Cine ar fi crezut? Dintre toate explicațiile pe care le căutam, parcă la asta nu mă așteptam. Ca să nu mai spun că nici nu aș fi vrut să o aud. Era mai simplu să mă plâng ca până acum de schimbarea de temperatură, de cum copiii fac schimb între ei de boli – ceea ce e și adevărat – de cum sunt mai puțin atenți cu ei lăsați fără supravegherea noastră.
Dar stresul? Cum? Păi nu avem noi grijă de tot și toate, nu luăm noi asupra noastră toate durerile și problemele? Se pare că nu….
Întoarcerea la școală este și reîntoarcerea la problemele de sănătate. Tuse, răceli, pneumonii. Și asta pentru că sistemul imunitar al celor mici și mai puțin mici ia o lovitură în plin după cele 3 luni de vacanță.
De ce în vacanță nu au avut nicio problemă? În primul rând pentru că au fost mai relaxați, imi dezvăluie Ruxandra Pleșea, medic specialist în nutriție și boli metabolice. Jocul, fericirea, râsul, timpul petrecut cu cei dragi, fără obligații și program, fac minuni pentru imunitatea celor mici. Evident că întoarcerea la școală presupune un nivel de stres mai mare sau mai mic pentru fiecare. De aceea poate nu ar fi rău ca la începutul anului să vorbiți mai mult cu ei ca de obicei.
În plus, în vacanță copiii petrec mult timp în aer liber, la soare, în zone nepoluate, departe de orașe, ne mai spune doamna doctor Ruxandra Pleșea, care consideră că de multe ori, în această pauză, imunitatea celor mici este la cote maxime.
„Când revenim la școală în primul rând intrăm în colectivitate. Mult mai mulți microbi în spații închise, unde copiii îi împart între ei prin folosirea rechizitelor sau a jucăriilor. Cele mai frecvente boli în această perioadă de debut a toamnei sunt infecțiile respiratorii care îmbracă forme banale de guturai, până la forme mai severe, ca laringitele sau pneumoniile”, spune specialistul nostru.
Niciodată o cură de imunizare nu va fi mai nimerită ca în acest început de toamnă. În plus, aveți la dispoziție legume și fructe proaspete, românești, bogate în vitamine și antioxidați, și verdeață – mărar, pătrunjel, leuștean – multă verdeață căreia îi puteți adăuga influențe mai puțin românești, dar la fel de necesare, precum oregano, cunoscut pentru proprietățile sale.
Medicul Ruxandrea Pleșea recomandă consultarea unui specialist pentru o cură adaptată vârstei și nevoilor copilului.
„De exemplu, pentru copiii din creșe și grădinițe este recomandată o cură cu brad, coacăz negru, mugur de mesteacăn pufos, care stimulează imunitatea și ajută împotriva alergiilor, de la praful de cretă la ambrozie”, spune medicul nostru.
Nici pachețelul copiilor nu trebuie ignorat. Acesta nu trebuie să conțină atât de multe dulciuri, ci mai degrabă iaurt sau kefir făcut în casă, brânză de vacă, fructe, ardei gras sau castravete. Totul dublat de un somn sănătos de până la 10 ore pe noapte.
PS: Îţi mulţumesc că eşti unul dintre cei 1 milion de români care mă citesc!
Facebook: https://www.facebook.com/ela.craciun/
Instagram: https://www.instagram.com/elacraciun/
YouTube: https://www.youtube.com/elacraciun
Dintotdeauna am crezut ca veselia, jocul si timpul oferit sunt extrem de benefice, ba chiar cred ca fac minuni pentru imunitatea copilului (exact cum ai spus mai sus).
Mai am pana o sa inteleg (la propriu) multe lucruri, insa imi place sa citesc din timp despre aceste aspecte!
Frumos blog!
Multumesc pentru cuvintele frumoase, Diana! Te imbratisez cu drag