De ce documente ai nevoie pentru înscrierea la grădiniță sau creșă a copilului tău

În mod normal, acesta ar fi fost anul în care l-am fi dat pe Nicholas la grădiniță. În toamnă face 3 ani și, după cum am văzut că se comportă când e în preajma copiilor, sunt sigură că s-ar fi bucurat să meargă la grădiniță.

Aveam deja planul făcut, 99.9% probabil că l-am fi dat la aceeași grădiniță la care au fost și Alex, și Alesia pentru că:

  1. știm deja la ce să ne așteptăm acolo
  2. e foarte aproape de noi
  3. i-aș fi dus pe Alesia și Nicho în același timp dimineața (școala ei e în aceeași clădire) și mi-ar fi fost mai ușor și să mă organizez, dar și să am sentimentul că Nicholas nu e singur și e în siguranță alături de sora lui.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Ela Craciun (@elacraciun)

Având în vedere situația actuală, am decis totuși să mai amânăm puțin și, în funcție de cum vor evolua lucrurile, să meargă la grădiniță din primăvara anului viitor. Nu aș fi vrut să apuc să îl înscriu, să îi dau complet peste cap programul și toate lucrurile cu care e obișnuit ca sa meargă doar cateva zile/săptămâni la grădiniță și apoi să fim anunțați că se închid iarăși. 

Din fericire, avem o bonă care ne ajută, avem bunicii care pot să stea cu el atunci când este nevoie și, având această relaxare, am decis în ultimul moment că cel mai bine este să mai așteptăm. 

Deși noi nu vom face acum pasul acesta, pentru că apucasem să mă interesez ce condiții trebuie să îndeplinim și ce acte trebuie să pregătim ca să nu facem mai multe drumuri, o să vă las vouă aici toate informațiile pentru a vă ajuta să  treceți prin această etapă mai ușor, chiar dacă vă gândiți să mergeți la grădiniță privată sau la stat.

De la ce vârsta poți înscrie copilul la creșă ?

Creșele acceptă copii cu vârste între 1 și 3 ani. Pentru cei mai mari de atât puteți opta pentru  grădinițele de stat sau cele particulare. Majoritatea grădinițelor particulare accepta copii în jurul vârstei de 2 ani. 

Este copilul pregătit să meargă la creșă sau la grădiniță?

Înainte de a lua decizia, trebuie să evaluați și să țineți cont de cât de pregătit este copilul să facă față unui mediu nou, dacă se integrează ușor și este sociabil cu alți copii și nu îl afectează faptul că va fi nevoit să petreacă câteva ore departe de tine.

Cum alegem creșa sau grădinița?

Cel mai ușor ar fi atât pentru voi, cât și pentru copil să alegeți o unitate din apropierea locuinței sau locului de muncă, pentru a ajunge în cel mai scurt timp în cazul în care apar probleme și trebuie să-l luați. De asemenea, vă va fi mai ușor să îl duceți dimineața când plecați la serviciu și să îl luați când ieșiți.

Dacă copilul este mai mic de 3 ani, atunci el poate fi înscris la orice unitate din oraș . În plus, cele care au program prelungit primesc copii din orice zonă a orașului.

Tot ce trebuie să știi despre înscrierea la grădiniță

Iată ce condiții trebuie să îndeplinească copilul tău ca să fie acceptat la grădiniță : 

  1. Să aibă vârsta de 3 ani împlinită.
  2. Să fi renunțat la scutec
  3. Să știe şi să poată să se descurce la baie singur

Actele necesare pentru înscrierea la grădinița de stat:

Dosarele de înscriere la grădiniță se depun foarte simplu, online şi trebuie să aveţi următoarele acte:

  • Copie a certificatului de naştere al copilului
  • Copie a cărţilor de identitate a părinţilor sau a reprezentantului legal a minorului
  • Adeverinţă de venit a ambilor părinţi/ reprezentantului legal/ orice altă dovadă de realizare a venitruilor conform cu art.22, pct (1), lit. d) din H.G. 1252/2021 privind aprobarea Metodologiei de organizare şi funcţionarea a creşelor şi a altor unităţi de educaţie timpurie antepreşcolară, cu actualizările şi completările ulterioare
  • Decizia de suspendare a contractului de muncă, dacă unul dintre părinţi se află în concediu de creştere şi îngrijire copil, sau decizia privind aprobarea acordării indemnizaţiei creștere copil eliberată de Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială
  • Copie a hotărârii de divorţ/ încredinţare a copilului (hotărâre/sentinţă civilă de plasament, încredinţare în vederea adopţiei/ tutelă, delegare a drepturilor părinteşti, etc

Dacă aveţi gemeni sau mai mulţi copii, țineți cont că pentru fiecare copil se depune o cerere şi se face un dosar nominal de înscriere.

Nu uitaţi şi nu omiteţi vreun document din cele solicitate pentru că puteţi rămâne fără loc. Adeverinţa de venit trebuie să conţină salariul în mod explicit, adică să fie suma trecută, altfel nu va fi ok.

Şi, nu în ultimul rând, semnaţi şi voi şi partenerul(a) cererea.

Criteriile generale de departajare sunt următoarele:

  • existența unui document care dovedește că un copil este orfan de ambii părinți (situația copilului care provine de la o casă de copii/un centru de plasament/plasament familial se asimilează situației copilului orfan de ambii părinți);
  • existența unui document care dovedește că un copil este orfan de un singur părinte;
  • existența unui frate/a unei surori înmatriculat/înmatriculate în unitatea de învățământ respectivă;
  • existența unui document medical eliberat de medicul specialist/certificat de orientare școlară și profesională/certificat de încadrare în grad de handicap a copilului.

 Actele necesar pentru înscrierea la grădinița privată

  • copie certificat de naștere copil
  • copie acte de identitate părinți
  • fișa medicală cu vaccinările copilului
  • acte doveditoare privind tutela copilului (dacă este cazul)
  • cerere/fișa de înscriere (la sediul grădiniței)
  • aviz epidemiologic – cu mențiunea Clinic sănătos – poate frecventa colectivitatea
  • analize medicale: examen coproparazitologic, exudat faringian, exudat nazal
  • contract de școlarizare încheiat cu grădiniță

Aștept să aflu ce ați decis voi să faceți, în comentarii și pe pagina mea de Facebook

Mulțumesc că ai citit acest articol. Dacă informațiile ți se par utile, le poți împărtăși cu prietenii tăi cu un simplu SHARE.

Fii mereu la curent cu postarile mele! Ce ai de facut?

  1. Sa ma urmaresti pe INSTAGRAM – Aici raspund cel mai rapid tuturor mesajelor pe care le primesc
  2. Sa te abonezi la canalul meu de YOUTUBE
  3. Sa dai like paginii mele de FACEBOOK
  4. Sa te inscrii in grupul MAMICI SI COPII FERICITI

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.