Dr. Alina Ilici, medic neonatolog, este invitata Elei Craciun în podcastul Cu Ela la doctor și împărtășește care sunt cele mai frecvente greșeli pe care proaspeții părinți le pot face în îngrijirea nou născutului.
Orice viitoare mămică ar trebui să urmărească acest material educativ.
Cum se face corect toaleta nasului, îngrijirea pielii și a cojitelor, a urechilor și a organelor genitale nou-născutului
Dr. Alina Ilici a explicat în cadrul interviului că toaleta nasului la bebeluși se realizează zilnic, pentru că mucoasa nazală se usucă.
„Copilul nu suflă nasul până, unii din ei la 3-4 ani. E normal să aibă ceva secreții pe năsuc, care de cele mai multe ori mai blochează și canalul lacrimal. Seara, după băiță, cu ser fiziologic se pune în năsuc, pe care copilul în înghite sau îl strănută. Putem să folosim aspiratoarele nazale dacă există o cantitate mare de secreții pe care copilul n-o gestionează și asta se poate întâmpla în cadrul unei viroze respiratorii”, spune medicul neonatolog.
Atenție! Orice încercăm să aspirăm poate să deranjeze și să provoace un edem de mucoasă, de aceea aceea procedura trebuie realizată doar la nevoie, nu ca o rutină.
Mulți părinți la început de drum se sperie de pielea uscată de pe corpul bebelușului, mai ales dacă apar cojițe pe scalp. Specialistul spune că acestea nu reprezintă motive de îngrijorare.
„Nu toți copiii fac cojițe pe scalp. În realitatea nu funcționează uleiurile și cremele. Singurul lucru care este cât de cât eficient este un ulei de corp, pur și simplu, cu care dăm pe scalp cu jumătate de oră înainte de băiță și apoi încercăm ușor să le luăm”, explică medicul neonatolog.
FOLLOW ME
În timp, cojițele dispar în mod natural.
În legătură cu toaleta urechilor, medicul nu recomandă intervenția externă, pentru că urechiușele bebelușilor se curăță natural, singure, ca în cazul adulților.
„Nu folosim bețișoare de urechi. Copilul a stat 9 luni în apă și nu pățește nimic dacă îi intra puțină apă în urechi. Se poate șterge ușor cu un prosopel”, spune medicul Dr. Alina Ilici.
Îngrijirea corectă a organelor genitale ale nou-născutului, conform medicului, se face diferit dacă este fetiță sau băiețel.
„La băieți este destul de simplu, îi spălăm și cam asta este tot. La fetițe trebuie puțin mai multă atenție pentru că orificiul urinar și vaginal sunt destul de aproape de rect, pentru că avem pampers. În scaun găsim tot felul de bacterii care pot să colonizeze tractul urinar, ceea ce nu e normal. Trebuie schimbat pampersul înainte de fiecare masă, deci de 7-8 ori pe zi, indiferent dacă pare că a făcut ceva în pampers sau nu. Fetițele au, după naștere, o așa numită criză genitală, care poate să fie o secreție vaginală, care poate să fie inclusiv cu sânge, ca o mică menstruație. Ideal este să spălăm cu apă și săpun. Se poate sterge între labii, pentru că nu e ok să nu umblăm acolo. Nu insistăm, pentru că acolo poate să mai rămână secreție, pe care o ștergem. Cu un ulei de corp pe o compresă cu care ștergem și folosim o cremă pentru iritații, pe care o folosim de fiecare dată când schimbăm scutecul”, explică medicul.
În spital, părinții vor fi îndrumați în legătură cu pașii corecți pentru curățarea nou-născutului, iar medicul recomandă ca mămicile să întrebe specialiștii de la început orice, pentru a nu se speria acasă de unii pași care trebuie realizați pentru igiena corectă a bebelușului.
Semnele care ar trebui să te trimită la medic cu nou-născutul
„În zona de nou-născut, fiecare mamă ar trebui să aibă semnele scrise. Nu este în regulă ca pe un nou născut să nu-l poți trezi ore în șir. Este perioada de icter în care ei pot să fie mai somnolenți. Nu se întâmplă nimic dacă nu reușim să-l trezim la o masă, dar dacă nu reușim la 2-3 mese, somnolența este excesivă și se îngălbenesc, trebuie să mergem la neonatolog. Nu este normal ca copilul să se cianozeze. Există o perioadă de adaptare post natală. Malformațiile de cord nu pot fi diagnosticate toate în maternitate. Dacă pielea copilului se face albăstruie cu totul, trebuie mers la doctor. Trebuie făcut copilul să respire, trebuie să-l faci să-l doară, că la stimul dureros, revine respirația. Ridici copilul, îl iei în brațe, îl bați ca lumea pe spate, îl vezi că nu respiră, îl ciupești de călcâi. Ideal, își reia respirația. Trebuie să ajungi oricum la medic să vezi care este situația (…) Bebelușii pot să plângă până se sufocă, dar nu cât să-și oprească respirația”, detaliază Dr. Alina Ilici, medic neonatolog pe proaspetele mămici
Săptămânal, pe Youtube, Ela Crăciun realizează un interviu cu un medic sau un specialist în domeniul sănătății care să răspundă la întrebările voastre!
Episodul integral îl poți urmări pe Youtube, unde te invit să te abonezi la canalul de podcasturi Cu Ela la doctor