Un smalţ sănătos ne fereşte de bolile cavităţii bucale, dar şi de alte afecţiuni
Frumuseţea nu este îndeajuns pentru o stare de bine, dacă nu este completată de sănătate. De fapt, cred că cele două fac doar împreună casă bună. Aşa se întâmplă şi când vorbim de dantura noastră. Iată-ne ajunși la cel de-al treilea articol din campania Mai mult zambet. Pentru că un subiect important atunci când vorbim despre sănătatea dinților este smalțul, astăzi am dezbătut acest subiect cu Dr. Stomatolog Cristina MUNTEANU, de la Clinica Dentară Dental Praxis. Am aflat sfaturi prețioase de la dumneaei despre cum trebuie să avem grijă de el, dar mai ales, de ce trebuie să ne ferim.
„Smalţul dentar este învelişul extern al coroanei dentare. Este un material dur, compus în mare parte din minerale distribuite într-un aranjament prismatic, ce asigură rezistenţă la forţele de mastecaţie şi susţinute de o matrice proteică, ce asigură o uşoară elasticitate acestuia. Este foarte lucios, uşor translucid şi are o culoare mai deschisă decât restul învelişurilor dentare, asigurând şi funcţia estetică a dintelui. Luciul şi densitatea mare conferă acestui strat impermeabilitate faţă de bacterii şi slaba aderenţă a alimentelor ce provoacă afecţiuni, precum caria dentară. Atunci când o porţiune din smalţ dispare prin fracturi sau atacuri acide sau bacteriene, se expune învelişul dentar de sub smalţ, dantura ce are structură proastă şi culoarea mai închisă, mai galbenă decât smalţul. În dentină, o carie va evolua mult mai rapid decât în smalţ şi va provoca apariţia senzaţiilor dureroase prin aducerea izolării termice”. Acesta a fost răspunsul doctorului stomatolog Munteanu atunci când am întrebat-o „Ce rol are smalțul?”.
Dacă nu suntem atenți si dacă nu-i acordăm importanță, smalţul dentar poate fi afectat mecanic, chimic sau bacterian. Iar afectarea mecanică presupune:
- fisuri
- fracturi
- abraziuni
- se poate produce în urma unor accidente
- prin consumul de alimente cu densitate crescută
- prin scrâşnitul dinţilor
- prin încleştatul repetat al lor
- prin obiceiuri vicioase cum este ţinutul creionului între dinţi
- prin descfăcutul capacelor de sticlă cu dinţii
- prin periajul dentar incorect
- prin expunerea succesivă la temperaturi extreme
Afectarea chimică sau acidă se produce atunci când consumăm alimente sau băuturi. Odată ce dinţii au fost formaţi în os, organismul uman nu mai poate retrage calciul din aceştia, nici în perioade de solicitare a mecanismului calciului normale, cum este sarcina, sau patologice, de exemplu, în osteoporoze, ne avertizează dr. Cristina Munteanu. Singurul fel prin care calciul poate ieşi din structura dintelui este prin macanisme acide la structura nivelului cavităţii bucale.
Mecanismul bacterian prin care smalţul poate fi afectat începe cu depunerea plăcii bacteriene (care începe imediat după fiecare periaj dentar). Dacă vrem să protejăm smalţul, atunci trebuie să avem un comportament adecvat în relaţia cu dinţii:
- să nu îi folosim la activităţi pentru care nu au fost pregătiţi
- să păstrăm o igienă foarte bună, dar fără a exagera cu periajul agresiv
- mare atenţie şi la detartrajul cu ultralaser, acesta afectează şi dăunează smalţului.
Am rugat-o pe dr. Munteanu să facă un top al celor mai bune alimente pe care trebuie să le consumăm:
FOLLOW ME
- ceai verde
- fructe de mare
- brânzeturi grase
- măsline
- arahide
La polul opus, sunt alimentele dăunătoare pe care ar fi bine să le evităm pe cât putem (spun asta pentru că, în timp ce scriu, am lângă mine o cană mare de cafea, absolut delicioasă 🙂 )
- cafeaua
- zahărul
- băuturile carbogazoase
- citricele
- pâinea şi amidonoasele
Specialiştii au dat verdictul – un smalţ sănătos ne fereşte nu doar de bolile cavităţii bucale, dar şi de alte afecţiuni care ne pot pune în pericol calitatea vieţii: „Fie că agenţii microbieni au produs carii, acizii au produs eroziuni, evoluţia poate fi către moartea nervului şi a vasului asociat acestuia şi intrarea lor într-un proces de putrefacţie învcanalul radicular. Atunci când acest proces ajunge la vârful rădăcinii, este afectat şi osul de susţinere, în mod acut, prin parodontită acută cu dureri, colecţii purulente, abcese sau, în mod cronic, prin paradontită cronică, ce distruge lent osul din jurul rădăcinii şi are risc de acutizare cu abces”, ne avertizează doamna doctor. Un smalţ foarte tocit poate cauza în timp o instabilitate a muşcăturii, poate cauza spasme musculare cu dureri şi afectarea articulaţiei.”
Perioada copilăriei este foarte importantă pentru că este şi perioada de formare a dintelui, iar problemele apărute atunci vor exista pe tot parcursul vieţii, dintele nu se poate regenera. Şi dacă vă întrebaţi care ar fi acele secrete pe care, dacă le-am deţine, am putea să ne păstrăm smalţul sănătos, doamna doctor spune că acestea se deduc tot prin mecanismul prin care smalţul poate fi afectat:
- evitarea alimentelor acide sau dulci
- clătirea gurii cu apă din abundenţă, după fiecare masă, este de o importanţă notabilă
- un alt secret este evitarea periajului timp de 30 de minute după consumarea unor alimente acide
Reversul este la fel de important:
- evitarea alimentelor 30 de minute după periajul dentar
- consumul alimentelor bogate în grăsimi este esenţial înaintea alimentelor acide deoarece protejează smalţul
Şi încă ceva la care ar trebui să fim extrem de atenţi atunci când vrem să ne protejăm dantura: cariile debutează prin apariţia unor pete albe la nivelul smalţului dentar. Nu le ignoraţi! Periajul dentar trebuie realizat cu perii de deviaţie medie, NU dure şi NICIODATĂ ORIZONTAL!
La final, îţi reamintesc de concursul Mai mult zâmbet! Dacă urmărești articolul săptămânii și te înscrii în concurs, poți câștiga unul din cele patru vouchere în valoare de 1000 RON fiecare. Iată ce trebuie să faci pentru a câștiga:
1. Înscrie-te la newsletterul de pe blogul www.elacraciun.ro.
2. Dă share articolului pe pagina ta de Facebook.
Succeees! 🙂
Buna ziua,
Am citit toate articolele de pe site cu privire la dantura, dar, fie s-a omis fie nu s-a discutat, nu s-a scris nimic despre sigilarea dintilor la copii. Este o tema foarte importanta, des discutata de parinti impreuna cu medicii dentisti, care au pareri pro si contra cu privire la aceasta operatiune. In cazul in care reusiti sa obtineti mai multe informatii de specialitate de la colaboratorii dumneavoastra, ar fi de un mare ajutor parintilor si bineinteles copiilor daca vor fi postate pe site.
Multumesc mult,
Iulian Parvu
Buna ziua,
Am citit toate articolele de pe site cu privire la dantura, dar, fie s-a omis fie nu s-a discutat, nu s-a scris nimic despre sigilarea dintilor la copii. Este o tema foarte importanta, des discutata de parinti impreuna cu medicii dentisti, care au pareri pro si contra cu privire la aceasta operatiune. In cazul in care reusiti sa obtineti mai multe informatii de specialitate de la colaboratorii dumneavoastra, ar fi de un mare ajutor parintilor si bineinteles copiilor daca vor fi postate pe site.
Multumesc mult,
Iulian Parvu
Smaltul este important pentru dinti, deoarece acesta le confera protectie si te ajuta sa ai o dantura stralucitoare.
Smaltul este important pentru dinti, deoarece acesta le confera protectie si te ajuta sa ai o dantura stralucitoare.
Este bine sa ne ingrijim de sanatatea orala, nu doar pentru a preveni eventuale probleme dar de asemenea si costurile sunt mult mai reduse in prevenirea problemei decat in tratarea ei.
Este bine sa ne ingrijim de sanatatea orala, nu doar pentru a preveni eventuale probleme dar de asemenea si costurile sunt mult mai reduse in prevenirea problemei decat in tratarea ei.
Foarte bune sfaturi, noi toti ar trebui sa tinem cont de ele si mai ales sa ne invatam copii sa respecte aceste indicatii.
Foarte bune sfaturi, noi toti ar trebui sa tinem cont de ele si mai ales sa ne invatam copii sa respecte aceste indicatii.
Un articol foarte util si interesant! Va multumim! Cred ca daca am inlatura din alimentatie carbohidratii (zahar, glucoza, faina alba, paine, orez, cartofi, paste, dulciuri, sucuri acidulate si carbo-gazoase) am avea foarte putine probleme cu dintii.
Controlul periodic la un cabinet stomatologic este necesar pentru ca pe termen lung e mai ieftin sa prevenim aparitia unei afectiuni a dintilor decat sa o tratam. Cred ca dulciurile (hidratii de carbon)afecteaza cel mai mult stratul de smalt al dintilor, de aceea este indicat sa nu consumam in exces dulciuri.
Un articol foarte util si interesant! Va multumim! Cred ca daca am inlatura din alimentatie carbohidratii (zahar, glucoza, faina alba, paine, orez, cartofi, paste, dulciuri, sucuri acidulate si carbo-gazoase) am avea foarte putine probleme cu dintii.
Controlul periodic la un cabinet stomatologic este necesar pentru ca pe termen lung e mai ieftin sa prevenim aparitia unei afectiuni a dintilor decat sa o tratam. Cred ca dulciurile (hidratii de carbon)afecteaza cel mai mult stratul de smalt al dintilor, de aceea este indicat sa nu consumam in exces dulciuri.