Alăptarea este un subiect sensibil, dar mi se pare că suntem prea agitați cu pro sau contra alăptare în public și uităm de alte probleme la fel de importante: durerile din timpul alăptării.
Când suntem în maternitate ni se dau ceaiuri pentru alăptare și urmăm aceiași pași și când ajungem acasă, dar trebuie să avem grijă cu dozele pentru că riscăm să pornim foarte tare lactația și să avem probleme.
La Alex m-am chinuit foarte mult și mergeam foarte des la spital pentru că făcusem furia laptelui și a fost o perioadă destul de dureroasă. Și la Alesia am făcut răni și am încercat pe atunci toate cremele posibile până să găsesc soluții. Din fericire la Nicholas nu am mai avut probleme, deci cred că ține și de bebeluș.
Alăptarea trebuie să fie o plăcere, un moment special între mamă și bebe, nu o corvoadă de care abia aștepți să scapi din cauza durerii.
Așa cum spuneam, procesul de alăptare nu ar trebui să fie dureros pentru mămică, dar este normal să simtă un disconfort, în special în primele zile după naștere, înainte de a porni lactația cu adevărat. Această durere este cauzată de trecerea de la hormonii de sarcină la cei ai lactației, dar își va reduce intensitatea după câteva sesiuni de alăptare.
În primele două săptămâni este normal ca mameloanele să fie puțin iritate, însă acest disconfort ar trebui să dispară și nu e normal ca mameloanele să fie vineții sau să apară sângerări și nici să resimțiți dureri la nivelul memeloanelor în timpul alăptării.
FOLLOW ME
Cauzele durerii de sâni în timp ce alăptezi sunt:
– Poziționarea bebelușului. Durerea la nivelul mameloanelor poate fi cauzată de poziționarea incorectă a bebelușului. Poziționarea corectă: Bărbia și buza inferioară a bebelușului ating prima oară areola, apoi buza superioară trebuie să cuprinsă areola cu totul în gură.
– Poziția incorectă a corpului bebelușului. Este recomandat să ții bebelușul astfel: urechea, umărul și șoldul trebuie să se afle în linie dreaptă în timpul alăptării. În această poziție veți sta confortabil atât tu cât și bebelușul.
– Angorjarea. Angojarea e fenomenul de umplere a sânilor, care apare de obicei dacă aștepți prea mult între mesele bebelușului. Hrănește-ți bebelușul ori de câte ori dorește și cere și până acesta își formează un program, poți folosi tehnica mulsului, manuală sau cu ajutorul unei pompițe de muls.
– Limba sau gâtul bebelușului. Pentru a elimina laptele matern și pentru a se hrăni bine, bebelușul trebuie să aibă gura deschisă larg și să scoată limba. Unii bebeluși se nasc cu afecțiuni ce îi împiedică să facă asta, poate fi vorba și de forma limbii.
– Stres și expunere la frig. Evită pe cât posibil frigul, pentru că poate provoca arsuri sau înțepături la nivelul mameloanelor.
– Afecțiuni ale pielii și infecții. Dacă ai dermatită sau psoriazis, mameloanele pot fi roșii și poți resimți mâncărimi. O infecție fungică se poate răspândi chiar și la gura copilului așa că nu ezita să mergi la un control.
Dacă alăptezi rar, mameloanele pot deveni iritate și astfel pot bloca canalele mamare. Blocarea canalelor poate provoca o infecție numită mastită.
Sfaturi pentru îngrijirea sânilor în timpul alăptării:
– Preocupă-te de igiena mameloanelor și păstrează-le uscate.
– Scoate sânul din gura copilului cu grijă și atenție.
– Folosește o pompă de sân. Ai grijă atunci când alegi pompă de sân, pentru că una necorespunzătoare îți poate provoca dureri. Sunt recomandate pompele electrice pentru felul în care mimează suptul bebelușului.
– Folosește comprese cu apă caldă sau ceai pentru a preveni infecții la nivelul mameloanelor.
– Folosește unguente, dar numai sub prescripția medicului.
– Ibuprofenul, paracetamolul sunt analgezice care îți pot calma durerile.
Du-te imediat la medic în următoarele situații:
– Ai febră
– Apare un nodul la nivelul sânilor sau în altă parte a corpului
– Ai dureri sau resimți arsuri la nivelul mameloanelor
– Mameloanele sunt crăpate, uscate și sângerează
– Unul, sau ambii sâni sunt umflați și roșii și îi simți fierbinți
– Iese puroi din mamelon
-Durerea din timpul alăptării e insuportabilă
Voi ați avut dureri în timpul alăptării? Dacă da, cum ați reușit să scăpați de ele? Aștept răspunsurile voastre în comentarii.
Dacă sunteți viitoare mămici sau proaspete mămici și vă confruntați cu problemele pe care le aveam și eu înainte să-mi stabilesc un program și reguli pe care să le urmez, vă aștept să aflați de ce bebelușul tău nu are un somn liniștit și cum să devii o mama odihnită cu un copil fericit!
Ce veți învăța de la acest curs:
Vei învăța cum să hrănești corect bebelușul
Vei seta obiceiuri sănătoase pentru copil
Vei ști care este ciclul sănătos de evoluție al bebelușului și cum să îl susții
Vei învăța să crești copii sănătoși și independenți
Vei învăța cum să alimentezi emoțional relația mamă-copil
Vei recunoaște cele mai frecvente greșeli pe care le faci în relația cu copilul tău
În rubrica Jurnal de bebe veți găsi materiale utile, experiențele mele și informații de la specialiști cu privire la tot ce înseamnă viața unui bebeluș. Dacă vreți să vedeți cum a fost sarcina, puteți citi articolele din categoria Jurnal de Sarcină. Vă aștept și în grupul Mămici și copii fericiți. ❤
Hai cu mine pe:
Facebook: https://www.facebook.com/ela.craciun/
Instagram: https://www.instagram.com/elacraciun/
YouTube: https://www.youtube.com/elacraciun
La prima sarcina nu am alăptat, poate că nu am fost f informata și m- am speriat că plângea copilul după ce stătea mult la san..aveam impresia că nu se satura. De data asta sunt hotărâtă să perseverez și să nu- mi mai privez copilul de așa ceva. Sfaturile tale mă vor ajuta! Merci!
Da! Chiar am avut probleme la primul băiat a fost teribil. Am reusit foarte greu să calmez durerea din pacate nu am fost suficient de informată și am făcut multe greșeli, care din pacate îmi provocau durere.
La primul abia am reușit să îl alaptez pana la 7luni .
La al doilea nu am folosit decât cremă garmastan și cea ma dezinfectam cu ceai .
Iar de probleme nu am avut absolut deloc Si am alaptat Până la 1an si 10 luni.
Da si eu am avut dureri la sânul stâng,pentru ca se întărise foarte rău iar bebe nu avea putere să traga din el.Mă mulgeam mereu,ma masam,îmi puneam comprese si pâna la urmă am reusit.O perioada doar din sânul drept a papat bebe.Si da si eu am luat paracetamol ca să îmi treaca durerea
Eu nu am alaptat desi as fi vrut sa simt ace a conexiune cu fiul meu
La primii doi copii nu au existat probleme de alaptare. Chiar daca initial nu am fost informata, ma asteptam ca totul sa viba natural. Asa a fost. Dupa cateva luni ale primei copile am frecventat intalnirile despre alaptare si babywearing care m-au ajutat de-a lungul timpului.
Aaaaaa, o mica problema am intampinat la intarcarea fetitei mari, dupa 3 luni de tandem. Cel de-al doilea copil s-a autointarcat la 2ani si 8 luni, cand aveam 5luni de sarcina
Am avut ceva probleme, dar am avut ambitie si nu m-am lasat, am alaptat pana la 2 ani
Intotdeauna am spus ca a alapta nu inseamna durere.
Sa va spun un secret, invatat in spital, de fiecare data inainte de a pune pe bebe la san sa storci putin laptic si sa dai pe intreg mamelonul, pentru a nu face rani, într-adevăr nu am avut nici ce a mai mica rana si bebe alaptat pana la 2 ani
A si pana la 2 3 luni a trebuit sa folosesc niste mameloane din silicon pentru ca eu nu aveam sfarcuri absolut deloc si bebe nu reusea sa apuce si asa stateam cu mameloanele ma ajutam si de pompa manuala iar in 2 3 luni s-au format si ale mele si am putut alapta fara alte ajutoare😊
Atasarea incorecta
Buna!Am dureri in timpul alaptarii deja este o luna( rosiata in jurul mamelonului ,fisuri cu singe) si nici ca cum nu pot sa le evit..Folosesc diferite cremuri insa dupa ce papa bebe totul se incepe iarasi din nou. Probabil sa fie pozitia incorecta a bebelusului. Va rog solutii . Multumesc. Nu mai stiu ce sa fac.
Buna!Am dureri in timpul alaptarii deja este o luna( rosiata in jurul mamelonului ,fisuri cu singe) si nici ca cum nu pot sa le evit..Folosesc diferite cremuri insa dupa ce papa bebe totul se incepe iarasi din nou. Probabil sa fie pozitia incorecta a bebelusului. Va rog solutii . Multumesc. Nu mai stiu ce sa fac.