A început sezonul pneumoniile și al virozelor, iar anul acesta lucrurile stau mai rău ca niciodată. Spitalele sunt pline și am înțeles că nu mai sunt locuri pentru a interna copiii. Principala cauza este lipsa de medicamente din farmacii, iar multe tratamente pentru infecții respiratorii sau antibiotice lipsesc.
Deși ne-am bucurat în ultimele luni de vreme frumoasă, toamna aceasta a fost destul de grea pentru noi, atât fizic cât și emoțional. Nicholas a fost bolnavior o mare parte din timp și a lipsit destul de mult de la grădiniță. Pe lângă febră, nas înfundat și probleme respiratorii, a suferit și dureri de urechi groaznice, simptome neobișnuite pentru noi până anul acesta.
Chiar din a doua săptămână de grădiniță, o viroza care părea ușoară s-a transformat în otită. A stat o săptămână acasă, după care am reluat grădinița și a cules de acolo o altă viroză.
Când a avut otită, ne-a vizitat doamna doctor pediatru ORL-ist Miorița Toader. Este un medic cu experiență, răbdătoare și prietenoasă cu copiii. De la ea am aflat de ce fac copiii otită și cum să evităm răcelile.
De ce fac copiii otită și cum se tratează?
Când mucoasa nazală intră în contact cu un virus, se inflamează, încercând să împiedice pătrunderea inamicului în corp. Nasul începe să curgă și de aici pornesc toate problemele.
Dr. Miorița Toader:„Secrețiile pline de microbi din nas se răspândesc pe căile respiratorii și ajung până la urechi și plămâni. Așa apare inflamația urechii interne și a gâtului. Otita provoacă dureri de urechi îngrozitoare, iar faringoamigdalită, dureri la înghițire”.
Otita nu este boală pe care să o tratezi „după ureche”, deoarece poate avea consecințe grave, care pot ajunge până la pierderea auzului. Dacă cel mic are dureri de cap și de urechi, trebuie să mergi la medic, neapărat.
Dr. Miorița Toader:„Nu încerca să îl tratezi singură și nu îi pune nici un fel de picături în ureche. Nici de la farmacie, nici leacuri băbești. Dacă timpanul este chiar și foarte puțin afectat din cauza infecției, poate fi deteriorat iremediabil”.
Cum scăpăm de durerile pricinuite de otită?
Pe lângă antibioticul prescris de medic, pe Nicholas l-a ajutat un prosop cald aplicat pe ureche, în poziția verticală, pentru că atunci când stătea culcat, durerea era mai intensă.
De ce răcesc copiii?
Ca să nu mai facă otită, trebuie să ne ferim de răceli, adică de contactul cu persoanele bolnave, frig și stres, principalii factori care slăbesc sistemul de apărare.
Dr. Miorița Toader: „Când copiii inspiră aer rece, mucoasa intranazală se inflamează și se încarcă cu bacterii. Imunitatea mai scade în momentul în care organismul este stresat. Chiar și când ieșim din casă, corpul este supus stresului, pentru că creierul este atent la pericole, iar sistemul imunitar nu mai este la fel de eficient. De aceea, este bine să îți ținem acasă de la primele semne de boală”.
Cum prevenim răceala și ușurăm simptomele?
Simptomele virozelor nu se vor agrava dacă acordăm o atenție deosebită igienei de la primele semne de boală.
Spălatul pe mâini este cea mai simplă și eficientă metodă de prevenire a bolilor
Copiii își ating foarte des fața, unii dintre ei obișnuiesc să își roadă unghiuțele sau să își sugă degețelele. Este foarte important să îi învățăm să se spele cu apă caldă și săpun timp de 20-30 de secunde, cronometrând cu un cântecel sau o poezie. De asemenea, trebuie să se spele pe mâini dacă intră în contact cu o persoană care strănută sau tușește și de fiecare dată când vin de afară.
Curățarea nasului de la primul semn de răceală împiedică răspândirea infecției
La primul semn de viroză, trebuie să începem să curățăm nasul copiilor și să întrerupem grădinița.
Dr. Miorița Toader: „Răceala începe în nas. Imediat ce observăm că secrețiile devin abundente, este necesar să îi curățăm nasul folosind spray-uri cu apă de mare. Aplicăm un puf şi apoi îl ajutăm să sufle nasul. Apa de mare este un dezinfectant potrivit pentru mucoase, care nu usucă și nu irită, dar omoară bacteriile. Copilul va respira mai bine, iar germenii nu se vor mai duce pe trahee, spre plămâni şi urechi”.
Care sunt semnele deshidratării?
O altă cauză care înrăutățește starea copilului este deshidratarea, care se instalează mult mai repede decât ne dăm seama.
Dr. Miorița Toader: „Răceala este însoțită de febră, o reacție normală a sistemului imunitar. Pe de altă parte febra deshidratează, ceea ce încetinește refacerea organismului. Sete excesivă, gura uscată și urina închisă la culoare sunt primele semne ale deshidratării. Copiii se rehidratează cu apă, nu cu băuturi dulci. Le oferim apa la fiecare masă şi îi încurajam să bea şi în restul zilei, lăsând o sticlă sau o cană la îndemână lor”, m-a sfătuit doamna doctor.
Cum grăbim vindecarea virozei la copii?
Pediatrul mi-a recomandat să cer de la medicul de familie tratament antitermic și antiinflamator și să îl administrez încă de la primele simptome de răceală. În acest fel, viroza nu se va răspândi în organism și va trece mult mai repede și mai ușor.
Urmând sfaturile medicului ORL-ist am trecut și peste episodul al doilea de otită. Cred că informațiile pe care le-am primit de la doamna doctor o să vă ajute și pe voi să treceți cu bine peste acest sezon gripal dificil. Vă doresc o toamnă liniștită, fără otite, dureri de cap și febră.
Aștept poveștile și sfaturile voastre în secțiunea de comentarii, pe pagina de Facebook și Instagram.
Bună mă puteți ajuta și pe mine băiatul meu de 9 ani îl doare în frunte și are nasul în fundat ce săi dau aici în germania îți dă să-l speli în nas și atit dar nu ia trecut și răcește foarte repede
Bună baieatu meu are un anișor și este foarte răcit și sunt an irlanda de 3 zile are o viroză curge nasu ai ochi și o tușă foare urută cu secreți este foarte ajitata am fost aici la medic și miea zis. Că este normal și ca nu are nimic copilu meu face febră 39 iam dat nurofen și carmol de bebelus și nu i trece ce trebuie sa fac va rog ce tratament am puteți recomanda?
Foarte interesant acest articol 🤗