Pătrunjelul şi the kitchen garden

 

img_8611ed1-5858834Când eram micuţă, dădeam la o parte din ciorbă orice urmă de verdeaţă. Pătrunjel, leuştean, mărar, nici măcar roşiile nu scăpau. Eram din acea categorie de copii care ar fi mâncat ciorba strecurată. Alesia şi Alex, din fericire, nu sunt mofturoşi şi nu se feresc de zarzavaturi.

O fi prag de iarnă dar eu mă încăpăţânez să mai trag puţin de vară şi de culorile ei pline de fericire. Aşa că, azi, despre pătrunjel câteva cuvinte. Nu de alta, dar am dat de nişte fotografii atât de faine cu ghivece pline de planta aceasta aromată încât mi-am dat seama că poate cu uşurinţa trona în bucătăriile noastre şi iarna. În ghivece, desigur. Şi în supa de legume, de găluşte sau în salate…

Pătrunjelul conţine mai mult fier decât spanacul şi mai mult fluor decât orice alt aliment, contribuind astfel la menţinerea unei danturi şi a unei osaturi puternice. De asemenea, o legatură de pătrunjel furnizează mai multe proteine decât 2 ouă, devenind un aliat de nădejde  în curele de slăbire, deoarece conferă senzaţia de saţietate.

Iar 5 motive pentru care să vă faceţi o grădină în bucătărie ar fi:

  1. Vă ridică starea de bine şi vă face să zâmbiţi şi să vă gândiţi la primăvară chiar şi când afară sunt -10 grade Celsius.
  2. Aveţi non-stop zarzavaturi proaspete.
  3. Revenind la pătrunjel. Imaginaţi-vă Ajun de Crăciun, ultimele pregătiri, supele, salatele sunt gata şi în oala aburindă aruncaţi un buchet proaspăt tocat. Pătrunjelul conţine mai multă vitamina C decât lămâia, portocala sau varza, la care se adaugă vitaminele A, B1,B2, B3, B5, B6, B9, K şi E. De asemenea, este o sursă importantă de glucide, proteine, minerale (potasiu, calciu, fosfor, magneziu, fier, sodiu), ulei volatil, lipide şi flavonoizi. Gata o ciorbă plină de arome şi de sănătate!
  4. Puteţi să îl concuraţi fără griji pe Jamie Oliver cu grădina lui fantastică de la Londa! 😉
  5. Şi să nu uit, legat de pătrunjel! Consumat crud sau sub formă de infuzie, decoct, pătrunjelul este eficient în tratarea edemelor, infecţiilor, asteniei, tulburărilor de circulaţie sanguină, hipertensiunii, bolilor reumatice, anorexiei,meteorismului şi colicilor abdominale, astmului bronşic, amenoreei şi elimină halena (respiraţia urât mirositoare).
  6. În plus, datorită calităţii sale de excelent antioxidant, pătrunjelul consumat zilnic de 3 ori pe zi, câte 20 ml de suc împreună cu alte sucuri naturale ajută foarte mult la vindecarea cancerului. Sucul proaspăt se poate consuma în timpul tratamentului cu citostatice, ajutând la diminuarea efectelor negative ale medicamentelor şi la distrugerea celulelor canceroase.
Şi dacă tot nu v-am convins, vă las şi o poză inspiraţională! Grădina din bucătărie aşa cum visez eu să am într-o zi!kitchen-8335104

Photo: Iuliana Popescu

Make up: Georgiana Gheară

Rochie: Karen Millen

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.