Să ne învățăm copiii să crească frumos și armonios!
Ca părinte, întotdeauna am crezut cu tărie că sportul trebuie să devină o componentă vitală în educația și evoluția copiilor mei. Știu că un sport practicat cu pasiune și regularitate îi dezvoltă frumos și sănătos nu doar la nivel fizic și mental, ci și emoțional și spiritual. Pe Alex l-am dus de mic la înot, mai apoi și-a descoperit pasiunea pentru scrimă, iar în cazul Alesiei, am început tot cu înotul încă de la 2 anișori. De curând, însă, pentru că este în veșnică descoperire de activități care să o stimuleze, am ales să o duc la yoga pentru copii. Pentru că și eu am explorat recent beneficiile acestui…sport, care e mai curând o practică sau o școală decât un sport în sine, m-am gândit că și micuței mele s-ar putea să-i priască. Și nu m-am înșelat. A fost atât de încântată, încât m-am decis pe loc să aflu mai multe despre această activitate și s-o împărășesc cu voi, ceilalți părinți, care sunteți, ca și mine, sunt convinsă, mereu în căutare de noutăți pentru micuții voștri. Iar pentru mai multe informații, am stat de vorba cu Gloria Ciolachi, instructor de yoga pentru copii și adulți la Pescariu Sports and SPA.
Dincolo de multiplele beneficii fizice și mentale pe care le obține à la longue, yoga pentru copii este un mod distractiv prin care aceștia descoperă mișcarea și ajung să o îndrăgească. Metoda de lucru este o combinație de joc, imaginație, cântec, exerciții și povești care, puse împreună, aduc o mulțime de beneficii dezvoltării copiilor, cum ar fi : relaxare, îmbunătățirea respirației, dezvoltarea atenției și a concentrării, stimularea tuturor simțurilor, conștientizarea și controlul propriului corp, creșterea rezistenței la efort.
În egală măsură, yoga pentru copii este o călătorie a descoperirii de sine ce respectă ritmul fiecărui copil participant la clasă. Exercițiile și jocurile sunt alese în așa fel încât să le dezvolte coordonarea, capacitățile motrice și schema corporală (copii învață ce pot face cu corpul lor). Lucrând împreună cu alți copii, ascultându-se reciproc, le este stimulată empatia și abilitatea de a-și exprima sentimentele și propriul adevăr: „În timpul acestor clase, promovăm o atitudine non-competitivă și nu îi judecăm pe ceilalți pentru ceea ce cred sau sunt. Copiii învață să preia inițiativa, dar și să se lase conduși; chiar și acei copii care au dificultăți în a se exprima, pe parcursul claselor de yoga pentru copii, găsesc o modalitate de a se integra și de a se exprima”, mi-a explicat Gloria.
Dacă în India, adevărații yogini îmbrățișează această artă de mici și sunt crescuți în acest spirit, în Occident, yoga pentru copii este o practică relativ recentă. Și, deși în România, această nu este o clasă foarte căutată de către părinți, se pare că yoga își reia locul în societatea noastră încet, dar sigur: “Există două categorii de copii care vin la clasa de yoga: copiii care nu s-au regăsit la niciun alt fel de sport, iar părinții i-au adus în speranța că vor dori să se miște și copiii ai căror părinți vin la clasele de yoga pentru adulți și care își doresc pentru copiii lor pe care ei înșiși le-au simtit”, a adăugat Gloria. Și se pare că tocmai acești părinți sunt cei care pot depune mărturia faptului că, spre deosebire de alte sporturi sau activități practicate de copiii lor, yoga generează – prin comparatie – un beneficiu unic: îmbunătățirea stimei de sine. Copiii care au venit la clasele de yoga, și-au făcut apoi prieteni mai ușor, au învățat mai repede alte sporturi pe care înainte nu doreau să le practice, știu foarte bine ce își doresc și au și soluții pentru a obține aceste lucruri.
Practicată o dată sau de două ori pe săptămână, yoga pentru copii este și un stimul extrem de eficient pentru imaginația acestora, un factor-cheie în dezvoltarea gândirii creatoare, care este o component importantă a soluționării problemelor. Copiii își exprimă emoțiile și procesează evenimentele care i-au atins pe parcursul zilei prin joc, iar clasa de yoga le pune la dispoziție exact cadrul și uneltele de care ei au nevoie pentru a se putea exprima liber prin jocuri de imitație și imaginație.
FOLLOW ME
În privința vârstei la care este bine că micuții să înceapă practica, este bine să știți, dragi părinți, că aceste clase sunt împărțite pe grupe de vârstă (4-6 ani sau preșcolari, 6-12 ani școlari și 12-16 adolescenți). Și grupele mixte, însă, sunt o alegere foarte bună, pentru că, așa cum ne spune Gloria, „am observat că cei mici se simt foarte ușor insiprati de cei mai mari, iar cei mari se simt foarte bine când pot să îi învețe și pe alții ceea ce ei știu deja să facă”.
Mai există și clasele de yoga pentru familie, la care părinții pot participă împreună cu copiii lor la clasă, iar pentru acest tip de clasă, părinții pot veni cu copiii de la vârste foarte mici, chiar de când sunt bebeluși.
În concluzie, nu ezitați să luați în calcul această variantă de petrecere a timpului liber, hobby, activitate, practică – indiferent cum alegeți să o numiți – pentru copiii voștri. Yoga pentru copii este un mod complex care îi ajută pe aceștia să se dezvolte atât fizic, cât și intelectual și emoțional. Generația de azi trebuie să crească frumos și armonios, să știe de timpuriu cine sunt și să fie mândri că sunt diferiți și speciali, iar genul acesta de activități exact asta face pentru ei. Îi pune în contact cu geniul lor interior.