Seara, atât adulţii cât şi copiii resimt oboseala şi tensiunile acumulate în timpul zilei. Timpul petrecut alături de cei mici înainte de somn este extrem de important. Şi nu o spun doar eu, din experienţă, ci şi specialiştii care au analizat situaţia de-a lungul anilor. Îmbrăţişările, poveştile şi glumele au un farmec aparte înainte de culcare.
În plus, ştim cu toţii că educaţia se face şi… prin joacă. Cu zâmbetul pe buze putem spune poveşti cu tâlc pentru cei mici şi le putem explica lucruri importante, deschis şi cu un ton relaxat. Şi seara poate fi momentul potrivit. Şi tu poţi încerca să îmbini utilul cu plăcutul şi să transformi timpul petrecut pe canapea în pijamale, în timp de calitate, distractiv şi educativ, care să relaxeze şi binedispună pe cei mici şi mari din familie, deopotrivă.
10 de idei de activități pe care le poți face cu copiii înainte de a merge la culcare
1. Petrecerea din baie. Spălatul pe dinţi va deveni garantat cea mai distractivă activitate, dacă dăm play melodiilor preferate şi dansăm în timp ce ne curăţăm dantura. Fireşte că mai poţi strecurta câte un sfat despre perierea corectă printre versurile pe care le fredonaţi. Vezi? Ţi-am zis că educaţia se face şi în joacă.
2. Puneţi în scenă o piesă de teatru sau transformaţi-vă în personajele filmului preferat. Dacă vrei o variantă mai simplă, costumează-te( tu sau altcineva din casă) în personajul principal al unei poveşti pe care o îndrăgeşte. Imită tonul vocii, gestica şi replicile şi încearcă să găseşti o ţinută asemănătoare. Avantajul acestui joc este că cel mic va fi provocat să facă analogii şi să se gândească atent, ca să răspundă corect provocării tale.
3. Provoacă-l să cânte sau să „vorbeasca” căutând prin minte versuri care să se potrivească discuţiei respective. Acest exerciţiu îl va ajuta să aibă mai multă încredere în el şi se va simţi apreciat.
4. Spuneţi glume, cu o regulă simplă: cine râde primul, pierde. Totul va deveni mai amuzant decât îţi imaginezi, timp în care cei mici vor încerca să fie serioşi şi să îşi focuseze atenţia asupra sarcinii pe care au primit-o.
FOLLOW ME
5. Ce ar fi să încercaţi să vă spălaţi pe dinţi unul pe celălalt? Va fi distractiv şi educativ. Îi poate fi mai uşor să înţeleagă exact modul corect de periere atunci când tu îicureţi dinţii. Şi îşi va concentra atenţia să nu dea greş când face şi el asta, la rândul lui.
6. Scrieţi poezii împreună! Luaţi o coală, carioci, aşezaţi-vă în jurul mesei şi…fiţi creativi! Puteţi chiar să alegeţi îmrepună o temă care să vă inspire. Toamne, iubirea sau şcoala sunt doar câteva dintre exemple. Din punct de vedere psihologic, compunerea poeziilor îl ajută să se exprime fără teamă, să fie creativ şi să gândească făcând conexiuni rapide. Îşi caută cuvintele şi încearcă să înţeleagă sensul formulării pe care o crează. La final- atenţie- indiferent de rezultat, felicită-l şi confecţionează-i o diplomă. PONT! Cumpără un panou din lemn şi prinde sau lipeşte fiecare diplomă pe care o primeşte. Fireşte, cu timpul exerciţiul nu va mai fi atât de simplu. Vor urma două strofe şi poţi alege chiar şi câte două teme despre care să scrie. Dacă va avea un loc unde să îşi păstreze diplomele, rezultatele muncii lui, va fi motivat să scrie tot mai des. Şi asta pentru că este extrem de important ca cei mici să simtă aprecierea părinţilor.
7. Scrieţi o listă cu tot ce s-a întâmplat frumos în ziua care tocmai s-a încheiat. De la întâmplări de la servicu sau şcoală, până la cele mai amuzante sau emoţionante momente petrecute în familie. Chiar şi impresiile despre cină pot fi trecute pe listă. Este un exerciţiu util, pentru că îi ajută pe cei mici să treacă mai uşor peste evntualele momente tensionate pe care le-au trăit.
8. Aranjaţi-vă părul şi schimbaţi-vă hainele. Aproape toţi copiii iubesc spectacolele. De ce să nu puneţi unul în scenă, chiar în sufrageria voastră? Un băieţel se poate îmbrăca elegant sau în costum sport. Pentru câteva momente poate fi actorul favorit, preşedintele ţării sau fotbalistul pe care îl îndrăgeşte. Este un exerciţiu de imaginaţie bun, care îi relaxează mintea şi îi dezvoltă creativitatea.
9. Uitaţi-vă la fotografiile din albumele foto. Este una dintre activităţile pe cât de distractive, pe atât de emoţionante. Şi dacă să se uite la poze de când era bebluş nu este activitatea sa favorită, arată-i poze cu tine de când erai adolescentă. Cu siguranţă va fi curios şi amuzat, înn acelaşi timp.
10. Complimentați-vă reciproc. Spuneți care considerați că sunt calitățile voastre sau ce gesturi v-au placut în ziua respectivă. Spre exemplu: „Mi-a plăcut că astăzi ai spălat tu vasele. M-ai ajutat enorm”. Astfel, cei mici se vor simti apreciați și vor fi determinați să contribuie și pe viitor. Nici aprecierea atuurilor fizice sau calităților precum determinarea, sinceritatea și darnicia nu ar trebui să lipească.
Pentru un adult care are sarcini multe de îndeplinit, o agendă încărcată și multe atribuții în gospodărie, lipsa momentelor amuzante sau de relaxare petrecute alături de cei mici poate părea, la un moment dat, lipsită de importanță. De fapt, fiecare activitate în familie joacă un rol important în dezvoltarea emoțională a copiilor, așa că ar trebui să încercăm să petrecem cât mai mult timp de calitate alături de ei.
Mulțumesc că ai citit acest articol. Dacă informațiile ți se par utile, le poți împărtăși cu prietenii tăi cu un simplu SHARE.
Fii mereu la curent cu postarile mele! Ce ai de facut?
- Sa ma urmaresti pe INSTAGRAM – Aici raspund cel mai rapid tuturor mesajelor pe care le primesc
- Sa te abonezi la canalul meu de YOUTUBE
- Sa dai like paginii mele de FACEBOOK
- Sa te inscrii in grupul MAMICI SI COPII FERICITI