Ştiu că toată lumea vorbește foarte des despre sfaturi peste sfaturi de îngrijire a pielii. Nimic mai bun. Cred, însă, în egală măsură, că e important să ne îndreptăm atenția către greșelile pe care e bine să le evităm. În ideea asta, am consultat-o pe Viviana Iordache, medic specialist dermatolog, care m-a ajutat să realizez un top al greșelilor pe care e bine să nu le facem când vine vorba de pielea noastră.
- Expunerea excesivă la ultraviolete, fie că vorbim de soare sau solar. Creșterea riscurilor de a face cancer de piele și fotoîmbătrânirea au fost îndelung studiate și dovedite științific. Bronzul ne costă enorm, chiar dacă ne facem că nu înțelegem. Pe de o parte, apar alunițe urâte și uneori periculoase, pe de altă parte, riduri și pete. Combaterea efectelor expunerii la soare trebuie începută devreme, înainte de instalarea necazurilor. Tratamente cu laser, vitaminizări, creme fotoprotectoare ne pot ajuta să limităm apariția diverselor probleme enumerate anterior.
- Expunerea excesivă la abur, fie că vorbim de tratamente cosmetice prea frecvente sau, și mai rău, saune, băi fierbinți. În ceea ce privește fața, ne vom trezi cu vinișoare sparte pe lângă nas și pe nas sau la cei predispuși, cu o cuperoză în toată regulă. Tratamentele sunt lungi, uneori neplăcute, cu rezultate diferite de la caz la caz. În ceea ce privește corpul, ne vom trezi cu vinișoare sparte sau, mai rău, cu pierderi însemnate de ioni-anemie, spasmofilie, deshidratări, depresie. Dacă pe picioare putem folosi laserul, tulburările metabolice sunt mai greu de diagnosticat și rar ne dăm seamă de unde vin.
- Expunerea excesivă la produse cosmetice, schimbate alandala după etichete ca „riduri fine”, „peste 40 de ani” sau pentru că le folosește și altcineva. Ţinute pe față ore multe în căldură sau praf, nedemachiate corect sau la timp, ne creează un dezacord mărit între zonele feței, iritații și pori măriți. Sfatul medicului este esențial la apariția acestor probleme pentru că putem ajunge la intoleranță cosmetică.
- Amânarea tratamentelor injectabile la apariția primelor riduri pentru că „sunt prea tânără”, „mi-e frică să nu-mi cadă fața sau să devin dependentă”. Uneori, avem diferite zone musculare mai puternice (între sprâncene, la coada ochiului, la colțul gurii, etc.). Acestea pliază pielea prea tare și cutele apar mai devreme decât pe restul feței. Aceste cute strică armonia atrăgând atenția și ne dau un aspect supărat, trist sau obosit. Miturile au fost demult șterse de realitatea științifică (deja sunt pacienți care au avut acum 50 de ani tratamente cu botox în doze mari pentru probleme medicale și sunt cu fața la locul ei), dar probabil că ne mai trebuie încă 50 de ani că s-o înțelegem cu toții. Cu cât le tratam mai devreme, vom păstra armonia feței , vom preveni noile cute, vom avea nevoie de doze mici pentru rezultate spectaculoase.
- Apelarea la tratamente serioase în cabinete de cosmetică, de make up sau alegerea medicului din criterii de comoditate: „mai ieftin”, „vine acasă”. Dacă punem pe hârtie faptul că e incomplet sau subțire, ține o treime din timp, sau chiar mai grav, ne trezim cu riscuri date de substanțe dubioase, alese sau plasate greșit, vom vedea că nu este nicio afacere. Toate știm că ulciorul nu merge de multe ori la apă, dar fiecare speră că nu se va sparge la ea.
Totodată, medicul dermatolog mi-a împărtășit câteva dintre poveștile sau studiile de caz, dacă vreți, cu care s-a confruntat de-a lungul timpului și pe care ar trebui să le luăm ca un semnal de alarmă: „Una din pacientele mele vechi, care ne vizita la fiecare 6 luni pentru botox și acid hialuronic a venit de urgență pentru o zonă de piele arsă…în decolteu. Avusese acolo câteva coșulețe care o enervau, motiv pentru care s-a autotratat cu apă oxigenată și cu o cremă foarte agresivă, care, de obicei se folosește pe față. Deși o ustura la fiecare aplicare, nu s-a lăsat până ce nu și-a făcut rană. Decolteul fiind o zonă greu de tratat, a trebuit să lucrăm 3 luni, întâi cremă, apoi laser, ca să reparăm situația.”
Iar șirul peripețiilor nu se oprește aici și cu siguranță nici cu următorul caz, pe care aceasta mi l-a împărtășit: „O pacientă din Cluj s-a prezentat la un medic fără calificare în dermatologie estetică (nu auzisem de așa-zisul medic), pentru vergeturi albe pe fese. Medicul nu știa despre radiofrecvență subablativă și i-a făcut un peeling chimic mediu. După chinuri și coajă, a rămas o cicatrice hiperpigmentată. Tratamentul s-a desfășurat 4 luni, pacienta venind o dată pe lună cu avionul și plătind 250 euro pe lângă biletul de avion ca să repare un tratament. A fost un caz fericit pentru că am avut rezolvare, dar există situații când nu poți șterge ceea ce s-a produs din ignoranță”, mi-a spus medicul dermatolog Viviana Iordache. Cazuri care sper să vă pună puțin pe gânduri și să cântăriṭi de două ori înainte să vă puneți pielea la bătaie și să vă luați toate informațiile necesare.