Și tu faci asta? 7 lucruri despre importanța somnului și demontarea unor mituri

Somnul este benefic în primul rând pentru starea generală de sănătate. A avea un somn bun pe timp de noapte ajuta la refacerea şi reactivarea memoriei, precum şi a vigilenţei mentale. Când somnul lipseşte, putem ajunge la stări de iritabilitate şi la un risc crescut de a dezvolta anumite boli.

Oamenii de ştiinţă susţin somnul are un rol esenţial în reglarea metabolismului organismului. În timpul lui este eliberat hormonul de creştere, care ajută la arderea grăsimilor stocate în ţesuturi.

Somnul, stare fiziologică în care ne rupem de realitate pentru refacerea forțelor, reprezintă o treime din existența noastră. Tocmai fiindcă e așa de important pentru noi s-au creat în jurul lui așa de multe mituri și idei preconcepute. Ce este adevărat în legătură cu importanța somnului și ce nu, lămurim imediat.

Nu dormi suficient? Te vei îngrăşa!
Adevărat.

După două nopţi în care nu am dormit suficient, leptina – hormonul secretat de ţesutul adipos asociat senzaţiei de saţietate, va scădea cu 20%, iar grelina – hormonul secretat de stomac asociat senzaţiei de foame, va creaste cu 30%. Prin urmare, privarea de somn va provoca încetinirea mecanismelor răspunzătoare de saţietate şi stimularea celor răspunzătoare de ingestia alimentelor şi de stocarea grăsimilor.

Te gândeşti că vei recupera orele de somn în weekend.
Fals.

tumblr_m59cks1j9c1rnvlqy-7552606

 

De câte ori aţi stat în cursul săptămânii până târziu, consolându-vă cu gândul că în weekend vă veţi putea relaxa şi o să dormiţi suficient? Şi acum faceţi un calcul, de câte ori chiar s-a întâmplat asta? Eh, ce spuneţi despre rezultate? Nu prea vă puteţi ţine de cuvânt, aşa-i? Între noi fie vorba, nici măcar nu are importanţă prea mare, căci ideea somnului recuperat nu este una bună.

Auzi la prietenii tăi că dorm 5 ore pe noapte şi vrei să îţi reduci şi tu din orele de odihnă, va ajuta asta?
Fals.

tumblr_mab6bskn9p1rrc78e-6429387

 

Răspunsul este nu! Nu poţi să îţi condiționezi corpul să se lipsească de o nevoie fiziologică, sau să scazi din orele de somn. Vei face mai mult rău decât bine!

Fă-ţi un program de somn!
Adevărat.

tumblr_nkrebgmqqv1t5r1mpo1_500-3571140

Dacă ai de gând să te culci seara de seară la aceeaşi oră, afla că eşti pe punctul de a-ţi face un obicei foarte bun, care te va ajuta să te odihneşti mai temeinic.

Dacă te trezești noaptea și nu poți să mai dormi, mai bine te dai jos din pat și faci altceva.
Adevărat.

large-6418955

Adevărat. Dacă te trezești noaptea și nu adormi în următoarele 15-20 de minute, e mai bine să te dai jos din pat, să te duci în altă cameră și să faci ceva relaxant: să citești, să asculți muzică. Întoarce-te în pat numai când simți că te ia somnul.

Nu-i o idee bună să faci sport înainte de culcare.
Adevărat.

Adevărat. Activitatea fizică regulată favorizează somnul sănătos, dar practicarea unei activități fizice intense prea aproape de ora de culcare produce un efect contrar. Exercițiile stimulează nu doar mușchii, ci și mintea, cresc ritmul cardiac și temperatura corpului, iar toate acestea acționează împotriva somnului. Cel mai bine e să faci mișcare dimineața sau după-amiaza, cu cel puțin două ore înainte de culcare.

Somnul de la prânz poate afecta somnul de noapte.
Adevărat, cu unele excepţii.

635811379350052455321304720_beauty-8850425

Cred că totul se rezuma la doar doi factori: ora la care te-ai culcat la prânz şi nevoia ta de somn. Se vehiculează că o siestă ideală durează aproximativ jumătate de oră, altfel, se numeşte somn profund şi poate să îţi aducă dezechilibru în organism.

Ca să dormi suficient şi să poţi face fata activităţilor cotidiene, schimbă ce crezi că e greşit în viaţa ta de zi cu zi, păstrează echilibrul în toate, nu exagera şi nu face excese. Porneşte de la premisa că orice învăţ are şi dezvăţ şi, chiar dacă-ţi va fi foarte greu la început, nu renunţa, străduieşte-te să trăieşti în limite normale care să-ţi permită să fii sănătos şi puternic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.