Top alimente de care să te fereşti în post

Poţi slăbi în perioada postului mâncând grăsimi de origine animală şi reducând carbohidraţii

Astăzi începe postul Crăciunului şi evident că cei mai mulţi dintre români vom renunţa la alimentele „ de dulce”. Personal, am învăţat că este bine ca la un anumit timp să renunţ la carne, lactate şi ouă, şi să mănânc alimente exclusiv de provenienţă vegetală. Că este un prilej de detoxifiere al organismului şi sufletului. Iar bucuria reîntâlnirii cu delicioasele preparate specifice de Crăciun va fi cu mult mai mare. Aşadar, nu ne mai rămâne nimic altceva în afară de puţină voinţă.

Top alimente de care să te fereşti în post - www.elacraciun.ro

Am auzit diferite păreri cum că postul ar fi „vinovat” pentru kilogramele în plus cu care ne alegem la finalul perioadei. Pentru a afla care este adevărul în această privinţă am stat de vorbă cu dr. Andrei Laslău, care m-a lămurit ce şi cum trebuie să mâncăm şi de ce alimente şi combinaţii ar trebui să ne ferim pentru a nu ne îngrăşa în această perioadă: „Oamenii cred că mâncand puţine grăsimi slăbesc, deşi este exact pe dos. Cea mai bună metodă de a slăbi este să mănânci mai multe grăsimi şi să restricţionezi la maximum carbohidraţii, în special zaharurile simple. Este vorba despre o infinitate de combinaţii, multe extrem de uşor de gătit. Dar oamenii cred că, dacă mănâncă alimente bogate în grăsimi, se vor îngrăşa. Pentru cei care cred că vor slăbi cu grăsimi, dar vor să ţină şi post, am o veste bună: avem o gamă variată de alimente grase de provenienţă vegetală. Trebuie să existe un echilibru în dietă, aşa că recomand salate de crudităţi, legume şi fructe puţini dulci, pentru că toate astea vin cu puţine glucide care sunt însoţite de fibre, vitamine, minerale şi antioxidanţi.”

Iată la ce trebuie să renunţi dacă vrei să nu te îngraşi în perioada de post:

pâine

făină, paste

cartofi: prăjiți, fierți, la cuptor

FOLLOW ME

orez

porumb

floricele

ulei

pateuri de post

prăjituri de post

dulciuri de post

zaharoase

chipsuri

diverse batoane din comerţ

fructele prea dulci, cele uscate sau cele confiate (mere golden, pere, struguri, banane, mango, stafidele, curmalele, smochinele)

combinații de grăsimi – uleiuri cu carbohidrați

combinații de nuci – semințe cu fructe uscate

combinații de fasole bătută / mâncând fructe în mod nelimitat şi neîngrădit

Dr. Andrei Laslău spune că trebuie să ne amintim că postul înseamnă şi restricţie, nu doar a mânca nelimitat produse de post. Cantitatea este la fel de imporantă ca şi calitatea alimentelor pe care le mâncăm, iar dacă vrei să ţii post în adevăratul sens al cuvântului, atunci trebuie să ai mereu în minte faptul că echilibrul şi cumpăratea nu doar că nu ne îngraşă, dar ne salvează de multe boli. Secretul este că atunci când reduci carbohidraţii, de cele mai multe ori nu prea îţi mai e foame şi reduci instinctiv şi caloriile.

Poţi slăbi în perioada postului mâncând grăsimi de origine animală şi reducând carbohidraţii

Dr. Andrei Laslău a făcut o listă cu alimente pe care le poţi mănânca în post, care intră în categoria alimentelor low carb şi care te ajută să slăbeşti. „Fără a avea pretenţia de a fi o listă completă, iată câteva alimente: nuci româneşti, migdale, alune depădure, caju, nuci macadamia, nuci pecan, fistic, seminţe de floarea soarelui, de dovleac, de chia, de pin, nuca de cocos, fulgi de cocos, cacao, ciocolată neagră 85% cacao, măsline, ulei de măsline adevărat, unt de arahide, unt de caju, unt de migdale, unt de cocos, ulei de cocos, avocado, boabe de soia, tofu, iaurt de soia fără zahăr adăugat, creveţi, scoici (unii susţin că şi acestea sunt permise în post, alte fructe de mare, crudităţi, salate, fructe puţin dulci precum murele, zmeura, poate ceva citrice cu măsură, legume, salate, crudităţi: salata verde, salata iceberg, broccoli, varza – românească, de bruxelles, chinezească, conopidă, dovlecei, vinete, ardei verde, salată iceberg, ciuperci, murături. Pe lângă toate acestea, mai puteţi completa fiecare lista cu ceea ce vi place şi ştiţi că s-ar încadra în această categorie de alimente.”

Desigur, important este şi ceea ce beţi, asa că renunţaţi la băuturile carbogazoase, la alcool, la sucurile din fructe. Beţi apă plată, minerală, ceai verde, ceai negru şi cafea, de preferat bio, de preferat preparate în casă, fără zahăr.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.