V-ați întrebat vreodată cum îi spuneți soacrei sau mamei că nu ești de acord cu ea fără să supere… Nu vreau să vă dezamăgesc, dar șansele să se supere sunt destul de mari. De asta e important să învățăm cum le spunem că nu suntem de acord cu ele și, mai ales, în ce momente.
Pentru că ultimele articole pe care le-am postat vin cu o abordare puțin diferită în ceea ce privește creșterea și îngrijirea nou-născuților, primesc foarte multe mesaje de la mămici tinere care îmi spun că le-ar plăcea mult să țină cont de sfaturile spcialiștilor pe care, atenție, eu doar le transmit mai departe, mi-am dat seama că multe dintre ele se confruntă cu aceeași problemă. Ar vrea să aplice ceea ce fac și eu, dar au pe lângă ele o mămică sau o mamă soacră care „știe mai bine” cum se cresc copiii, că doar a trecut prin această experiență.
Cerasela Rogen, coah transformațional, ne învață cum să spunem nu și cum să ne impunem propriile reguli atunci când vine vorba de copiii noștri.
Este foarte dificil și greu atunci când nu știi să ceri și nu știi să îți spui părerea. Când ești în situația asta, înseamnă că există o problemă personală și că trebuie să lucrezi în primul rând cu tine. Dacă ai reușit să lucrezi tine și poți să îți spui părerea înveți să comunici asertiv. Când tu faci acest lucru și spui ce te deranjează, dă apoi dai și soluția, „mi-ar plăcea să îmi urmezi regulile atunci când vine vorba de copilul meu„. Dacă e vorba de cineva din familie, care te ajută și îți dă o mână de ajutor necondiționată cu copilul e mai greu pentru că ne gândim să nu se supere, să nu deranjăm, dar eu cred că este important să ne comunicăm într-un mod frumos părerea. Mod frumos înseamnă să spunem cum ne simțim vizavi de anumite lucruri și că vrem să se respecte acele lucruri fără să ne implicăm în mintea celuilalt. Nu ne punem în pielea mamei și ne gândim „oare ce o să se întâmple, oare o să se supere?”. Noi spunem ce avem pe suflet cât mai frumos. Cum este preluată nu este treaba noastră. Pentru că e vorba de copilul nostru, de viața lui. Este foarte important și chiar dacă te ajută cineva e imperios să facă ceea ce tu îți dorești: să nu îl răsfețe prea tare sau să-i dea mâncare la orele precise pe care i le dai, să-i vorbească într-un anumit fel, să nu-i spună „nu ai voie acolo” fără să-i dea vreo explicație.
Când aveam copii mici, am pus pe frigider o hârtie cu regulile și ce nu are voie să facă bona sau mama sau oricine era acasă și scria clar: orice nu este însoțit de o explicație, să nu se ridice tonul, să i se dea mâncare la orele exacte.
Ne-ar ajuta acest mod asertiv de a comunica frumos, dar e important să avem curajul să nu ne punem în mintea celuilalt și doar să facem regula de 5: atunci când ne e rușine sau frică să spunem ceva, ca să ne scăpăm creierul de frică numărăm invers de la 5 la 0. 5,4,3,2,1, 0 și spunem ce avem de spus pentru că atunci frica dispare și putem să spunem ceea ce ne dorim.
FOLLOW ME
Contează mult modul și momentul pe care îl alegem să spunem lucrurile pe care ni le dorim. Dacă e un moment în care ne-am ciondănit de ceva sau ne-am supărat, nu este momentul să comunicăm. Dacă este un moment prietenos, în care stăm de vorbă, este momentul să vorbim. Dacă se supără trebuie să ne asumăm că avem o mămică sau o soacră care îl va educa așa cum va vrea și că orice îi spunem nu o să facă. Și atunci, ori schimbăm mămica soacră cu o bonă, ori încercăm în van. Dacă se supără, nu ai niciun mod mai bun să comunici altfel, comunicarea asertivă înseamnă să fii sigur pe tine, să vorbești despre emoțiile tale, despre ce îți dorești tu și cel mai important este să subliniezi persoanei că nu ai nimic cu modul în care procedează, dar că tu ai o altă părere, despre care crezi că e bună pentru copilul tău. Și e bine să începem mereu cu un compliment pentru persoana respectivă.
Bunicile sunt minunate cu tot ce pot să facă și cu poveștile pe care le pot spune, dar, ca să evolueze și ele trebuie să înțeleagă că există și alte perspective prin care se crește un copil și să acceptăm și perspectiva mamei dacă vrem să rămânem veșnic tinere.
Există și va exista întotdeauna un conflict între generații pentru că lucrurile evoluează și sunt diferite și o persoană mai în vârstă întotdeauna va simți că știe mai bine cum trebuiesc făcute lucrurile din cauza experienței, dar asta nu înseamnă că noi nu ne putem impune într-un mod frumos părerea și nevoile noastre referitoare la creșterea copilului. Depinde foarte mult de înțelegerea pe care o ai pentru personalitatea bunicii, pentru că la fiecare e un mod diferit de abordare. E important să fim atente cum să comunicăm lucrurile, dar cel mai important e să le comunicăm.
Așa cum spunea și Cerasele, e important să le apreciem sprijinul și să ne bucurăm că la avem alături de noi. Dar atunci când simțim că sfaturile lor nu se potrivesc cu principiile noastre, e important să știm cum să le spunem asta fără a le face să se simtă date la o parte.
În domeniul creșterii bebelușilor există foarte multe mituri și „povețe”, convingerea că orice bebeluș te ține treaz toată noaptea în primul an sau că e normal să plângă din cauza colicilor. Aceasta este atitudinea de care Adriana se lovește când vine în România și de asta vrea să ajute cât mai multe mămici să descopere tehnicile care pe ea au făcut-o celebră peste ocean. Orice copil poate să aibă un somn liniștit, să ia în greutate normal și să se dezvolte așa cum trebuie. Primul an de viață alături de bebeluș nu trebuie să fie un coșmar, ci un vis împlinit! Așa că dacă intuiția voastră vă spune altceva, adaptați-vă la informațiile la care avem acces în 2019 și educați-vă copiii așa cum simțiți că e mai bine pentru ei.
Dacă sunteți viitoare mămici sau proaspete mămici și vă confruntați cu problemele pe care le aveam și eu înainte să-mi stabilesc un program și reguli pe care să le urmez, vă aștept să aflați de ce bebelușul tău nu are un somn liniștit și cum să devii o mama odihnită cu un copil fericit!
Ce veți învăța de la acest curs:
Vei învăța cum să hrănești corect bebelușul
Vei seta obiceiuri sănătoase pentru copil
Vei ști care este ciclul sănătos de evoluție al bebelușului și cum să îl susții
Vei învăța să crești copii sănătoși și independenți
Vei învăța cum să alimentezi emoțional relația mamă-copil
Vei recunoaște cele mai frecvente greșeli pe care le faci în relația cu copilul tău
În rubrica Jurnal de bebe veți găsi materiale utile, experiențele mele și informații de la specialiști cu privire la tot ce înseamnă viața unui bebeluș. Dacă vreți să vedeți cum a fost sarcina, puteți citi articolele din categoria Jurnal de Sarcină. Vă aștept și în grupul Mămici și copii fericiți. ❤
În rubrica Jurnal de bebe veți găsi materiale utile, experiențele mele și informații de la specialiști cu privire la tot ce înseamnă viața unui bebeluș. Dacă vreți să vedeți cum a fost sarcina, puteți citi articolele din categoria Jurnal de Sarcină. Vă aștept și în grupul Mămici și copii fericiți. ❤
Hai cu mine pe:
Facebook: https://www.facebook.com/ela.craciun/
Instagram: https://www.instagram.com/elacraciun/
YouTube: https://www.youtube.com/elacraciun
Nu am zis nimic la primul ca mă gândeam că nu am experienta ( chiar mi sa reproșat), dar la al doilea sa schimbat datele problemei. 🙈
Ii spun pur si simplu.Sunt o persoana directa2
Foarte fain cursul.