Update :Dan Bittman – juratul X Factor ne-a oferit primele impresii după startul galelor live
Dan Bittman: A fost o seară impresionantă care m-a introdus într-o stare foarte bună. Diseară avem concert la Sala Palatului. La fel și mâine. Deci adrenalina live-ului mi-a prins bine pentru că zilele acestea vor fi pline de emoții frumoase.
Noua variantă în care jurații trebuie să aleagă cu cine merg mai departe este mult mai incitantă pentru că, într-un fel, ne responsabilizează și ne organizează, astfel încât să ajungem în finală cu cel mai bun concurent, cu cel în care credem cel mai mult. Evident, mereu ținem cont de performanțe, de evoluție, de votul și de dorința publicului.
Este mai corect așa pentru că avem concurenții care se salvează datorită publicului și apoi pe cei care intră la duel și care într-un timp extreme de scurt și cu într-o tensiune extrem de mare își arată calitățile. Acest moment scurt te influențează pe tine ca jurat să iei cea mai bună hotărâre.
A fost o seară mare, iar viitorul se anunță a fi extrem de bun. Am o echipă foarte echilibrată și, chiar vorbeam cu echipa înainte de începerea galelor live că ne va fi foarte greu să luăm hotărâri. Mă gandesc la foarte multe detalii în ceea ce privește categoria mea. Sunt copii care se află la început de drum și trebuie să înțeleagă că, deși sunt foarte sensibili, orice se va întâmpla, rezultatul este : începutul unei cariere!
FOLLOW ME
L-am „prins”, în adevăratul sens al cuvântului, pe Dan Bittman, cu câteva ore înainte de începerea primei gale live a super show-ului X Factor. L-am găsit așa cum știam că este: șarmant, plin de umor și de un firesc absolut cuceritor. Suprinzător, însă, am preferat să nu îl întreb nimic despre ce urma să se întâmple în seara cu pricina. Emoțiile erau mari, tensiunea la fel, așa că am vrut să migrăm spre…alte orizonturi de discuție. Îmi place Dan Bittman pentru că nu bate câmpii, pe românește, pentru că vorbește atât cât trebuie și transmite cât o lume, pentru că are o sinceritate dezarmantă, pentru că rămâne un mare pasionat și vocea de referință a muzicii românești. Vă invit să-l (re)descoperiți în rândurile de mai jos.
Citim și auzim tot felul de povești sau știri ale cărui protagonist ești. Cine este, de fapt, omul Dan Bittman?
Omul Dan Bittman este exact așa cum scriu ziarele. Nu mă împotrivesc (râde).
Ești unul dintre cei mai apreciați artiști din showbiz-ul românesc. De unde crezi că vine această simpatie pentru tine?
Vine din faptul că sunt sincer. N-am încercat să fiu sau să par altcineva decât sunt. De aici s-a prins lumea (râde). Vorba aceea, ce e pe tarabă, e și în buzunar.
Ești solistul trupei Holograf, o trupă foarte apreciată, mereu în atenția publicului. Cum a început povestea aceasta, numită Holograf și ce înseamnă pentru tine?
Povestea Holograf a început dintr-o întâmplare, în 1985. Eram student, Holograf se restructura și devenea dintr-o trupă studențească una de top și spectacol. Eu eram singurul student care nu putea face față programului de turneu, pentru că aveam cursuri, dar am avut norocul să cânt mai bine decât un coleg care era în probe. Așa a început, acum aproape 30 de ani, povestea mea cu Holograf. Între timp, Holograf a devenit viața mea, un mod de a trăi, de a fi. Viața mea se confundă cu cea a Holografului.
Cum reușiti să fiți mereu în top, să scoateți hit după hit, să fiți de fiecare dată pe placul publicului?
În primul rând, e vorba de inspirație. Punem accentul pe viață, pe ce trăim, pe ce vedem în jur. Nu rămânem indiferenți la ce se întâmplă în jurul nostru. De acolo ne vin și cântecele.
Voi sunteți foarte buni artiști, profesioniști, dar și buni prieteni, cel puțin așa se vede din exterior. Care este secretul, cum reușiți să fiți și acum împreună și să aveți succesul pe care mulți și-l doresc?
Secretul e tocmai prietenia care ne leagă. Suntem o mică familie, ne știm și bunele, și relele. Și ne ajutăm între noi pe cât posibil. Altfel, în lumea asta nu se poate.
Crezi că exista o cheie a succesului?
Nu. Însă trebuie să fii consecvent și să crezi în ceea ce faci. Atunci apare și succesul.
Cum ai descrie tu succesul?
Să dai interviuri la ziare (râde).
Ai făcut și faci muzică, televiziune, chiar și actorie; dacă nu ar fi fost niciuna dintre aceste profesii, ce altceva ți-ar fi plăcut să fii?
Arhitectură. Asta am vrut să fac. Am și dat la Arhitectură, n-am intrat și atunci m-am îndreptat către Hidrotehnică. Dar n-am profesat niciodată. M-a luat Holograful și m-a făcut om (râde).
Și pentru că am vorbit despre cariera ta, aș vrea să vorbim și despre familia ta. Nu ești căsătorit, dar ai 3 copii minunați. Cum reușești să fii un tată bun, un soț și un iubit mereu pe placul celor dragi?
Făcând pasul înapoi. Adică, acasă nu sunt vedetă și nici nu vreau să fiu. N-aș vrea ca personalitatea copiilor mei să fie influențată de faptul că eu am o meserie la vedere. I-am făcut să înțeleagă că meseria lui tata este ca oricare alta și nu am vrut să le știrbesc în nici un fel personalitatea . În ceea ce o privește pe Liliana, mi-am ales un om pe măsură. Ea este omul potrivit pentru mine. Cred că asta se întâmplă, la un moment dat, ne găsim jumătățile.
Cât te-a ajutat familia să realizezi ceea ce ai reușit până acum?
Sută la sută e meritul familiei. Până să facem primul copil, nu conta absolut nimic, n-aveam casă, n-aveam mașină, stăteam cu chirie. Nici acum nu contează materialul într-o mare măsură dar, datorită copiilor, a trebuit să mă aliniez statutului de familist.
Cât de importantă este sustinerea familiei și a celor dragi în reușita profesională?
Foarte importantă. Familia îți dă sens, la familie te întorci, lor li te lauzi. Ei sunt suportul.
Care sunt cele mai importante lucruri în viața unui om pentru a fi fericit?
În primul rând, iubirea. Fără iubire, nu-i nimeni fericit. Și apoi sănătatea. Eu aș pune-o pe locul doi (râde).
Dacă ar fi să rezumi viața ta într-un singur cuvânt, care ar fi acesta?
Ar fi trei cuvinte: Dincolo de nori. O viață dusă dincolo de nori.
Trăim într-o lume nu foarte blândă, fiecare parcă luptă să supraviețuiască, să se mențina pe linia de plutire. Din ceea ce văd în jurul meu îmi dau seama că noi oamenii suntem prea preocupați de lucruri neimportante. Ce crezi că ar trebui să facem pentru a ne fi mai bine, a trăi fiecare zi în liniște și cu succes?
E o discuție foarte amplă. În primul rând, ar trebui să ne aducem aminte în fiecare zi că suntem muritori și că atunci când plecăm, nu luăm nimic cu noi. Și că Dumnezeu ne lasă pe pământ doar pentru puțin timp. Apoi, ar trebui să avem mai multă grijă de pământul ăsta și să-l ocrotim. Iar oamenii să militeze pentru drepturile lor, să nu se mai lase călcați în picioare de cei pe care tot ei îi aleg să-i conducă. M-am întrebat de multe ori de ce oamenii nu aleg în fruntea lor dintre artiști, dintre cei cărora le pasă, care visează, care nu sunt influențați de lucrurile materiale, ci se îndreaptă spre cei care îi umilesc, care îi calcă în picioare. Nu am găsit, încă, răspunsul.