Chris Simion: pledoarie pentru suflet

 

Povețele lui Chris Simion: „Fericirea este direct proporțională cu împăcarea sufletească”

 

Originară din Țara Maramureșului, Chris Simion este scriitoare și regizor, autoare a șapte cărți, printre care „În fiecare zi, Dumnezeu se roagă la mine” și fondatoare a companiei de teatru D’AYA, alături de scriitorul francez Pascal Bruckner.  Dincolo de datele concrete care o fac atât de cunoscută, Chris Simion este o femeie absolut încântătoare, pentru fiecare zi este un dar, care știe să aprecieze şi să trăiască fiecare clipă cu bucurie, seninătate şi dragoste pentru viaţă şi pentru cei din jur. Am avut ocazia să o întâlnesc recent și să extrag de la ea câteva învățăminte pe care vi le voi împărtăși în rândurile de mai jos. Ceea ce Chris Simion încearcă să ne transmită întotdeauna este că pentru a fi fericit, nu contează ceea ce ai, ci ceea ce simţi şi ceea ce faci. Sensibilitatea, dragostea de semeni şi Dumnezeu este în fiecare dintre noi, numai că, pentru a te bucura de ele, trebuie să le cultivi în inima ta. În cele ce urmează, am cules câteva gânduri ale celei care se autodefinește drept „un om în permanență căutare de sine”.

 

Copilăria

“Anii copilăriei își pun  întru totul amprenta asupra felului în care exiști, trăiești, gândești. Spațiul în care crești contribuie la formarea ta.”

 

Cea mai frumoasă lecţie primită în copilărie

“Să ai credinţă, curaj şi să fii generos”

 

Inspirație

„Realitatea mea și a celorlalți. Poveştile mele se nasc din secunde de emoţie reală. Nu scriu decât atunci când ceva îmi atinge profund sufletul.”

 

Relația autor/regizor – cititor/spectator

“Oglinzi în care mă văd în primul rând pe mine. Nu îmi propun să se vadă şi altcineva, dar atunci când minunea se întâmplă, înseamnă că ceea ce creezi începe să aibă valoare, să fie necesar.”

 

FOLLOW ME

Carte VERSUS Mise-en-scène

“Citesc mult, aleg puţin,  decid să fac dramatizări după romane care m-au impresionat maxim şi la care pot să adaug o viziune regizorală proprie căci nu-mi place să râman doar la stadiul literar, să ilustrez şi atât. Textele pe care le-am montat m-au costat emoţional, m-au frământat şi au însemnat etape din viaţa mea.”

 

Colaborarea cu Pascal Bruckner

“Ne-am împrietenit după ce l-am invitat în 1999 la Premiera spectacolului „Copilul divin” pe care l-am realizat după textul său. El a venit cu ideea de a înfiinţa o companie de teatru, apoi i-a dat numele şi de 14 ani facem echipă.”

 

Compania de Teatru D’AYA

“Am început să facem teatru independent când în România mişcarea aceasta era un hibrid şi nimeni nu credea în mod real în ea. Îndrăzneala de a te manifesta neconvenţional într-un spaţiu clasic era catalogată de foarte mulţi drept arogantă şi de prea puţin curaj. Timpul însă a rezolvat problema şi cu răbdare teatrul independent a devenit o mişcare de sine stătătoare, pe care nu mai ai cum să o ignori pentru că este prea evidentă, se aude clar şi răspunde mult mai promt şi onest nevoilor spectatorilor de astăzi.”

 

Piesa regizată preferată

„Toate.”

 

Bucuria vieții

„Să conştientizăm că în orice secundă putem să nu mai fim şi să ne vedem viaţa cum suntem în momentul în care ne raportăm la moarte. Ne place de noi sau nu?”

 

Secretul fericirii

”Fericirea este direct proporțională cu împăcarea sufletească, iar împăcarea sufletească cu găsirea scopului existential. Cu cât trăiești mai simplu, mai în esență, cu valori profunde, cu atât ai șanse mai mari să te salvezi, să te mântuiești, să îl găsești pe Dumnezeu”.

2 comentarii pe “Chris Simion: pledoarie pentru suflet

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.