Răspunsul pediatrului: Le dăm sau nu copiilor ibuprofen?

Simt cu adevărat că a început vacanța de vară, pentru că nu numai Alesia a terminat cu lecțiile, dar și eu. V-am povestit în articolul Final de an școlar online. Cum a fost pentru noi experiența cu școala online și ce îmi doresc la toamnă despre cum trebuia să o ajut în fiecare zi pe Alesia, chiar și cu cele mai simple lucruri, doar pentru că eram acolo, așa că nu fiți prea aspri cu mine dacă mă bucur că am scăpat de această perioadă.

Vremea nu a fost chiar prietenoasă, dar măcar am reușit să ieșim în fiecare zi în zona noastră și Alesia poate să mai facă și alte lucruri decât să fie la școala online, cu ochii în ecran, toată ziua.

A fost destul de obositor pentru ea să stea atâtea ore în fața laptopului, mai ales că nu era obișnuită cu asta, iar combinând și cu timpul redus de stat afară, a acuzat de câteva ori dureri de cap. V-am povestit și anul trecut că nu e un lucru neobișnuit pentru copii în articolul De ce au copiii dureri de cap, însă anul acesta m-a îngrijorat puțin situația.

Și la mine a fost la fel. Eram obișnuită să ies, să socializez, mereu la evenimente, mereu printre oameni. Să stai așa mult în casă nu e ușor și am avut niște migrene și amețeli groaznice. La început am zis că o să treacă de la sine, mai ales că tocmai se lansaseră și zvonurile legate de ibuprofen, substanță care există în medicamentele pe care le luam eu de obicei în caz de durere, așa că am discutat mai întâi cu medicul, care m-a asigurat că nu am de ce să îmi fac griji.

Tot discutând și cu alte persoane, mi-am dat seama că a fost o problemă comună în această perioadă atât pentru adulți, cât și pentru copii, și, mai mult, umbrită de aceleași nedumeriri. Așa că am decis să înregistrez un interviu cu doamna Dr. Irina Costache, medic specialist pediatru ca să pot da mai departe informațiile care pe mine m-au liniștit. Am discutat atât despre administrarea medicamentelor, dar și despre siguranța noastră și a copiilor din perioada următoare. 

FOLLOW ME

Care este de fapt adevărul despre Ibuprofen?

Zvonurile au pornit din Franța, undeva la sfârșitul lui martie, pornind de la o observație legată de receptorii enzimei de conversie a angiotensinei prin care virusul se leagă de celulele umane și de aici ideea că medicamentul ar potența această posibilitate a virusului de a se lipi mai bine de celulele umane, mai exact celulele pulmonare. 

Organizația Mondială a Sănătății, Agenția Europeană a Medicamentului precum și alte autorități care se ocupă cu reglementarea medicamentelor ca Food and Drug Administration din Statele Unite (acea organizație care are grijă de tot ceea ce trebuie să consumăm noi ca alimente și medicamente) au venit și revenit cu o serie de declarații conform cărora nu ar trebui să trăim cu această teamă pentru că nu este nicio bază științifică care să dea la o parte Ibuprofenul din medicație atunci când este necesar, fie că vorbim despre copii sau despre adulți. 

Între timp, la Londra se desfășoară acum un studiu care să arate că acțiunea Ibuprofenului poate fi benefică în tratamentul infecției cu coronavirus.  Se studiază  posibilitatea ca Ibuprofenul folosit ca antiinflamator, dar și ca antitermic în cazul bolnavilor cu SARS COV-2 să ajute, nu să fie dăunător. 

Care sunt cazurile în care ar trebui să administrăm Ibuprofen copiilor? 

Sunt foarte multe boli cronice care au nevoie de acest medicament. De exemplu copiii care suferă de artrită reumatodiă juvenilă, boli de colagen. Acestea sunt afecțiuni pentru care ibuprofenul se folosește în tratament cronic. 

În mod curent, părinții îl folosesc pentru ceea ce înseamnă durere și febră. Știm că este un medicament eficient pe care ne putem baza și pe care eu m-am bazat și în aceste luni pentru că a fost destul de greu să controlez febra copiilor din răcelile obișnuite care au continuat să existe în ciuda acestei pandemii și care s-au amplificat de când s-au relaxat măsurile de distanțare socială. 

La începutul acestei pandemii se spunea că cei mici nu iau coronavirus. Mai stă în picioare această ipoteză? 

Într-adevăr, studiile arată că incidența bolii la copii este mai mică decât la adulți. Trebuie să subliniez că tot ceea ce spun astăzi este valabil astăzi. S-a dovedit că și copiii se îmbolnăvesc de coronavirus, că sunt transmițători. În ce cantitate și cât de transmițători sunt rămâne de dovedit. Aici sunt multe studii care nu au ajuns la o concluzie. 

O ipoteză ar fi că cei mici pot transmite persoanelor în vârstă ceea ce înseamnă că dacă merg în școli, grădinițe, creșe pot îmbolnăvi cadrele medicale și de îngrijire. Ei fiind asimptomatici, sau cu simptome minime care să nu pună viața în pericol. 

Ce măsuri trebuie să luăm noi ca părinți pentru ca cei mici să fie în siguranță? 

Trebuie să respectăm recomandările care sunt în vigoare în acest moment. Distanțarea fizică de un metru, un metru și jumătate ne asigură nouă faptul că cei care intră în contact au șanse foarte mici să se contamineze în cazul în care cineva este purtător asimptomatic în acel moment. 

Dacă avem copii care prezintă semne de viroză desigur că nu este cazul să ne mai întâlnim cu nimeni. În cazul mall-urilor, se va purta masca în interior. La noi în țară se recomandă copiilor cu vârsta de peste 5 ani să poarte mască, în timp ce în Statele Unite copiii cu vârstele mai mari de 2 ani poartă mască. 

Cel mai important lucru nu sunt legile, ci conștiința fiecăruia. Ar fi bine să ne întâlnim în grupuri restrânse, să evităm locurile de joacă, întâlnirile numeroase. În continuare să respectăm regulile de spălare pe mâini și să-i învățăm pe cei mici să nu ducă mâna la nas și la gură. Este mai bine să ne vedem în natură, în grupuri restânse. 

Dacă așteptăm ceva în perioada aceasta este să treacă timpul. Nu trece degeaba, pentru că trece în favoarea noastră. Aflăm mult mai multe lucruri. Informațiile pe care el avem acum despre cum se tratează această boală sunt cu mult diferite față de cele pe care le aveam în martie. Însă, când vom reveni la o viață normală nu știe nimeni pentru că depinde de un vaccin, de o imunizare în masa populației care până acum nu s-a realizat. 

Dacă altă dată mergeai în parc și îi dădeai copilului tău pufuleți cu mâinile murdare, se îmbolnăvea doar copilul tău. Acum, fiecare greșeală pe care o facem e ca un joc de Domino. E ca un lanț: cu cine m-am întâlnit ieri, câtor altor oameni le-am putut împrăștia virusul,  bunica cu care m-am văzut aseară e în siguranță dacă eu sunt bolnav și așa mai departe. Totul se rezumă la a avea conștiință și să fim responsabili. Fără panică și fără prea mult stres, dar nici atâta relaxare fără măsuri nu va putea exista fără consecințe negative. 

Sper să vă ajute informațiile pe care le avem de la doamna doctor și să trecem cu bine peste această perioadă de incertitudini cât mai repede. Îmi e dor de vara anului trecut în care, se pare că nu prețuiam suficient toată libertatea și lipsa acestor griji. Sunt sigură că nu sunt singura care simte la fel. 

Vă doresc totuși să aveți o vară liniștită, fără bătăi sau dureri de cap, dar, dacă le-ați avea, măcar știți că nu sunteți mai expuși pericolului dacă alegeți să tratați durerile, de orice fel ar fi acestea.

Mulțumesc că ai citit acest articol. Dacă informațiile ți se par utile, le poți împărtăși cu prietenii tăi cu un simplu SHARE.  

Dacă vrei să fii mereu la curent cu ceea ce postez, te invit:

1. Să mă urmărești pe INSTAGRAM – Aici răspund cel mai rapid tuturor mesajelor pe care le primesc

2. Să te abonezi la canalul meu de YOUTUBE

3. Să dai like paginii mele de FACEBOOK

4. Să te înscrii în grupul MĂMICI ȘI COPII FERICIȚI

0 comentarii pe “Răspunsul pediatrului: Le dăm sau nu copiilor ibuprofen?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.