Naştere naturală sau naştere prin cezariană?

Naştere naturală sau naştere prin cezariană?

Riscuri si avantaje – unde înclină balanţa? 

Întrebarea de o mie de puncte pentru o femeie pe cale de a deveni mămică este „a naşte natural sau a naşte prin cezariană?” Într-o discuţie ca între fete, unele cu copii mari, altele care tocmai au născut şi unele pe cale să devină mame, acestă temă părea că este singura existenţială. Am stat, am ascultat, am întrebat persoanele avizate să îşi dea cu părerea despre acest subiect şi iată ce a ieşit:

Naşterea naturală

  • este recomandată dacă nu sunt anumite afecţiuni care o exclud din start
  • este mai avantajoasă deoarece asigură o recuperare mult mai rapidă a mamei şi o adaptare mai bună a copilului
  • este o cale sigură pentru sănătatea mamei
  • o ajută cel mai bine pe mamă să scape de kilogramele în plus acumulate în perioada sarcinii

Avantaj – Recuperarea după o naştere naturală este mult mai rapidă decât după o naştere prin operaţie cezariană, asigurând o adaptabilitate a organismelor matern şi fetal mult mai rapidă.

Naştere naturală sau naştere prin cezariană?

Naşterea prin cezariană

Naşterea prin cezariană este o alternativă în cazul în care situaţia nu permite ca parcursul sarcinii să decurgă firesc.

  • este indicată în anumite situaţii în care mama are anumite afecţiuni care stabilesc din start tipul naşterii: bazine viciate în urma unor patologii asociate, afecţiuni oculare, patologii materne etc.
  • este de evitat dacă starea de sănătate a viitoarei mame este bună pentru o naştere pe cale naturală
  • mama îşi va reveni mult mai greu în comparaţie cu o naştere naturală
  • toată viaţa poate avea anumite probleme cauzate de operaţia cezariană
  • eliminarea kilogramelor acumulate în timpul sarcinii va dura mai mult timp

Riscuri

FOLLOW ME

Ca şi în cazul oricărei alte operaţii, acestea pot consta în cicatrici cheloide, pierderea sensibilităţii la nivelul plăgii pe termen mediu/lung, prelungirea perioadei de recuperare comparativ cu naşterea pe cale naturală.

Dr. Doina Mihăilescu (www.doinamihailescu.ro), cea cu care am vorbit despre acest subiect, spune că „sunt tot felul de mituri legate de faptul că naşterea prin cezariană ar putea afecta copilul. Nu pot decât sa demontez aceste mituri întrucat trebuie luat în considerare faptul că se apelează la operaţia cezariană tocmai pentru a asigura o cale mai sigură pentru acesta. Pe parcursul sarcinii apar diverse modificări care sunt fiziologice şi reversibile. Medicul curant este cel care poate stabili dacă există riscuri legate de sarcina voastră, dacă este necesar să evitaţi eforturile, să faceţi analize suplimentare, să luaţi un anumit tratament.”

Dacă eşti pe cale să aduci pe lume un copil şi te întrebi până când ai timp să te hotărăşti pe ce cale să naşti, trebuie să ştii că „informaţiile legate de naştere trebuie discutate din timpul sarcinii cu medicul curant pentru ca graviduţa să aibă suficient timp pentru a-şi lămuri neclarităţile şi astfel, momentul naşterii să nu fie o surpriză pentru ea”, mi-a spus dr. Mihăilescu.

Dacă îmi amintesc experienţa mea din timpul celor două sarcini pe care le-am avut, pot spune că citeam, mă documentam, îmi făceam planuri, cel puţin la prima sarcină, dar când ajungeam în cabinetul medicului realitatea era alta şi trebuia să mă adaptez în funcţie de ceea ce mi se spunea.

„Sunt cazuri în care mama are anumite afecţiuni care stabilesc din start tipul naşterii: bazine viciate în urma unor patologii asociate, afecţiuni oculare, patologii materne etc. Dar în cazul în care nu există niciun motiv pentru a ne gândi la cezariană, decizia trebuie să fie clară pentru naşterea naturală. Altfel, momentul în care se poate lua decizia legată de modul de naştere este în trimestrul trei. Este cel mai indicat moment pentru a stabili o anumită conduită, având în vedere că atunci medicul poate avea o imagine mai clară legată de evoluţia sarcinii şi de riscuri. Studiile arată că în anii 80-90, media de vârstă era în jur de 25 ani, în zilelele noastre ne încadrăm în jurul vârstei de 32-33 ani. Sunt din ce în ce mai multe graviduţe în apropierea vârstei de 40 ani. Desigur că o dată cu înaintarea în varstă apar şi alte afecţiuni asociate, sarcini cu risc, toate acestea ducând la creşterea numărului naşterilor prin operaţie cezariană”, a prezizat dr. Doina Mihăilescu.

Aşadar, dragelor care veţi naşte curând sau mai târziu, nu vă speriaţi de acest moment magic din viaţa voastră, bucuraţi-vă de el cât puteţi, iubiţi-vă şi răsfăţaţi-vă pentru că meritaţi! Şi nu uitaţi că sarcina nu este o boală, este o stare fiziologică, este un moment unic în viaţa fiecărei femei şi propun fiecărei paciente să se bucure din plin de acest momente!

 

Photo Credits: www.healthmeup.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.