După ce că este delicios, are și atât de multe beneficii! Află tot ce trebuie să știi despre dovleacul plăcintar – bonus, o rețetă!

Cât e vara de lungă ne dorim să mâncăm cât mai multe fructe și legume, să ne hidratăm, să ne umplem de energie, să ne detoxifiem și…să fim suple. Din când în când, însă, cedăm tentației prea mari și căutăm rețete de dulciuri preparate în casă. Mult mai sănătoase și gustoase!

Așa se întâmplă și cu dovleacul plăcintar, vedeta toamnei, care însă poate să fie consumat și în perioada verii.

7957_0000223672-2145241

Dovleacul are un conţinut ridicat în betacaroten, precursorul vitaminei A – o vitamină esenţială vederii. Vitamin A este cea utilizată de celulele retinei pentru a stimula nervii optici, astfel că lipsa vitaminei A poate afecta serios vederea.

Dovleacul mai conţine şi zeaxantină – protectorul ochiului. Zeaxantina ajută la prevenirea degenerescenței maculare.

Bogat în vitamine din complexul B, dar şi în carbohidraţi cu absorbţie lentă şi acizi graşi omega, dovleacul devine un excelent aliment pentru sănătatea creierului şi a sistemului nervos. Dovleacul este astfel indicat celor care dau examene sau traversează o perioadă de suprasolicitare intelectuală, dar şi persoanelor cu tulburări nervoase, tulburări de memorie, insomnia sau chiar afecţiuni ale nervilor periferici, cum se întâlneşte în cazul neuropatiei diabetice sau în cazul celor cu afecţiuni hepatice.

Vitamina K este de asemenea indicate celor care au probleme de sângerare, dar şi persoanelor cu afecţiuni cornice ale ficatului – aceştia suferă adesea de deficit de vitamina K.

Vitamina C ne ajută să ne menţinem mai tineri şi fără această vitamină nu am putea trăi. Vitamina C mediază sinteza colagenului în organism, iar când vorbim despre colagen, nu ne referim doar la reţeaua subcutanată, ci la orice alt ţesut din corp care are la baza colagenul. Vitamina C mai este şi un veritabil antioxidant, prevenind stresul oxidativ şi bolile cardiovasculare, ateroscleroza şi hipertensiunea arterial.

Vă arăt o rețetă minunată și aștept un feedback pe Facebook, după ce o testați!

Ingrediente:

1 dovleac (plăcintar de preferat), undeva la 1 kg

1 cană cu miez de nucă mărunţit bine

1 linguriţă cu scorţişoară

100 g unt (sau o ceaşcă de ulei)

4 linguri cu zahăr (după gust)

1 pachet de foi de plăcintă refrigerat din comerţ

Preparare: Dă miezul de dovleac prin răzătoare şi amestecă-l cu zahărul şi scorţişoara. Apoi pune-l într-o cratiţă neaderentă pe aragaz, la foc mediu (dacă ai cratiţă clasică pune o lingură de ulei în ea, înainte de miezul de dovleac) 20 de minute.

Amestecă frecvent pentru a se înmuia uniform. La final, vine şi miezul de nucă, omogeniează, apoi dă-o deoparte ca să se răcească puţin până pregăteşti foile. Topeşte untul într-un vas pe aragaz.Foile de plăcintă trebuie să le ungi pe rând cu ajutorul unei pensule cu untul fierbinte, pentru a pătrunde mai bine în foi (sau cu ulei vegetal). Pune astfel una peste alta 4 – 5 foi de plăcintă, apoi umplutură de dovleac pe una din laturile foilor şi rulează până în latura opusă.

Repetă operaţiunea ca să ai mai multe rulouri, până la epuizarea foilor de plăcintă din pachet. Ia o tavă, unge-o cu unt şi aşază în ea rulourile. Crestează-le (ulterior le veţi tăia în locurile respective) şi unge-le cu un ou bătut.

Lasă la cuptor, la 175 de grade pentru aproximativ 40 de minute. Poftă bună!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.