Cum îi ghidăm pe copii în lumea digitală pentru a-i pregăti pentru viitor

Copilului tău îi place să facă poze, să editeze filmulețe sau se întreabă de 100 de ori pe zi cum funcționează un joc? Sau poate e deja mai mare și a făcut primii pași în lumea programării? Încurajează-i curiozitatea și creativitatea!

Foarte multe dintre meseriile viitorului au la bază componenta digitală, așa că e normal ca cei mici să-și dezvolte aceste abilități de la vârste fragede. Cred că școala online a fost un antrenament în acest sens, dar există și alte lucruri pe care le poate descoperi.

Dacă vezi că cel mic stă „mult timp“ în  fața telefonului/monitorului, asigură-te doar că îl folosește într-un fel constructiv, pentru a învăța ceva util.

În timp ce timpul petrecut urmărind numai desene sau filmulețe este dăunător pe termen lung pentru copii, pentru că îi ține sub o vrajă în fața ecranelor și nu îi solicită în niciun fel, timpul în care învață cum să folosească diverse programe, într-un mod distractiv, le este benefic, îi ține atenți și îi stimulează.

Sunt fericită să vă anunț că Orange organizează anul acesta ediția a VIII-a a programului SuperCoders și că le sunt în continuare alături în sprijinirea acestei inițiative. 

Programul se adresează copiilor cu vârstele cuprinse între 10 și 14 ani pasionați de limbajele de programare, iar Alesia este foarte entuziasmată, pentru că anul acesta a început un curs de programare unde învață să lucreze în Scratch, „să codeze” (cum spune ea). Până acum a făcut în Minecraft un roboțel care să meargă și facă anumite cerințe de care e foarte mândră.  Așa că a fost foarte încântată să afle că în Scratch trebuie să lucreze și pentru a participa la concursul SuperCoders.

 

Prin programare, copiii pot să construiască lumi noi, să dea frâu liber imaginației și să descopere oportunități nemărginite de învățare pe care le oferă tehnologia.  

 

Cum îi ajută programarea pe copii:

– îi ajută să-și dezvolte imaginația și creativitatea

– structurează gândirea logică

– îi ajută să-și structureze ideile

 

Etapele programului Orange Supercoders

1. Caravana care cuprinde ateliere online gratuite, pe diverse teme, de la graphic design, până la game streaming și coding în Scratch.

Pe canalul de Youtube Orange Romania, au fost organizate sesiuni de ateliere de specialitate susținute de oameni talentați din mediul online, precum Creative Monkeyz, Edi Brandabura, sau Sebastian Dobrincu.

2. Concursul Național la care se pot înscrie până pe 18 noiembrie și unde pot câștiga o mulțime de premii (precum laptop Huawei MateBook, tablete M10HD sau seturi de căști Galaxy Buds Plus. În plus, 50 de copii vor fi selectați pentru a face parte din Academie, ultima etapă, în care vor învăța programare la un nivel avansat.

Provocarea pe care o au de îndeplinit cei mici este de a dezvolta o animație pe platforma online Scratch. Pornind de la povestea personajului Coder descrisa aici, cei mici trebuie să-și folosească imaginația și abilitățile de programare vizuală pentru a dezvolta povestea și a-i găsi un deznodământ. Miza este de a transforma totul într-o animație care să îl ajute pe Coder în deblocarea impasului spațio-temporal în care se află.

Pe 9 decembrie vor fi anunțați câștigătorii.

Pașii pentru înscriere la concurs sunt disponibili aici:  https://oran.ge/SuperCoders7

3. Academia în cadrul căreia cei 50 de câștigători ai Concursului național vor intra într-un modul avansat de programare care se desfășoară timp de 12 săptămâni. Copiii vor fi îndrumați de cei mai buni traineri de la Simplon România. Totul se va întâmpla online, în perioada ianuarie – aprilie 2022, iar copiii vor învăța limbajul de programare JavaScript cu ajutorul activităților și proiectelor interactive, precum și ce înseamnă noțiuni ca: structuri de programe, bucle, variabile, testarea și corectarea erorilor.

Sunt abonată Orange de foarte mulți ani și mă bucur să văd că aceștia sprijină și contribuie la viitorul tinerei generații prin proiectele de educație digitală pe care le demarează. 

Vă invit și pe voi să îi susțineți pe cei mici și să îi înscrieți la concurs. Sunt convinsă că majoritatea copiilor noștri sunt atrași de tot ceea ce înseamnă digital, programare sau tehnologie, dar și că acestea vor fi, probabil, domeniile în care vor ajunge să-și desfășoare activitatea.

Alesia se uita foarte mult pe YouTube la filmulețe în care se jucau alți oameni. Așa că am întrebat-o dacă nu ar prefera ca în loc să stea să se uite cum se joacă alții să se joace ea sau să învețe cum funcționează aceste jocuri. Combinația dintre creativitatea ei și interesul pentru gaming&coding o ajută foarte mult și a făcut-o să îndrăgească acest domeniu.

Știu că mulți dintre noi ne temem de faptul că cei mici pot să manevreze fără probleme un telefon sau un laptop încă de la vârste foarte fragede. Eu cred că atâta timp cât suntem în „controlul” (pe cât posibil) activităților și timpului pe care îl petrec online, putem privi activitatea lor în lumea digitală ca pe o oportunitate pentru viitor. Trebuie să acceptăm evoluția tehnologiei, să încercăm să fim în pas cu ea și să-i încurajăm pe cei mici să fie vizionari!

3 comentarii pe “Cum îi ghidăm pe copii în lumea digitală pentru a-i pregăti pentru viitor

  1. Asaftei Simona says:

    Ceva foarte bun .Ale mele fetițe și chiar asta mică stă pe YouTube foarte mult la filmulețe s-ar uita non-stop ,mai degrabă cea mare este mai mult cu învățatul și mai puțin pe telefon .Mulțumim pentru informații draga mea !

  2. Sovoiu Elena Ramona says:

    Si Eduard prefera sa stea pe telefon mult, incerc sa controlez cat pot ceea ce vede, încă suntem mici, dar sper ca în curând sa și învețe ceva din asta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.