Superstiții și magie: de ce credem în ele? Tradiții „moderne” de An Nou

Am primit aseară de la o prietenă un trifoi cu patru foi plantat într-un ghiveci roșu, cu un coșar pe scărită, gata să se cocoațe pe tulpina firavă până la vârf – ca și cum ar fi vrut să agațe pentru noi tot binele și să ni-l dea cu picătura când ne e mai greu.

trifoi

Frumos gardian al norocului, nu? Așa că, dacă tot s-au adunat coșarul, trifoiul cu patru foi și culoarea roșie, mă gândesc că nu ar strica să aruncăm un ochi la tradițiile și superstițiile de care ne tot lovim la Sărbători.

Mai sunt oare valabile azi, vremuri la 180 de grade diferență față de cele în care Sorcova, Plugușorul sau Capra au luat naștere? Și dacă încă mai credem în superstiții și practicăm o mulțime de obiceiuri străbune, de ce o facem? Ce ne determină?

Trăim, fără doar și poate, cele mai interesante timpuri: cu holograme ale marilor cântăreți generate virtual și capabile să susțină concerte întregi, cu oameni special antrenați care sar din stratosferă dar încă mai spunem copiilor de deochi.  Formula datinilor a evoluat, s-a schimbat, nu mai e aceeași la sat față de oraș, însă ea mai există. Nu va dispărea ci se va transforma în funcție de nevoile omului și mai ales de năzuințele lui.

Superstițiile simbolizează latura magică a existenței noastre. Avem nevoie de magie pentru că ne reconfigurează geografia internă și ne dă speranță. Acționează ca un buton de restart. Oricât de mult evoluează tehnica, tot avem nevoie de speranță.

Din cauza acestui cordon (de magie) ce rupe cotidianul devenim altfel – mai buni, mai calmi, mai tolerenți cu noi înșine și cu ceilalți. De aici, probabil, nostalgia și mai ales, dorința de a o resuscita, cu orice ocazie. Iar momentele de trecere – în cazul de azi Revelionul, sunt ideale.

FOLLOW ME

An error occurred while retrieving media

Așadar, ce spun cărțile cu datini că înseamnă Revelionul, de ce e considerată magică puntea dintre ani și cum facem să ne însușim pe deplin magia?

În primul rând, conform legendelor populare în noaptea de Revelion se deschid cerurile. Iar cui priveghează și le vede deschise, i se va da orice va cere. Se spune că animalele vorbesc, povestind tot ce au facut în timpul anului și că așa cum e omul la Anul Nou, așa va fi tot anul (vesel sau trist). Gospodarii puneau busuioc, cercei sau salbă la parul de la gard, pe casa sau pe clăile de fan. Dacă în dimineața Anului Nou găseau obiectul rourat, e semn de noroc.

Jahr 2015, Jahreswechsel

Conform practicilor tradiționale, în România, nu se aruncă nimic din casă în prima zi a Anului Nou pentru că, procedând astfel, o persoană își aruncă norocul. Tot în prima zi din an nu se iese din casă până ce o persoană brunetă nu intră în casa respectivă (potrivit tradițiilor, persoanele brunete aduc noroc și fericire, iar cele roșcate și blonde ghinion). Noaptea de Revelion este întâmpinată cu mult zgomot (ca în Conu Leonida față cu reacțiunea, de I.L.Caragiale) pentru că zgomotele puternice alungă spiritele rele. În noaptea dintre ani, oamenii își pun o dorință, pentru că aceasta are toate șansele să se îndeplinească.

Însă, în al doilea rând, interesant de-a dreptul e modul în care, dincolo de legende și datine, se înrădăcinează o serie de practici moderne, tradiții urbane care intră în așa numitul folclor urban și sunt respectate cu sfințenie de Revelion.

De exemplu:

Purtatul culorii roșu: pentru bucurie și noroc tot restul anului.

Băutul șampaniei: sau să te găsească Anul Nou cu paharul plin ca să ai spor.

Să ai pește pe masă: ca să aluneci ca pește printer necazuri.

Să mănânci carne de gâscă pentru ca să te ferească necazurile și tu să înaintezi spre țelurile tale întocmai cum înoată gâsca.

Să fii alături de cei dragi pentru a fi iubit tot anul.

Ela si Alesia de Revelion

Să ai bani în buzunar – evident – pentru a fi belșug tot anul.

Să porți ceva nou: vechiul și noul se întâlnesc de Revelion și magia se naște. Obiectul nou pe care îl porți va ajuta Anul Nou să-l învingă pe cel vechi.

Să fii vesel: că doar așa se întâmpină viitorul. Cu inima plină, cu veselie și cu mult optimism.

Nu trebuie să mături pe 31 decembrie și nici pe 1 ianuarie: odată cu praful vei arunca și norocul din casa!

Dacă vei coase, cu acul și ața ta îți vei lega norocul; dacă vei folosi foarfeca, îl vei ciopârți; iar daca vei spăla rufe, picăturile care se scurg din ele se vor transforma în lacrimi pe obrazul tău… deci odihnește-te!

Probabil că pe multe le țineți și voi, pe unele le respect și eu. Tocmai pentru că avem nevoie de magie și speranță. De Revelion se poartă. În restul anului suntem serioși;)!

Să aveți un An Nou cu tot ce vă doriți! Să fiți sănătoși, voioși și să vă bucurați de fiecare clipă!

2 comentarii pe “Superstiții și magie: de ce credem în ele? Tradiții „moderne” de An Nou

  1. Daniel Marian says:

    Am găsit la tine multe dintre gândurile care ne macină tot timpul, ai o acurateţe, un stil, o formă de a face viu ceea ce e doar aparent. Ţi-o spun ca scriitor şi jurnalist: Faci foarte bine ceea ce faci, deci te aştept oricând ca şi când (îl parafrazez pe prietenul Lucian Avramescu) 🙂

  2. Daniel Marian says:

    Am găsit la tine multe dintre gândurile care ne macină tot timpul, ai o acurateţe, un stil, o formă de a face viu ceea ce e doar aparent. Ţi-o spun ca scriitor şi jurnalist: Faci foarte bine ceea ce faci, deci te aştept oricând ca şi când (îl parafrazez pe prietenul Lucian Avramescu) 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.