E bine să le dăm ciocolată copiilor?

Ciocolata e o adevărată bucurie pentru un copil iar micuții ar vrea să fie toată ziua înconjurați de această delicatesă. Dar de multe ori se lovesc de refuzul părinților. Într-adevăr, există anumite condiții după care e permisă ciocolata pentru cei mici.

În primul rând, e importantă vârsta la care cel mic primește pentru prima oară ciocolată. E recomandat să aștepți până când cel mic împlinește măcar vârsta de 24 de luni, pentru că până atunci sistemul digestiv al bebelușului nu este dezvoltat suficient.

Ciocolata conține cofeină și teobromină, care este un compus legat de cafeină, deși teobromina are doar o zecime din efectul cofeinei și este un stimulent slab. Cu toate acestea, conținutul de cafeină din ciocolată este adesea o problemă chiar și pentru copiii mai mari de șase luni care sunt deja capabili să consume și alte alimente solide.

Dacă te-au speriat condițiile de consum ale ciocolatei de către sugari, e bine să știi că acest aliment are și beneficiile sale și poate fi bun pentru sănătate.

Iată beneficiile care vin odată cu consumul, moderat, de ciocolată:

– Sprijină funcțiile creierului: îmbunătățește funcția de memorie și capacitățile cognitive datorită compușilor numiți flavanoli.

FOLLOW ME

– S-a demonstrat că consumul regulat de ciocolată îmbunătățește performanța inimii și a vaselor de sânge.

În plus, flavanoidele găsite în ciocolată împiedică formarea cheagurilor de sânge și ajută la îmbunătățirea circulației sângelui.

– Între fructe și legume și ciocolată chiar există asemănări: toate sunt bogate în antioxidanți. Astfel, ciocolata poate ajuta la reducerea daunelor celulare pentru că antioxidanții împiedică deteriorarea celulelor și îmbunătățesc funcțiile celulare.

– Potae induce o dispoziție bună: ciocolata stimulează producerea de endorfinelor- neurotransmițători despre care se știe că oferă starea de bine.

În plus, chiar și serotonina, un compus responsabil de bunăstare și fericire, se găsește natural în ciocolată.

Acum că poți decide dacă vrei ca cel mic să se bucure de ciocolată din când în când, iată mai multe feluri prin care i-o poți da pentru a o consuma:

Dacă nu știi ce ciocolată să îi oferi copilului, o poți alege pe cea cu lapte, pe care experții o recomandă ca fiind cea mai sigură formă de ciocolată pentru copii. Ciocolata cu lapte este mai potrivită pentru cei mici pentru că produsul conține doar 5 mg de cafeină pe 226 gr, comparativ cu 160 mg, pe care le conține o ciocolată neagră de aceeași greutate. Dar chiar și ciocolata cu lapte conține cofeină, mai exact aproximativ 48 mg de cofeină în 226 gr. Și totuși, un copil va avea un aport mai mic de cafeină dacă îi dai ciocolată cu lapte.

Ai grijă însă la cantitatea de zahăr și la conservanți. Alege mereu una cu cât mai puțin zahăr, fără și fortificat cu nutrienți.

Dacă nu ai încredere în ciocolata din comerț, cu pudră de ciocolată poți face lapte cu ciocolată acasăși îi poți oferi celui mic un desert delicios.

Poți prepara un pahar de ciocolată cu lapte cu pulbere de cacao pură, care conține aproximativ 5 mg de cafeină în 206 gr. De multe ori părinții oferă un fruct ca alternativa sănătoasă pentru desetul copilului. Conform experților însă, este bine ca un copil să guste ocazional din deserturi, cum ar fi o ciocolată neagră, o budincă de ciocolată și orice fel de prăjitură cu ciocolată.

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.