Copiii nu fac ce spune părintele. Copiii fac ce face părintele

De când am început diversificarea cu Nicholas și pun pe story filmulețe în care arăt ce mănâncă sau ce îi pregătesc, primesc foarte multe întrebări de la mămici care sunt surprinse că el chiar mănâncă și mă întreabă cum de reușesc să îl conving. Secretul este… că nu e niciun secret. Nu fac nimic special, nu folosim metoda avionul, nu îl las să se uite la desene ca să fie distras de altceva, nu ne jucăm cu mâncarea ca să o facem mai apetisantă. Pur și simplu, l-am ținut întotdeauna lângă noi la masă. Scăunelul lui este pus chiar lângă masa la care luăm cina cu toții, așa că seara, chiar și atunci când încă nu începusem diversificarea, el stătea lângă noi și observa ce face. Ușor-ușor a început să își dorească și el să pună mâna pe ce aveam noi, să guste, iar în momentul în care am început să-i pregătesc și lui mâncărica la fel de colorată ca cea pe care o vedea în farfuriile noastre, nu am avut nicio problemă. A acceptat cu ușurință orice i-am dat.

Întotdeauna gust ceea ce i-am pregătit înainte să îi dau și lui. Poate că la început, mâncarea de bebeluși nu vi se va părea atât de apetisantă, dar dacă vouă nu vă place gustul, de ce credeți că bebelușului o să îi placă? Un alt truc care a schimbat complet perspectiva asupra mâncării pentru Nicholas a fost gătitul la abur. Mi se pare că orice fac la abur, nu fiert, e mult mai bun.

 

Acum suntem în faza în care mănâncă mai mult decât piureuri. Îi fac tot felul de combinații de legume, orez, brânzică de casă, ouă, cărniță. Uneori îi pregătesc ceva special pentru el, alte ori iau din ceea ce gătește mama pentru toată familia, înainte să pună ea sarea și alte condimente și îi dau și lui. Nicholas e un mâncăcios și savurează cu poftă cam orice i-am da, dar asta pentru că a tot văzut în jurul lui cum mâncăm și noi și a fost curios. Toată vara, cât am fost plecați la mare, în timp ce noi eram la masa de prânz sau la cină, îi dădeam și lui ceva să molfăie, ca să simtă că facem ceva, cu toții, împreună.

Alte filmulețe care au ridicat semne de întrebare au fost cele în care Alesia mănâncă broccoli. Această legumă de care cei mai mulți părinți se tem că nu va fi acceptată de copii este preferata Alesiei. Dacă ar fi după ea, ar mânca numai broccoli cu pui sau paste. E înnebunită după broccoli și după morcovi, acum că stau să mă gândesc. Mai fac mofturi la mâncare, ca orice copii, dar nu pot să zic că sunt niște copii cu care nu mă înțeleg. Acum, să fim sinceri, nici măcar nouă, părinților, nu ne place orice, așa că de ce le-ar plăcea lor?

Puterea exemplului e o componentă foarte importantă în educația pe care am ales să le-o dăm copiilor noștri. Alesia imită orice gest de al meu, așa că încerc să îi insuflu cât de multe obiceiuri bune pot. Cum aș putea să mă supăr pe ea că preferă clătitele în locul supei când și eu fac la fel? De câte ori mănâncă ceva, mai ales când ieșim în oraș și ea este cea care alege, o întreb doar atât: „e sănătos ce ai tu acolo?”. Fie că răspunsul e negativ sau pozitiv, pentru mine e suficient ca ea să înțeleagă ce înseamnă mâncare sănătoasă și mâncare nesănătoasă ca să știe unde se încadrează ce are în farfurie. De cele mai multe ori mănâncă oricum acasă, ce gătește mama mea, așa că nu pot să spun că sunt îngrijorată că nu se alimentează bine. Pe lista noastră de cumpărături se găsesc întotdeauna alimente bogate în nutrimente și vitamine, în sufragerie stă un bol cu fructe, pentru a avea întotdeauna ceva gustos și sănătos la îndemână și încercăm să menținem un anumit echilibru în alimentația lor. Au voie să mănânce și dulciuri, dar cu limite. Au voie să bea și suc, dar cu limite. Pentru că eu nu cred în extreme. Știu că dacă le-aș interzice să mănânce un anumit aliment și l-ar dori și mai mult și ar sfârși poate prin a-l mânca fără voia noastră, atunci când nu suntem prin preajamă, la fel cum știu și că dacă aș încerca să le impun să mănânce ceva ar ajunge să urască acel preparat și să se ambiționeze și mai tare să nu îl mănânce. Așa că prefer să aibă o dietă echilibrată și să înțeleagă singuri ce nu e sănătos, dar mai ales ce este.

Săptămâna trecută am fost la evenimentul „Mănânc corect, sunt MEGA sănătos” care s-a desfășurat la Școala Gimnazială nr 49 din București și este un program inițiat și derulat de Mega Image care oferă elevilor din clasele primare lecții interactive de educație pentru o alimentație sănătoasă, realizate cu implicarea specialiștilor în nutriție, prin joc și povești. Pentru ca cei mici să înțeleagă mai bine conceptul de stil de viață sănătos, pe lângă doamna Dr. nutriționist, Anamaria Iulian, Mega Image a adus o echipă de animatori care au dat viață personajelor Zâna Fructelor și Legumelor și Mega Eroul și prin intermediul unei scenete i-au ajutat pe copii să înțeleagă piramida alimentelor, ce trebuie să conțină o farfurie sănătoasă, care este rolul apei în organism și cum contribuie activitatea fizică la o viață sănătoasă.

FOLLOW ME

Acest program urmează să ajungă la peste 10.000 de copii din aproximativ 100 de școli diferite din București, Brașov, Constanța, Cluj-Napoca, Târgoviște, Ploiești și Giurgiu.

Aștept să îmi spuneți dacă voi aveți probleme cu copiii voștri atunci când vine vorba de capitolul alimentație și m-aș bucura să îmi spuneți dacă s-au întâlnit și ei cu Zâna Fructelor și Legumelor sau Mega Eroul.

Mulțumesc că ai citit acest articol. Dacă informațiile ți se par utile, le poți împărtăși cu prietenii tăi cu un simplu SHARE. Pe mine mă găsești zilnic și pe pagina mea de facebook, Instagram sau pe canalul de Youtube.

Hai cu mine pe:

Facebook: https://www.facebook.com/ela.craciun/
Instagram: https://www.instagram.com/elacraciun/
YouTube: https://www.youtube.com/elacraciun

0 comentarii pe “Copiii nu fac ce spune părintele. Copiii fac ce face părintele

  1. Mirabela Matei says:

    Cu băiețelul cel mare este fan ciorbe, supe, etc.
    În schimb cu cel mic e tare mofturos si abia în e pe plac mai orice, chiar nu imi dau seama momentan daca are un fel de mâncare preferat. 🙈😞

  2. Valentina Manolache says:

    Buna Ela! Multumim frumos pentru articol foarte util.
    Cu cei trei copii ai mei nu am avut probleme absolut deloc din acest punct de vedere, numai ca atunci erau alte vreme în care nu ne permitem atâtea câte sunt azi.
    Nepoți mei sunt greu de convins și au preferințe zilnice la mâncare.
    O sa tin cont de sfaturile tale și poate voi avea mult mai mult succes. ❤

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.