Vacanţa perfectă: UVB, H2O şi să nu uităm şi de protecţia solară! Ghid pentru iubitorii de soare.

E o încântare vara să ne bucurăm de soare, de la primele ore ale dimineții, fie ele și în drum spre birou, până după amiaza târziu când, mai liniștit în intensitate, ne alimentează în continuare buna dispoziție. Și dacă am ajuns deja în vacanță, pe vreme bună, avem și rețeta științifică a unui concediu perfect: UV, H2O și totul e minunat. Câteva zile de relaxare, cu marea în faţă şi o baie sănătoasă de soare. Ce poate fi greşit în acest scenariu? Medicii ştiu cel mai bine răspusul. Adevărul este că soarele nu înseamnă tot timpul vreme bună, iar expunerea neprotejată ne poate afecta sănătatea. Radiaţiile ultraviolete, categorie din care fac parte şi razele UVB si UVA (care stimulează bronzul), ne pot face rău, de la arsuri imediate până la efecte foarte grave şi pe termen lung asupra sănătăţii. Iar dacă soarele are regulile lui, cel mai bine în această situaţie este să le cunoaştem şi să acţionăm în consecinţă. Pentru o informare corespunzătoare asupra protecţiei solare, am apelat la ajutorul dnei dr. Oana Spânu, medic specialist Dermatolog.

Ce sunt radiaţiile UV?

Pentru a avea o bună relaţie cu soarele şi în consecinţă cu sănătatea noastră, cel mai la îndemână ar fi câteva elemente de fizică şi medicină. Cu toate acestea, nu mulţi dintre noi dispunem de astfel de cunoştinţe, iar când ne gândim la soare, ne gândim de cele mai multe ori la lumină, căldură puternică sau la razele pe care copiii le reprezintă atât de frumos în desene. Cum ar fi însă să facem trecerea către un alt concept când vine vorba de soare? Radiaţii, radiaţii UV şi mai departe UVA, UVB şi UVC. Aşa cum menţionează şi World Health Organization, radiaţiile ultraviolete sunt parte a spectrului electromagnetic emis de soare. În timp ce razele UVC care au lungimi de undă de 100-280 nm sunt absorbite de ozonul atmosferic, cea mai mare parte din radiaţiile UVA (320-400 nm) şi aproximativ 10 % din razele UVB (290-320 nm) ajung pe suprafaţa pământului. Atât radiaţiile UVA cât şi UVB au o importanţă majora în ceea ce priveşte sănătatea umană. O expunere limitată la raze UV este esenţială pentru producţia vitaminei D cu fortifierea sistemului osos, însă supraexpunerea poate avea efecte acute şi cronice asupra pielii, ochilor şi sistemului imunitar.

Ce efecte au radiaţiile UV asupra sănătăţii?

 Dacă razele UVB afectează suprafaţa pielii, epidermul, fiind şi razele care creeaza inrosirea pielii (arsura solara imediata) , dar pot genera si tumori de piele, efectele radiaţiilor UVA sunt mai profunde pătrunzând până la celulele dermului, genereaza pigmentare, imbatranesc pielea prematur (fotoaging) si pot modifica ADN-ul celular, ne-a declarat dna doctor. În cantităţi limitate, razele UV sunt benefice oamenilor, putând fi utilizate în tratarea anumitor afecţiuni medicale precum rahitismul, psoriazis, eczeme sau icterul. Tratamentul în acest caz trebuie să aibă loc însă sub supraveghere medicală, iar beneficiile versus riscurile expunerii la UV trebuie să fie supuse analizei clinice. Efectele nocive ale supraexpunerii sunt însă imediate si foarte puternice, cele mai cunoscute fiind arsurile solare sau insolaţia. Impactul razelor UV are însă legătură şi cu degradarea pielii, îmbătrânirea prematură, apariţia aluniţelor, apariţia ridurilor şi a petelor pigmentare, reducerea eficienţei sistemului imunitar. Între efectele pe termen lung sunt şi reacții inflamatorii ale ochilor, cataractă, iar în cele mai grave cazuri, poate apărea cancerul de piele (ex. melanom, carcinomul bazocelular sau spinocelular).

Cum ne protejăm?

FOLLOW ME

Produsele de protecţie solară sunt foarte importante ca metodă de precauţie împotriva efectelor nocive ale razelor UV. Dna doctor Oana Spânu este de părere că este esenţial să cunoaştem ce înseamnă termenul SPF sau factorul de protecţie solară. SPF funcţionează ca un indicator al nivelului în care suntem protejaţi de un anumit produs, reprezentand numărul de minute în care putem sta la soare fără să suferim o înroșire a pielii comparativ cu numărul de minute în care pielea s-ar înroși în lipsa cremei de fotoprotecție. Astfel, o cremă cu factor 50 înseamnă 500 de minute de protecţie solară contra arsurilor dacă pielea s-ar înroși în 10 minute de expunere fără cremă. Un alt termen este PPD (Persistent Pigment Darkening), indexul de eficacitate a protecţiei împotriva razelor UVA. Pentru PPD, maximul este de 42, conform Normelor Europene. Index 50+ este maximul de protecţie conform Normelor Europene în vigoare pentru SPF (indice pentru razele UVB). Trebuie să știți însă că acete valori sunt obținute în laborator, în urma unor măsurători în condiții standard de temperatură și umiditate și la aplicarea unui strat gros de cremă, de 2mg/cm2. În realitate, cantitatea de cremă aplicată de noi este sub 50% din cantitatea ideală, dozele de UV la care ne expunem sunt mult mai mari, transpirăm și înlăturăm cremele prin înot. Pentru prevenția cancerului de piele trebuie efectuate măsuri multiple de fotoprotecție, iar pentru o utilizare corectă a produselor de protecţie solară, ar trebui să ținem cont de următoarele recomandări:

· Să nu utilizăm niciodată produsele pentru protecţie solară ca unic mijloc de protecţie; asociaţi alte mijloace de protecţie produselor de protecţie solară.
· Produsele pentru protecţie solară NU trebuie să fie prima alegere pentru prevenirea cancerului de piele.
· Produsele pentru protecţie solară nu trebuie să fie utilizate cu scopul de a prelungi expunerea la soare.
· Alegeţi un produs pentru protecţie solară adaptat tipului dumneavoastră de piele şi condiţiilor de expunere
· Alegeţi un produs pentru protecţie solară care protejează atât contra radiaţiilor UVB cat şi contra radiaţiilor UVA.
· Aplicaţi o cantitate generoasă de produs pentru protecţie solarǎ

Alte metode de protecţie sunt evitarea expunerii excesive la soare în orele de vârf (11-16), îmbrăcămintea adecvată care să acopere suprafaţa corpului, ochelari de soare, pălărie. Copiii mici nu trebuie expuşi, fiind necesară adăpostirea la umbră.

Recomadare:

Campania Zilele Protecţiei Solare. In perioada 7 mai – 30 iunie beneficiază de o consultatie gratuită la dermatolog pentru verificarea aluniţelor tale. Peste 100 de medici dermatologi parteneri din 18 oraşe participă la Zilele Protecţiei Solare, eveniment naţional de educare privind riscurile expunerii neprotejate la soare. Mai multe informaţii aici http://www.protectiasolara.ro/.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.