Nu pune la colț un copil bolnav, nu știi ce e în sufletul lui!

În vacanța asta am văzut într-o seară un film care m-a întors puțin cu susul în jos…. E vorba de A Family Man, în care aflăm povestea lui Dane Jensen, un bărbat pentru care cariera este pe primul plan și, deși are o familie superbă, o soție frumoasă și 3 copii adorabili, petrece foarte puțin timp acasă. Lucrurile se schimbă în viața lor atunci când băiețelul este diagnosticat cu leucemie și Dane își dă seama câte a pierdut pentru că a fost întotdeauna condus de nevoia de a face mai mult și mai mult. Filmul ne învață cum ar trebuie să ne stabilim prioritățile, să le acordăm mai mult timp celor dragi și să nu punem câștigurile financiare pe primul loc, dar pe mine m-a marcat altceva. În momentul în care băiețelul se îmbolnăvește este dus la spital și stă într-un salon care arată mai bine decât multe camere de hotel în care am fost. În salon mai există un pat, în care să poată sta mama lui, care trebuie să fie cu el pe tot parcursul tratamentului, băiatul fiind foarte mic. M-am gândit instant la campania MagicHome, și la video-urile cu părinții copiilor bolnavi de cancer care, în România, „locuiesc pe un scaun”.

În filmul despre care vă povestesc, vedeam aparatura sofisticată, asistenți zâmbitori în care copilul prinde încredere… Știu. O să spuneți că e doar un film și e normal să fie totul așa bine, să arate totul impecabil. Dar e oare doar un film sau noi suntem cei care trăim într-un film de groază atunci când ne gândim la alternativa pe care o avem în țară?

Nici nu vreau să mă gândesc cum ar fi să se afle copiii mei în această situație, e prea sfâșietor pentru inima oricărui părinte să își imagineze un astfel de scenariu, iar să fii în această postură… e peste puterile mele să îmi dau seama ce e în inima unui părinte care primește o astfel de veste.

Încă de dinainte să fiu mamă, copiii au fost un subiect foarte sensibili pentru mine, iar acum acest sentiment s-a intensificat, firește. Mi se pare atât de nedrept să văd copii bolnavi, suflete curate și pure care suferă… Cum ar putea să fie așa ceva corect?

Am spus de multe ori că, dacă aș putea să am o putere magică asta ar fi: să vindec toți copiii, dar până la îndeplinirea visului meu, mai sunt și alții care fac magie pentru acești copii cu care viața e nedreaptă, copii care au nevoie de sprijin, au nevoie să li se dea încredere că totul va fi bine, au nevoie să fie tratați normal, să râdă, să li se înfiripe în inimă speranța. Tabăra MagiCAMP s-a dezvoltat de la an la an și îi ajută pe acești copii să se recreeze și să își dea un restart.

Perioada de spitalizare și de tratament e dificilă, iar pentru a trece peste un astfel de hop ai nevoie de optimism, de putere, starea psihică e extrem de importantă în procesul de vindecare. Acest lucru e valabil atât pe perioada tratamentului, cât și după, când, într-un scenariu fericit, totul se termină cu bine. Iar când totul se termină cu bine, noi, ceilalți, trebuie să știm cum să-i reintegrăm pe acești copii, fără să le împovărăm acest traseu. Tratementele de chimioterapie lasă urme, nopțile de nesomn și griji lasă urme, absența din colectivitate, de la școală, toate acestea pot să zdruncine încrederea unui copil care își reia viața normală. Pentru astfel de momente trebuie să se pregătească și ei, dar ar fi bine să ne pregătim și noi, ceilalți membri ai societății. Să-i învățăm pe copiii noștri să fie buni, prietenoși, înțelegători, să nu-i arate cu degetul pe cei care au probleme, și mai mult, să nu se ferească de colegii care se întorc la școală după un tratament greu. Am văzut de multe ori părinți care își sfătuiesc copiii să stea departe de copiii bolnavi care nici măcar nu sunt contagioși. E bine că îi ducem toată ziua la mall fără să ne temem de viroze, dar nu putem să facem un pic de research ca să vedem că boli precum leucemia sau dermatita atopică severă (mi-a venit în minte pentru că am avut un exemplu recent) nu sunt contagioase.

Pentru a face mai ușoară întoarcerea la școală a copiilor care au suferit de cancer, în perioada 20 august – 20 septembrie, Reckitt Benckiser donează câte 1 leu la fiecare produs cumpărat (Air Wick, Vanish, Calgon, Finish, Cillit Bang, Harpic) pentru MagiCAMP și proiectul lor, de Burse pentru educație, care sprijină reintegrarea școlară a copiilor care se întorc după o absență îndelungată, cauzată de tratamentul oncologic.

Vă invit și pe voi să sprijiniți această campanie, dar și asociația MagiCAMP, pentru că 1000 x puțin de la fiecare poate face o mare diferență și îi poate ajuta să își continue munca mai departe.

Dacă te-a emoționat sau ți-a ridicat niște semne de întrebare, împărtășește acest articol și cu prietenii tăi pentru că e important să afle cât mai multă lume despre problemele pe care le întâmpină acești copii, dar și că putem face împreună lucruri bune pentru ceilalți. Unul dintre citatele mele preferate spune că „e suficient ca oamenii buni să nu facă nimic pentru ca răul să triumfe”.  Dacă simți că poți să faci ceva, fă-o! 

 

 

0 comentarii pe “Nu pune la colț un copil bolnav, nu știi ce e în sufletul lui!

  1. Mirabela Matei says:

    Un articol foarte util, din pacate sunt foarte multe probleme în țară noastră.
    Sper din suflet sa avem un viitor mai bun pentru copii noștri.

  2. Cereces Loredana says:

    Si eu ma necajesc foarte mult si imi dau lacrimile mereu cand vad atat de multi copii bolnavi si cu asa urate boli si greu de dus si pentru ei si pentru parinti la fel!Ma intreb oare cand se vor sfarsi aceste suferinte?Eu mereu ma straduies sa implementez in inima si mintea fetitei mele sa nu râda de nimeni si cu atat mai mult de un copil bolnav!Ar trebui ca toti colegii sa.l faca sa nu se simta diferit si trist atunci cand se va reintegra din nou in scoala!Ma bucur mult de aceasta campanie si asa putem si noi sa ajutam cumparand produsele lor!D.zeu sa vindece toti copilasii!

  3. Văcaru Florentina Gabriela says:

    Ai mare dreptate,din păcate pentru acești copii este foarte greu…mai mult din cauza unor părinți care își sfătuiesc copii foarte prost.Ar trebui întâi să se informeze și apoi să sfătuiască.
    Și în legătură cu MagiCamp, felicitări pentru tot ceea ce faceți pentru acești îngerași.
    Statul Român trezește la realitate nu mai cheltuiți bani pe prosti și cumpărați aparatură medicală și medicamente pentru acești îngerași.

  4. Lucica Lazar says:

    Un articol emotionant dar adevarat😕 Nu vreau sa ma gandesc ce simt parintii a caror copii sunt bolnavi…Stiu famalii care au avut sau au un membru din familie bolnav si ii vad nepunticiosi si neajutorati …
    Din pacate la noi in tara nu ajutam persoanele bolnave, cand ne confruntam cu aceasta situatie ne dam seama ce inseamna aceasta durere…

  5. Dutu Oana Monica says:

    Din păcate sunt atâția copii cu nevoi in tara noastră. Păcat ca legile noastre nu țin și cu cei extrem de săraci însă care își doresc sa își continue studiile. Este un articol emoționant mai ales pentru mămici 🤗

  6. Roxana Elena Suma says:

    dureros sa vedem copii bolnăviori, dar e bine ca putem face ceva. Și e extraordinar ca sunt inițiative de a le face viața mai frumoasa acestor copilași. E greu sa te pui in postura lor, a părinților lor, dar ar trebui sa fim cât putem de empatici pentru a nu le îngreuna situația cu întrebări ciudate sau priviri nelalocul lor. Sper ca MagiCamp sa fie una din soluțiile care le va aduce zâmbetele înapoi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.