Poate apa (sau consumul insuficient de apă) să ne afecteze somnul

Poate apa (sau consumul insuficient de apă) să ne afecteze somnul

Apa potabilă este esențială pentru sănătatea generală. H2O reprezintă până la 60 la sută din corpul uman și ajută la o mare varietate de funcții corporale – de la creșterea celulară la eliminarea deșeurilor și digestie, potrivit U.S. Geological Survey. Și da, hidratarea poate afecta și somnul.

„A fi hidratat în mod adecvat este esențial pentru a vă asigura că organismul dumneavoastră funcționează așa cum ar trebui – și nu doar în timpul zilei”, explică Jackie Newgent, RDN, CDN, nutriționist culinar cu orientare vegetală și autor al cărții de bucate The Clean & Simple Diabetes Cookbook, care consideră că a fi deshidratat poate avea un impact negativ asupra somnului.

Cu toate acestea, a bea prea multă apă înainte de culcare poate, de asemenea, să interfereze cu somnul, notează Vincent Pedre, MD, directorul medical al Pedre Integrative Health din New York și autorul cărții Happy Gut. La urma urmei, nu vei dormi liniștit în timpul nopții dacă vezica te trezește ca să te duci.

Există cercetări limitate cu privire la relația dintre hidratare și somn. Dar dovezile de până acum sugerează că există o relație între cele două, cu durate mai scurte de somn asociate cu o stare de hidratare mai scăzută.

Atât Newgent, cât și Dr. Pedre indică un studiu transversal mare publicat în Sleep în februarie 2019. Datele au arătat că, într-un grup de peste 20.000 de adulți americani și chinezi, cei care au declarat că au dormit mai puțin de șase ore în medie în fiecare noapte au fost asociați cu o probabilitate mai mare de stare de hidratare inadecvată (măsurată prin probe de urină), comparativ cu cei care dorm opt ore sau mai mult în fiecare noapte. (Cercetătorii au investigat această legătură deoarece atât dormitul prea puțin, cât și somnul prea mult au fost legate anterior de probleme renale).

Datele sugerează că hidratarea și somnul pot fi legate, spune Pedre.

FOLLOW ME

Pe de altă parte, un mic studiu publicat în Journal of Sleep Research în februarie 2018 a constatat că deshidratarea nu a afectat cantitatea sau calitatea somnului la 12 adulți tineri sănătoși – deși autorii studiului au remarcat că este nevoie de mai multe cercetări privind legătura dintre cele două.

Alte cercetări au descoperit că vasopresina, hormonul produs de organism, ajută la prevenirea deshidratării în timpul somnului prin creșterea absorbției de apă în rinichi mai târziu în ciclul de somn (astfel încât să nu vă deshidratați chiar și atunci când nu beți apă în timpul nopții), potrivit unui articol publicat în StatPearls în august 2020.

Poate deshidratarea să perturbe somnul?
În timp ce cercetările nu au răspuns încă la toate întrebările legate de motivul pentru care hidratarea afectează somnul, experții știu multe despre ceea ce poate merge prost cu somnul atunci când ești deshidratat (precum și dacă bei prea multă apă). „Chiar și simptomele minore ale deshidratării pot avea un impact negativ asupra somnului, din cauza disconfortului”, spune Newgent.

Pedre adaugă că deshidratarea poate provoca următoarele simptome, care, în consecință, pot perturba somnul:

Spasme musculare

Deshidratarea poate duce la spasme musculare, ceea ce face dificilă adormirea sau poate trezi o persoană în mijlocul nopții. Amintiți-vă, masa musculară este 76% apă, potrivit unei revizuiri de studiu publicate în august 2019 în Nutrients.

Crampe musculare

Crampele musculare sunt un alt simptom al deshidratării, care poate duce uneori la înăsprirea dureroasă a mușchilor gambei sau ai picioarelor, care poate trezi pe cineva în mijlocul nopții.

Dureri de cap

Durerile de cap și atacurile de migrenă pot complica adormirea și menținerea somnului.

Setea de dimineață devreme

A fi însetat poate face ca cineva să se trezească în mijlocul nopții sau dimineața devreme.

Gura uscată Gura uscată poate provoca, de asemenea, un disconfort care poate agrava somnul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.