Cum îți convingi copilul ce sport i se potrivește

Observați greșeala de abordare încă din titlu, nu? Acest mod de a gândi este greșit din orice perspectivă ai privi. Nu poți să convingi pe cineva să placă ceva. Cu atât mai puțin vei reuși să i se și potrivească. Așa că nu ar trebui să faci asta, mai ales cu copiii tăi.

Odată cu această iarnă mi-am propus să îmi duc copiii la ski. Au mai avut ei încercări timide de a testa tainele acestui sport, dar s-au dat bătuți înainte să înceapă cu adevărat. Soțul meu ar vrea ca ei să aibă în fiecare zi câte o activitate. Este oarecum la extrema cealaltă, în timp ce eu încerc să le încurajez pasiunile pe care le au. Combinația dintre cele două modele de parenting pare să fie însă succesul.

Alex nu voia la ski și gata. Iar Alesia, în general dispusă să încerce orice măcar o dată, ar fi vrut să renunțe după prima tură. Am stabilit cu ei că trebuie să se dea măcar de două ori fiecare și că apoi dacă nu le place, renunțăm.

Sa nu credeti acum ca povestea are finalul asteptat. Alex a ramas la fel de neconvins pentru că el în ultimul timp are un grup de prieteni, mereu acelasi, alaturi de care face mai toate activitațile. SI orice nu ii plăcea înainte, acum pare că îl interesează. Doar să fie alături de grup.

Alesiei îi văd mai mult potențial în viitorul apropiat, dar trebuie să văd exact cum se descurcă data viitoare când o să o urc pe skiuri. Ce m-a învățat această experiență ca și ultimele zeci în care mi-am dus copiii la mai toate sporturile existente? Că datoria mea este exact asta. Să propun activități pe care ei să le încerce. Dacă simți că ceva nu i se potrivește, sau dacă îți spune răspicat că nu mai vrea să meargă, trebuie să te oprești. Poate nu definitiv. Nu neapărat. Poate nu era încă timpul potrivit. Lasă-l pe el să decidă dacă mai continuă sau dacă reia o activitate sau practicarea unui sport. În acest mod o să construiești o relație bazată pe încredere cu el, o să știe la cine să apeleze atunci când vrea să încerce ceva, știind că riscul unui așa-zis eșec un există. Pentru că nu este încă la vârsta marilor provocări, ci mai degrabă la cea a marilor descoperiri. Poate e un test pentru toată lumea. Să descoperi că renunță pera ușor este mare lucru. Măcar vei ști unde să lucrezi. Găsești motivele, sursa, și o ataci din fașă.

Poate v-a rămas un dubiu. De ce vorbesc de nevoia practicării unui sport sau a unui activități? Nici un știu de unde să încep. În primul i-ar ține departe de tabletă și telefon. Copiii care sunt activi sunt mai fericiți. Și aici un vorbim doar de rezultatul sau nivelul la care joci/performezi. Ci ce faptul că fizic, biologic, te simți mai bine. Creierul eliberează endorfina, printre altele, iar stresul dispare din ecuație. În plus, cei mici învață importanța echipei, a grupului. Apoi ca adolescenți, toate studiile arată că cei care fac sport au șanse mult mai mici sa fumeze, să folosească droguri, sau să dezvolte alte obiceiuri toxice.

A fost doar o trecere rapidă în revistă a uriașelor beneficii ale practicării sportului, pe care le știți și voi deja. Mă îndoiesc că mai e nevoie să citez vreun studiu și să vorbim de procente ca să vă conving. Or să piardă partide, curse, or să fie trecuți rezerve, nu vor fi mereu cei mai buni, or să creadă că antrenorul nu le dă șanse egale sau sunt defavorizați. Nu e ușor să faci un sport, dar nici viața nu e tocmai ușoară. Tot acest proces va fi unul extrem de necesar pentru a învăța și va reprezenta fundația pe care își vor clădi restul vieții.


Rămâi pe cel mai citit blog din România și descoperă și alte lucruri interesante!
Îţi mulţumesc că eşti unul dintre cei 1 milion de români care mă citesc!

0 comentarii pe “Cum îți convingi copilul ce sport i se potrivește

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.