Cel mai ciudat început de an școlar din istorie, povestit de 5 mame

A trecut și prima zi de școală. Cu emoții, cu incertitudini, fără fast, fără flori și fără îmbrățișările pe care ni le-am fi dorit atat de mult după șase luni de pauză. În cea mai recentă ediție a evenimentelor “Super mame cu super puteri” am vorbit cu mai multe mămici despre sentimentele pe care le-au avut în această zi și cred că toate au spus că nu prea au reușit să doarmă cu o seară înainte.

Giulia Anghelescu, Anca Serea, Iliana Badiu au povestit despre experiența primei zile de școală iar Elena Ciftici și Beatrice Pandea ne-au împărtășit cum a fost această experiență în școlile din Marea Britanie, unde s-au relocat.

De ce am avut atatea emoții?

Poate pentru că incertitudinea, nesiguranța și sistemul cu totul nou ne face să ne simțim ca și cum mergem pe gheață. Alex și Alesia au început școala în format offline, drept care a trebuit să ne adaptăm regulilor de distanțare socială impuse de autorități. Cred că același lucru vi s-a întamplat și vouă și vă mulțumesc pentru toate mesajele primite în timpul emisiunii. La ora la care scriu acest articol, emisiunea a ajuns deja la jumătate de milion de oameni și a depășit 150.000 de vizualizări.

Giulia Anghelescu a început școala online cu cei doi copii ai săi dar nu fără emoții. Ea ne-a povestit că își dorește foarte mult ca această perioadă să fie cat mai scurtă, pentru ca cei mici să se poată întoarce la școală și să își vadă colegii. “Sunt fericită că școala este online pentru că îmi doresc să fac parte din procesul de învățare împreună cu ei”, a mărturisit în timpul emisiunii, explicand că, din luna martie, și-a alocat tot timpul pentru a sta împreună cu cei mici.

Ileana Badiu – Mărturisesc că mi-e greu să cooperez cu toată situația asta

Ileana Badiu ne-a povestit și ea cat de atipic a fost acest inceput de an. ”La noi au fost schimbări de ultimă oră. Am trecut de vineri pană duminică în scenariul hibrid – în care se învață o săptămana online și una acasă iar noi nu eram pregătiți pentru asta. Am comandat flori pe care nu am mai putut să le ducem pentru că nu ne-a permis școala. Mărturisesc că mi-e greu să cooperez cu toată situația asta și mi se pare că este o copilărie foarte schimbată față de anii precedenți” ne-a mărturisit Ileana.

Pentru Anca Serea, experiența primei zile de școală a fost de 5 ori mai mare. Din cei 6 copii ai vedetei, 5 au început pe 14 septembrie școala. Pentru cei mici au optat pentru o școală în sistem privat dar Ava continuă să meargă la o scoală unde are încă 37 de colegi. Cele mai multe emoții le-a avut pentru Moise, care a început prima zi de grădiniță.

În UK, masca nu este obligatorie

Elena Ciftici, prietena mea și make-up artistul alături de care am lucrat foarte mult timp ne-a povestit despre cum a fost începutul de școală în Marea Britanie. Ea s-a relocat în Londra iar lucrurile par a fi puțin mai relaxate din perspectiva școlarilor de acolo. Copiii se pot duce la școală fără mască, se pot juca dar trebuie să respecte regulile minimale de distanțare socială prin delimitarea spațiilor la clasă.

La fel ne-a povestit și Beatrice Pandea. Ea spune că organizarea școlilor în UK depinde foarte mult de directorul școlii. “Regulile sunt simplu de urmărit. Există un sistem one way, se intră pe o poartă și se iese pe alta. Copilul nu trebuie să poarte mască dar programul de începere și terminare a cursurilor este diferit. Un singur părinte are voie să ia copilul de la școală. Cei mici nu au resimțit presiunea atat de mult”

Cum convingi copilul să poarte mască?

Eu i-am explicat Alesiei să nu mai îmbrățișeze copii, Anca Serea l-a convins pe Moise să își pună mască chiar și la grădi, Betrice Pandea și-a învățat fetița să trimită bezele în loc de îmbrățișări iar Ileana Badiu a comandat măști personalizate. Fiecare dintre noi a explicat așa cum a putut nevoia de a purta mască, dar cred că cel mai greu a fost să explicăm copiilor noștri să lupte împotriva dorinței naturale de a îmbrățișa oameni. Nici eu nu sunt sigură că mă voi adaptat vreodată acestei situații și sper să nu fiu nevoită să o fac pe o perioadă mai lungă de timp.

În finalul emisiunii am făcut un sondaj printre mămicile invitate. Cum au răspuns ele la întrebarea  “Dacă ați fi ministrul Educației, ce ați face?” aflați în răsunsurile de mai jos.

Ileana Badiu – Dacă cineva mi-ar oferi un milion de euro pe lună, nu aș vrea să conduc acum ministerul Educației.

Giulia Anghelescu – Sunt mulți copii care gandesc corect și trebuie ascultați iar rolul ministrului educației ar trebui să fie și acesta. Scopul nostru este să avem copii independenți și puternici, dar trebuie ajutați.

Beatrice Pandea – Noi am plecat din Romania tocmai din cauza sistemului de educatie. După doi ani pot să spun ca a meritat. Școala de aici i-a oferit această dragoste pentru cărți pe care o urmăream.

Anca Serea – Sistemul de educație ar trebui schimbat de la zero la infinit. Este clar că are nevoie de o resuscitare totală. Probabil aș renunța la sistemul de notare care mi se pare inadecvat și aș insista pe latura creativă și dezvoltarea personală.

Vă invit să urmăriți întreaga emisiune și să îmi lăsați părerile voastre în comentarii!

Puteti sa urmariti inregistrarea video a live-ului si discutiile pe marginea subiectului si pe pagina de Facebook, AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.