
Intrebarea aceasta o am si eu, dar la noi e o situatie mai speciala. Copiii nu merg in colectivitate, in schimb avem musafiri zilnic.
Curand va veni pe lume cel deal treilea copil si am inceput sa fiu mai atenta la vizitatori.
Sunteți de acord cu vaccinurile ?
Nu ma refer la cel antigripal .
Da 🙂
Multumesc Mirabela.de sfat, chiar asa am facut si chiar suntem bine acum, o mica tuse de care sper sa scapam in curand
Sper sa numai racim anul acesta prea curand, pentru ca am trecut printr-o raceala destul de grea care a afectat toata familia😣
Eu am racit si încerc sa îl protejez cat pot de mult.Port masca,nu il mai pup sper sa nu ia si el