Cum le spui copiilor adevărul despre Moș Crăciun, Iepurașul de Paști sau Zâna măseluță

Una dintre marile provocări ale unui părinte este tranziția celui mic de la faza de copil la cea de copil-matur. O maturizare rapidă, care are loc de cele mai multe ori la școală. Când începe “maturizarea”? Când lovește realitatea. Când mama nu mai e lângă el să îl protejeze, când este bruscat, când îi e teamă și când nu mai ai niciun control asupra informației. Cine și ce îi spune nu mai depinde de tine. Ești cel mult spectator și asta sperie.

Unul dintre lucrurile care se schimbă este că magia și misterul poveștilor pe care i le-ai spus până atunci încep să fie amenințate. Într-o zi o să vină acasă și o să întrebe: “Este iepurașul de Paști real? Dar Zâna măseluță?

De ce spun asta? Pentru că trebuie să te pregătești. Așa cum va trebui să te pregătești și pentru povestea cu barza și copiii. Dacă te știi abil și crezi că o să improvizezi la momentul potrivit, o să te dezamăgesc. Eu am fost întrebată în timp ce conduceam și aveam o discuție în contradictoriu cu cineva. De ce nu poți să te bazezi pe improvizație? Pentru că acel prim răspuns va fi cel care va conta. Dacă vrei să minți, sau să păstrezi magia, trebuie să fii convingător. Dacă vrei un răspuns care să îl mulțumească și să fie și adevărul, atunci va trebui să te pregătești. Orice ezitare te va urmări pe subiect. Eu am fost nevoită să îi spun lui Alex să aștepte că îi răspund mai târziu. Deloc inspirată, dar am fost prinsă cu garda jos. Așa că m-am învățat minte și am avut un plan atunci când Alesia a venit cu întrebarea de gradul 0.

Primul lucru pe care bine să îl faceți, ca să câștigați timp și inspirație, este să întrebați ce crede ea/el despre subiect și de ce întreabă. Asta ca să aflați cauza, sursa și să vedeți cât e de grav. Dacă e suficient de mare nu va cădea în plasă, va avea nevoie de un răspuns.

Al doilea lucru pe care trebuie să îl realizați este că singura cale este onestitatea. Pentru că dacă vă întreabă, e clar că de fapt știe răspunsul. Asta nu înseamnă că sunt pregătiți să renunțe încă la magie definitiv. Aici e trucul. Cu asta va trebui să jonglați. În mai puține cuvinte, s-ar putea ca pentru el/ea să nu fie atât de importantă Zâna Măseluță, dar asta nu înseamnă că trebuie să îi lăsați și fără Iepuraș și Moș Crăciun.

„Mami și tati ți-au pus bănuțul sub pernă când ți-a picat primul dinte, dar numai pentru că îți era așa frică să ți-l scoată altcineva. Dar sunt așa bucuroasă că ți-ai dat seama singur că noi am fost, ce isteț ești. Nu oricine și-ar fi dat seama. Ce zici, ai grijă tu de Alesia în același fel. Îi pui tu un bănuț când va veni vremea?”. Aceasta ar putea fi o conversație care are toate șansele să funcționeze.

O să vă simțiti extrem de bine. Pentru că adevărul are acest efect de eliberare, atât asupra voastră, cât și asupra lor.

Hai cu mine pe:

Facebook: https://www.facebook.com/ela.craciun/
Instagram: https://www.instagram.com/elacraciun/
YouTube: https://www.youtube.com/elacraciun

 

 

0 comentarii pe “Cum le spui copiilor adevărul despre Moș Crăciun, Iepurașul de Paști sau Zâna măseluță

  1. Mirela Lupu says:

    Noi cu iepurasul si zana maseluta oricum nu i-am zis nimic. Nu facem cadouri si de Pasti, dar in MOs Craciun mai crede.. Acum sa vedem ca de anul asta e clasa a doua si parca vad ca vine un coleg si le spune

  2. Mioara Ganesanu says:

    Offf, baiatul meu a aflat de la copiii la scoala.. Am incercat sa ii spunem ca Mos Craciun exista, dar vine numai la copiii cuminti, dar nu ne mai crede.. E pacat cand se pierde magia asta

  3. Oana Eugenia says:

    Ce bine ca fetitele mele sunt inca prea mici… Nici nu vreau sa ma gandesc cum o sa fie cand le spunem de Mos Craciun… Multumim pentru sfaturi

  4. Mirabela Matei says:

    Cât de frumoCâts ai scris pe mine una chiar ma va ajuta foarte mult pentru că băiatul cel mare încă nu știe dar cu siguranță va afla cât de curând! Plus ca este destul de greu sa mai ascunzi de el ca este cu ochii și urechile peste tot!🤗😘

  5. Hortensia Stefan says:

    Mi-ar placea sa fie invaluiti in magia lui Mos Craciun. Imi amintesc si acum ce emotie faina era seara cu Mos Craciun, fie ca il vedeam ori nu; fie ca era imaginar, ori real.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.