Toamnă cu aromă de gutui

Toamna are gust de gutui

Un stimul excelent pentru imunitate

Nu ştiu să fie toamnă în care să nu-mi fie tare dor de vară. Sentimentul de pierdere, însă, nu persistă prea mult pentru că îmi reamintesc scurta poezie pe care am învăţat-o pe vremea când îmi petreceam vacanţele la bunici. Şi e tot la fel de frumoasă şi acum ca şi atunci, numai că acum pot să realizez cât de adevărate sunt versurile simple ale lui Demostene Botez:

„Toti acei ce-ntreaga vară
Au lucrat din zori în seară,
Toamna, cu roade bogate,
Au şi fructe, şi bucate.
Mere, pere în panere,
Prune bune şi alune,
Şi gutui amărui,
Cu puf galben ca de pui.
Şi tot felul de legume,
De nu le mai ştii pe nume.”

Şi da, am să vă împărtăşesc şi vouă motivele pentru care eu iubesc (şi) toamna în egală măsură ca vara. Găsesc toate fructele şi legumele care îmi menţin sănătatea şi frumuseţea.

Gutuile. Nu ştiu să existe fruct mai bine parfumat şi mai gustos decât acesta.

Toamna are gust de gutui

Conţine substanţe active importante: hidraţi de carbon, provitamina A, vitaminele B1, B2, B6, C, E, PP şi minerale (potasiu, fosfor, calciu şi sodiu). O gutuie de 100 g conţine 355 calorii, este săţioasă. Nu e de mirare că gospodinele o valorifică în cât mai multe feluri, de la dulceaţă, compot, coaptă, uscată prin deshidratare ori chiar mâncare gătită, alături de alte legume de sezon. Cel mai important beneficiu pe care îl aduce este că stimulează imunitatea, însă cei care „s-au împrietenit” cu ea ştiu toate beneficiile pe care le aduce cu sine:

  • Este excelenta pentru ficat
  • Previne şi tratează afecţiuni digestive sau respiratorii. O gutuie mâncată zilnic previne apariţia tulburărilor digestive
  • Previne şi tratează constipaţia
  • Ameliorează diareea, hemoroizii, hemoragiile uterine
  • Tratează insuficienţa pancreatică, dacă se bea jumătate de pahar de suc de trei ori pe zi
  • Creşte pofta de mâncare şi este indicată în anemii. Consumat ca atare sau inclus în diferite feluri de mâncare ale celor mici şi mofturoşi, le vor creşte pofta de mâncare
  • Este un excelent antiinflamator. Are proprietăţi antiinflamatoare, astringente, analgezice, emoliente, digestive, tonice şi expectorante
  • Este un remediu expectorant şi calmant în afecţiuni ca traheita, bronşita, tuberculoza (în stadiul incipient se folosesc seminţele)
  • Crudă, are efect foarte bun asupra creierului şi a psihicului – de aceea, în periadele de stres, anxietate sau depresie ajută foarte mult să rămânem pozitivi
  • Elimină senzaţia de greaţă după o masă copiasă
  • Siropul, jeleul şi marmelada sunt ideale pentru convalescenţi
  • Sucul de gutui este recomandat celor cu probleme respiratorii, cardiace şi celor care suferă de astenie. Poate fi combinat cu morcov, sfeclă roşie sau alte leguminoase
  • Tratează hepatitele cronice dacă este consumată crudă, sub formă de suc ori coapte şi dacă se urmează cure pe perioade cât mai lungi până se remediază problemele de sănătate
  • Cine muşcă dintr-o gutuie cu poftă poate fi sigur că gingiile şi dinţii îi sunt protejaţi de infecţii. Este ideală pentru igiena orală. Gingiile pot fi frecate cu bucăţi de gutuie în locul periuţei de dinţi, iar în locul apei de gură se poate folosi sucul fructului
  • Amestecată cu miere, este remediul contra colitei
  • Datorită conţinutului a anumitelor substanţe şi a vitaminei B17, gutuia distruge celulele maligne, ceea ce face ca anumite boli de natură canceroasă să poată fi ameliorate
  • Seminţele sunt folosite în tratarea bronşitelor, a tusei, a expectoraţiei cu sânge, astm sau diaree. Preparaţi o budincă de orez în care să puneţi şi seminţe de gutui

Şi să nu uităm de gustul dulce al dulceţurilor din gutui cu nucă ori de peltea de gutuie. Nu ştiu ce zic alţii, dar eu când mă gândesc la copilărie îmi amintesc de mirosul de pâine prăjită şi gust dulce-acrişor al dulceţei.

FOLLOW ME

Ştiu că odată cu venirea anotimpului răcoros mâinile încep să simtă diferenţa de temperatură. De aceea este bine să le îngrijim corespunzător. Pentru hidratare intensă, aplicaţi zilnic maceratul de gutui cu care să vă masaţi mâinile. Nu clătiţi, după câteva zile pielea va deveni mai catifelată şi mai fermă. Maceratul se obţine dintr-o lingură cu sâmburi şi 240 ml de apă rece, lăsate să se macereze timp de 24 de ore.

Pentru tenul cu acnee este suficient să vă tamponaţi faţa cu suc de gutui.

Tenul lucios va căpăta un aspect normal dacă se prepară o mască din două gutui foarte bine coapte, rase pe răzâtoarea cu dinţi mici şi se adaugă pudră de talc. Pasta astfel obţinută o lăsaţi să acţioneze 15-20 de minute. Îndepărtaţi-o cu dischete demachiante înmuiate în apă minerală.

Dacă ai părul fragil, degradat, uscat şi ai mătreaţă, prepară-ţi acasă un gel pentru păr dintr-o lingură de seminţe de gutui şi 1/4 apă fiartă. Lasă să se omogenizeze până devine un gel, strecoară şi după ce s-a răcit, freacă pielea capului cu gelul acesta.

 

Photo Credits: www.suestyle.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.