Top 10 alimente bogate în tiamină (vitamina B1)

Tiamina, cunoscută drept vitamina B1, este o vitamină solubilă în apă și e întâlnită în majoritatea alimentelor.

Precum majoritatea vitaminelor B, tiamina joacă un rol important în modul în care corpul nostru folosește energia din alimente și este vitală pentru funcția celulară.

Tiamina ajută specific organismul prin transformarea carbohidratilor în energie (importantă pentru metabolism, concentrare și putere.)

Deficitul de B1 tiamină este cauzat de o dietă săracă în produse animale și de excesul de alcool.

Cele mai multe simptome ale deficienșei de vitamina B1 includ:

Oboseală cronică

FOLLOW ME

Unul din cele mai mari visuri ale noastre a fost să avem un ACASĂ al nostru 🏡  Odată ce visul acesta a devenit realitate, următorul pas a fost să avem o plasă de siguranță care să ne ofere ajutor în caz de neprevăzut. Sunt o persoană optimistă și nu pun răul înainte, dar nici nu stau liniștită că „mie nu mi se poate întâmpla”. Acolo unde am posibilitatea, prefer să fiu prevăzătoare. Acesta este motivul pentru care casa noastră are atât asigurare obligatorie, cât și facultativă:  ✨ Asigurarea obligatorie - este impusă de legislația în vigoare încă din anul 2008 și include cele trei catastrofe care pot distruge o locuință: cutremur, inundație din cauze naturale și alunecări de teren.   ✨ Asigurarea facultativă - deși nu este impusă de legislație, este necesară tocmai pentru că acoperă și alte riscuri, precum: incendiu, explozie, trăsnet, inundația cu apă provenită de la vecini, furt, vandalism etc. Noi am ales pentru siguranța căminului nostru Asigurarea de locuință cu extra acoperiri de la @groupama_asigurari, pentru că am putut să o personalizăm după nevoile noastre și am adăugat fix acele acoperiri de care noi am avut nevoie. În plus, noi am optat si pentru clauza suplimentară de asistenta tehnică de urgență “Acasă”, prin intermediul careia un specialist vine la noi acasă și ne ajută în regim de urgență cu rezolvarea problemei.  Cu ajutorul lor ne simțim mult mai în siguranță, știind cât de mult ne-ar putea ajuta în cazul unui eveniment nefericit.
Unul din cele mai mari visuri ale noastre a fost să avem un ACASĂ al nostru 🏡 Odată ce visul acesta a devenit realitate, următorul pas a fost să avem o plasă de siguranță care să ne ofere ajutor în caz de neprevăzut. Sunt o persoană optimistă și nu pun răul înainte, dar nici nu stau liniștită că „mie nu mi se poate întâmpla”. Acolo unde am posibilitatea, prefer să fiu prevăzătoare. Acesta este motivul pentru care casa noastră are atât asigurare obligatorie, cât și facultativă: ✨ Asigurarea obligatorie - este impusă de legislația în vigoare încă din anul 2008 și include cele trei catastrofe care pot distruge o locuință: cutremur, inundație din cauze naturale și alunecări de teren.  ✨ Asigurarea facultativă - deși nu este impusă de legislație, este necesară tocmai pentru că acoperă și alte riscuri, precum: incendiu, explozie, trăsnet, inundația cu apă provenită de la vecini, furt, vandalism etc. Noi am ales pentru siguranța căminului nostru Asigurarea de locuință cu extra acoperiri de la @groupama_asigurari, pentru că am putut să o personalizăm după nevoile noastre și am adăugat fix acele acoperiri de care noi am avut nevoie. În plus, noi am optat si pentru clauza suplimentară de asistenta tehnică de urgență “Acasă”, prin intermediul careia un specialist vine la noi acasă și ne ajută în regim de urgență cu rezolvarea problemei. Cu ajutorul lor ne simțim mult mai în siguranță, știind cât de mult ne-ar putea ajuta în cazul unui eveniment nefericit.

Probleme digestive

Scăderea fibrei musculare

Degenerare neurologică

De asemenea, B1 este important în buna funcționare a ficatului, pentru o piele sănătoasă, pentru ochi, păr și unghii. Surse eficiente de tiamină sunt alimentele, DZR pentru bărbați fiind de 1,2 mg / zi și pentru femei 1,1.

Alimente bogate în vitamina B1:

1) Mazăre: 1 cană: 0.386 mg (26% DV)

2) Sparanghel: 1 ceașcă: 0.19mg (13% DV)

3) Varză de Bruxelles: 1 cană: 0.122 mg (8% DV)

4) Semințe de susan: 2 linguri: 0.142 mg (9% DV)

5) Semințe de floarea-soarelui: ¼ cană: 0,17 mg (11% DV)

6) Fistic: 1 oz: 0.247 mg (16% DV)

7) Hering: 1 filet: 0.105 mg (7% DV)

8) Ciuperci crimini: 1 cană: 0,068 mg (4,5% DV)

9) Seminte de in: 1 lingură: 0.115 mg (8% DV)

10) Spanac: 1 buchet: 0.265 mg (18% DV)

Top 10 beneficii ale tiaminei

Deficiențele de tiamina sunt relativ rare dar duc la Beriberi, care afectează sistemul nervos, digestiv, cardiovascular și aparatul locomotor.

În limba singaleză, expresia „beri, beri” înseamnă „nu pot, nu pot”, ceea ce reflectă efectul infirmizant pe care boala îl are asupra victimelor sale.

Tiamina poate ajuta la reducerea riscului de cataractă prin combinarea cu grăsimile omega-3 și omega-6 și vitamina A.

Boala Alzheimer

Lipsa de tiamină poate provoca confuzie în demență. De exemplu alcoolici pierd o mulțime de vitamine B din cauza deshidratării și dietei necorespunzătoare. Persoanele în vârstă cu boala Alzheimer, de asemenea, tind să aibă niveluri mai mici de tiamină în sânge decât cei sănătoși.

Administrarea de tiamină la pacienții cu Alzheimer a demonstrat o îmbunătățire a abilităților cognitive.

2 comentarii pe “Top 10 alimente bogate în tiamină (vitamina B1)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.