Ne enervăm sau nu ne enervăm în concediu?

Ne enervăm sau nu ne enervăm în concediu?

…aceasta este întrebarea.

Aș zice că ne enervăm dacă temperamentul, stilul de atașament, nevoia de control, patternurile reacționale învățate în ani de viață nu s-au evaporat în eter, așa, ca prin farmec. Normal că luăm în concediu, cu noi, și răspunsurile emoționale învățate, și temperamentul, și atașamentele. Ar fi ideal să le lăsăm acasă, nu de alta, dar toate aceste trăsături de personalitate au beneficiile lor în viața obișnuită, cea de zi cu zi, n-ar fi tocmai prolific să le scoatem din rădăcină ca pe niște burieni parazite. Metehnele ne țin în priză, sunt motorul vieții noastre, chiar dacă din când în când motorul ăsta mai dă rateuri, ne mai pune în dificultate prin conflictele noastre interne și prin luptele pe care le ducem în afară, motorul ăsta ne duce mai departe. În fond, călătoria contează mai mult decât destinația.

Să spui firii tale STOP e păcăleală curată. Să conștientizezi cum ești și în ce mod reacționezi, prin ce mijloace controlezi evenimentele zilnice, asta, da, ar putea revela primul pas către confort și relaxare emoțională acolo unde chiar ar trebui să fii relaxat: în vacanță.

woman-relaxing-in-an-innertube-at-tropical-paradise-2

  1. Pueril ar fi să te îndemn să-ți lași ustensila utilă de care ești dependent, în camera de hotel/în seiful din cameră. Bănuiești despre ce gadget vorbesc, nu? În condițiile date, ți-aș sugera să îți informezi șeful, subalternii, colaboratorii, prietenii, familia extinsă de acasă, să te contacteze telefonic numai după o anumită oră sau într-un anumit interval de timp. Nu pică cerul, nu dă firma faliment, cineva drag nu este victima unui accident și gândurile catastrofale și-ar putea continua litania, dacă le mai acorzi valoare, deci să le dai putere asupra ta. Ai dreptul să te bucuri de soare, de mare, de familie, de ozon, de RELAXARE.
  2. Ai dreptul să înveți un nou comportament și o nouă trăire: RELAXAREA. Să-ți fie bine cu tine și cu cei din jurul tău.
  3. Să constați că NU mai reacționezi zgomotos la mizeria din cameră, lipsa de bun simț, lipsa de gust a fripturii din farfurie, bombăneala iubitei, gălăgiei copiilor s.a.m.d.
  4. Pune-ți atenția pe ceea ce îți face plăcere, ocupă-ți timpul învățând să te BUCURI. Să fii conștient în mod pozitiv, de persoana/persoanele dragi de lângă tine, de un meci de tenis/baschet, de mersul agale prin nisipul ud și fierbinte, de dragoste, de lipsa de tensiune interioară, de energia din jurul tău, energia de bine, de bucurie, de împăcare, de viață lipsită de STRES.
  5. Fă în concediu ce n-ai avut ocazia să faci niciodată, sau n-ai mai avut ocazia să faci de multă vreme, ce te inspiră, ce te mulțumește, ce te validează ca om sau ca persoană socială.
  6. Înainte să reacționezi la ceea ce ești obișnuit/obișnuită să reacționezi, amintește-ți că poți și altfel. Poți să comunici destins și deschis, fără nervi, fără reacție emoțională. Învață din acest comportament nou și cunoaște-i beneficiile. Ce altă ocazie mai potrivită să înveți despre tine și despre modul în care poți să fii, să te manifești ai avea, decât zilele în care ești dispus să te bucuri, fiind temporar rupt de responsabilitățile multe, mari sau mărunte, din existența agitată din afara zilelor de concediu? Acum e momentul să reacționezi calm, zâmbitor, fiind autentic inclusiv prin acest comportament dezirabil, neobișnuit, poate, pentru tine.
  7. Dacă, totuși, ai încălcat principiile relaxării, ai să constați că nu e un capăt de lume, dacă și numai dacă te-ai iertat, ai iertat și ți-ai cerut iertare, dacă ai supărat, activat o tensiune în celălalt.

În rest, fii tot ceea ce meriți să fii: bucuros/bucuroasă, recunoscător/recunoscătoare.

Să manifești ceea ce te validează ca om, ca persoană socială și…morală.

Vacanța este un dar, nu o corvoadă. Bucură-te cu adevărat de aceste zile de relaxare!

FOLLOW ME

3 lucruri pe care trebuie să le știi despre dermatita atopică pe 14 septembrie, Ziua Mondială a Dermatitei Atopice  1. poate fi declanșată de alergeni alimentari, de mediu, produse cosmetice, temperaturi extreme sau stres.
2. primele simptome care apar sunt:  roșeața, mâncărimea, erupțiile cutanate, uscăciunea în exces.
3. nu se vindecă, se poate preveni prin evitarea  factorilor declanșatori cunoscuți și se poate trata prin folosirea produselor de îngrijire a pielii care sunt blânde și hipoalergenice care mențin piele hidratată.  Produsele @eauthermaleaveneromania sunt un real ajutor și mă bucur că am avut ocazia să ajung în Franța și să văd exact cum se extrage apa termală folosită la fabricarea acestora. Am văzut acolo copii din toată lumea, în stadii avansate și grave, veniți la tratament pentru a beneficia de proprietățile apelor Avene.  Eu și copiii mei ne confruntăm cu dermatita atopică de aproape 18 ani. Este o afecțiune care trebuie ținută sub control permanent și care necesită o atenție sporită din partea părinților.  Pe lângă aspectul fizic de piele uscată și roșie (Alesia și Alex au avut episoade foarte grave), dermatita produce și disconfort, nu îi lasă să doarmă și în puseu te poate aduce la crize de plâns.  🫶🏻 se recomandă evitarea hainelor din materiale care pot produce disconfort
🫶🏻 trebuie să fim atenți la produsele cu care spălăm hainele, dar și la cele cu care îi spălăm pe copii
🫶🏻 au nevoie de multă hidratare, atât pe interior, cât și pe exterior, cu produse emoliente special dedicate pielii cu astfel de afecțiuni
🫶🏻 în puseu, trebuie să avem grijă la alimentația lor
🫶🏻 trebuie să fim vigilenți și să identificăm primele semne, pentru a preîntâmpina puseele, mai ales în sezonul rece
3 lucruri pe care trebuie să le știi despre dermatita atopică pe 14 septembrie, Ziua Mondială a Dermatitei Atopice 1. poate fi declanșată de alergeni alimentari, de mediu, produse cosmetice, temperaturi extreme sau stres. 2. primele simptome care apar sunt: roșeața, mâncărimea, erupțiile cutanate, uscăciunea în exces. 3. nu se vindecă, se poate preveni prin evitarea factorilor declanșatori cunoscuți și se poate trata prin folosirea produselor de îngrijire a pielii care sunt blânde și hipoalergenice care mențin piele hidratată. Produsele @eauthermaleaveneromania sunt un real ajutor și mă bucur că am avut ocazia să ajung în Franța și să văd exact cum se extrage apa termală folosită la fabricarea acestora. Am văzut acolo copii din toată lumea, în stadii avansate și grave, veniți la tratament pentru a beneficia de proprietățile apelor Avene. Eu și copiii mei ne confruntăm cu dermatita atopică de aproape 18 ani. Este o afecțiune care trebuie ținută sub control permanent și care necesită o atenție sporită din partea părinților. Pe lângă aspectul fizic de piele uscată și roșie (Alesia și Alex au avut episoade foarte grave), dermatita produce și disconfort, nu îi lasă să doarmă și în puseu te poate aduce la crize de plâns. 🫶🏻 se recomandă evitarea hainelor din materiale care pot produce disconfort 🫶🏻 trebuie să fim atenți la produsele cu care spălăm hainele, dar și la cele cu care îi spălăm pe copii 🫶🏻 au nevoie de multă hidratare, atât pe interior, cât și pe exterior, cu produse emoliente special dedicate pielii cu astfel de afecțiuni 🫶🏻 în puseu, trebuie să avem grijă la alimentația lor 🫶🏻 trebuie să fim vigilenți și să identificăm primele semne, pentru a preîntâmpina puseele, mai ales în sezonul rece

Dana Dumitra Dumitrache

Psihoterapeut

Copyright: Se pot folosi fragmente de text/idei detaliate sau generale care aparțin exclusiv autorului, fără un accept prealabil, dacă se face trimitere prin link către acest blog www.elacraciun.ro / www.danadumitrache.ro) şi se menţionează autorul (Dana Dumitrache Dumitra).  Acest articol (cu teorii, idei) sunt proprietate intelectuală și nu pot fi preluate și folosite fără acordul explicit al  autorului, cu atât mai mult, nu pot fi preluate și folosite ca fiind idei și teorii proprii, în articole sau prin intermediul oricărui alt material scris și publicat în mediul online/offline.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.