Psiholog Dana Dumitrache: “Decembrie este luna emoțiilor pure”

Și, iată, ne aflăm la început de decembrie. Un decembrie așteptat, detestat sau adorat. Dar și în resentimente se ascunde iubirea. La final, rămâne sentimentul acesta plenar … de iubire. Iar finalul tristeților și revoltelor noastre îl decidem noi, prin gândurile, emoțiile și acțiunile noastre. Ei bine, da, astăzi, psihologul Dana Dumitrache ne vorbește despre luna decembrie și noianul său de sentimente, așteptări, emoții, culori, bilanțuri și renunțări.

Decembrie este luna care ne readuce în lumina din noi înșine. Decembrie este cea mai așteptată luna din an, măcar pentru copilul din noi înșine,  din nenumărate și … inocente  motive. În primul rând, este luna în care sărbătorim Nașterea lui Iisus, Domnul IERTĂRII și al IUBRII, este luna în care Moș Crăciun bate, în lung și-n lat Terra, dăruind copiilor mici și mari ceea ce și-au dorit, dintr-un prinos de IUBIRE. Iubire autentică, fără condiții. Decembrie este luna iubirii și este luna în care familia este reîntregită.

În luna aceasta a miracolelor, trăim emoții  pure, senine sau copleșitoare. Undeva, la întâlnirea cu finalul de an, ne regăsim și pe noi înșine, cu amintirile din copilărie cu tot, cu acele amintiri în care am experimentat sentimentul de siguranță și o emoție pe cât de prozaică, pe atât de importantă: BUCURIA. Ne e dor de mirosul de cozonaci, scorțișoara și vanilie din casa bunicii, ne e dor de bucuria din ochii mamei sau de securitatea brațelor tatălui.

Ne e dor de un iubit pierdut, de o dragoste abandonată. Ne e dor de o ființa atât de dragă și de curând sau de mult  … pierdută.

Ne e dor și de ceea ce nu avem încă: o casă, o (altă)  iubire, glasuri zglobii de copii, fericirea din ochii lor, în dimineața de Crăciun, ne e dor de sentimentul de familie, ne e dor de împlinirea care înseamnă familia, în adevăratul sens al cuvântului. Ne e dor de copilul din noi înșine, în zilele acestea speciale, mirabile  și binecuvântate din an.

În luna aceasta, suntem mai buni. În fapt, suntem noi înșine. Energia aceasta colectivă de BINE ne învăluie pe nesimțite și … restul rămâne/devine MAGIE.

FOLLOW ME

3 lecții despre sustenabilitate pe care le-am luat cu mine și în 2023 👆🏻  Anul trecut am fost implicată într-un proiect care mi-a plăcut extrem de mult din toate punctele de vedere: #FaptePentruUnViitorMaiBun by @lidlromania.  Având 3 copii cu vârste atât de diferite, nu aveam cum să nu observ cât de mult evoluează lucrurile în tot ceea ce ține de creșterea lor de la un copil la altul.  Dacă în 2006, când am devenit mamă pentru prima oară, preocuparea pentru mediu era extrem de puțin abordată, în 2018, când s-a născut Nicholas, lucrurile stăteau complet diferit. Între timp, Alesia avea și ea deja 6 ani și era deja mica noastră ecologistă pentru că școala ei pune foarte mult accent pe subiectele ce țin de protejarea Planetei. 🌎  În prezent, avem la îndemână foarte multă informație despre sustenabilitate, dar și foarte multe modalități prin care să reușim ca prin obiceiurile noastre de zi cu zi să lăsăm o amprentă cât mai puțin dăunătoare în urma noastră.  Cele mai simple lucruri pe care le putem face începând de azi:  🌿 să consumăm mai multe produse de la producători locali
🌿 să evităm cât mai mult risipa alimentară
🌿 să ne îndreptăm mai mult atenția către alimentele BIO, crescute cu etică și respect pentru mediul înconjurător  Lumea din jurul nostru este într-o continuă schimbare și îmi doresc ca eu să fiu de partea bună a baricadei. Le datorez asta copiilor mei, pentru un viitor mai bun!  Tu ce #FaptePentruUnViitor mai bun ți-ai propus să faci?
3 lecții despre sustenabilitate pe care le-am luat cu mine și în 2023 👆🏻 Anul trecut am fost implicată într-un proiect care mi-a plăcut extrem de mult din toate punctele de vedere: #FaptePentruUnViitorMaiBun by @lidlromania. Având 3 copii cu vârste atât de diferite, nu aveam cum să nu observ cât de mult evoluează lucrurile în tot ceea ce ține de creșterea lor de la un copil la altul. Dacă în 2006, când am devenit mamă pentru prima oară, preocuparea pentru mediu era extrem de puțin abordată, în 2018, când s-a născut Nicholas, lucrurile stăteau complet diferit. Între timp, Alesia avea și ea deja 6 ani și era deja mica noastră ecologistă pentru că școala ei pune foarte mult accent pe subiectele ce țin de protejarea Planetei. 🌎 În prezent, avem la îndemână foarte multă informație despre sustenabilitate, dar și foarte multe modalități prin care să reușim ca prin obiceiurile noastre de zi cu zi să lăsăm o amprentă cât mai puțin dăunătoare în urma noastră. Cele mai simple lucruri pe care le putem face începând de azi: 🌿 să consumăm mai multe produse de la producători locali 🌿 să evităm cât mai mult risipa alimentară 🌿 să ne îndreptăm mai mult atenția către alimentele BIO, crescute cu etică și respect pentru mediul înconjurător Lumea din jurul nostru este într-o continuă schimbare și îmi doresc ca eu să fiu de partea bună a baricadei. Le datorez asta copiilor mei, pentru un viitor mai bun! Tu ce #FaptePentruUnViitor mai bun ți-ai propus să faci?

În luna aceasta de început de iarnă, conștientizăm lipsa, adică ce altceva decât abandonul, pierderea, solitudinea în care nu mai  reușim să ne regăsim.  Privește cu onestitate și tristețea. Acceptă că ea există în tine, pur și simplu. Și dorește-ți cu bucurie și cu certitudinea împlinirii să trăiești ceea ce te face fericit și ceea ce vindecă dorul.

Nu te izola și accepta faptul că poți petrece frumos  alături de un prieten bun sau alături de o familie care să adopte prezența ta, în casa lor, cu afecțiune și cu generozitate, în perioada aceasta magică din an. Cumpără cadouri pentru copiii care nu știu ce gust are ciocolata sau mărul. Ieși din casă, întâlnește-te cu prietenii, vizitează-ți rudele/familia. Comunică. Reactivează-ți iubirea, în fapt, inocența copilului din tine. Fii deschis la ce îți aduce ziua și centrează-te cu adevărat pe sentimentul bucuriei. Roagă-te pentru iubire și împlinire așa cum simți și fii pregătit să te iubești așa cum ești.

Adu bucurie, în primul rând, în tine, indiferent de ceea ce constați că îți lipsește în afara ta. Dorește-ți, în sfârșit, să schimbi ceva în viața ta. Conștientizează ce îți lipsește și scrie pe o hârtie pe care o vei așeza pe perete, în fața ochilor tăi. Acționează pentru a-ți materializa dorințele autentice. Gândul fără faptă este ca un copac fără soare și ploaie.

Luna decembrie poate semnifica pentru tine, luna schimbărilor benefice din viața ta. Nu te identifica cu tristețea și nici cu frica. Înlocuiește-ți-le cu emoții pozitive. Aceste emoții vor acționa conform scenariului mental al vieții tale, acela în care te vezi și te simți fericit, sănătos și împlinit.

Dorește-ți. Dorința ta a pornit deja spre univers (din tine și din afara ta) și efectul de boomerang va fi mai eficient ca niciodată. Nici nu-ți vei da seama cât de minunat se va împlini!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.