10 FAPTE PSIHOLOGICE despre care nu știai nimic până acum

De-a lungul anilor, oamenii de știință au descoperit multe dintre misterele creierului uman care au fost ascunse în mod sigur în psihicul oamenilor.

Iată 10 dintre acestea:

1. Amintirile se schimbă în mod constant

Amintirile pot fi comparate cu niște secvențe din filme sau clipuri video. Lucruri care se află pe un „raft” în creierul tău, sigure și inalterabile. Dar, după cum se dovedește, amintirile evenimentelor trecute se schimbă de fiecare dată când trec prin fața minții tale

Conținutul lor este influențat de întreruperile de memorie și de evenimentele care au avut loc în trecutul mai recent. De exemplu, nu ai amintiri clare ale tuturor persoanelor din familie pe care le-ai întâlnit cu câțiva ani în urmă, dar, de vreme ce mătușa ta, spre exemplu, nu lipsește niciodată de la evenimente de acest fel, mintea ta o va include rapid în amintiri – chiar dacă ea a fost absentă în vreo situație particulară.

2. Numărul prietenilor este limitat

FOLLOW ME

Psihologii și sociologii au venit cu ceva numit numarul lui Dunbar – numărul maxim de persoane cu care cineva poate menține legături strânse. Deci, chiar dacă ai mii de „prieteni” pe Facebook, poți avea o comunicare semnificativă cu 50-200 dintre ei.

3. Oamenii se simt mai fericiți atunci câdn au ceva de făcut

Imaginează-ți că ești la aeroport și trebuie să-ți ridici bagajele. În zece minute, ajungi la zona de revendicare și iei imediat valiza. Și acum, o situație puțin diferită. Poți găsi o scurtătură și ajungi la banda de bagaje în doar două minute. Apoi, vei petrece restul de 8 minute așteptând să apară valiza.

În ambele cazuri, ți-a luat nu mai mult de zece minute pentru a ridica bagajele. Cu toate acestea, în cel de-al doilea scenariu, probabil că te-ai simțit mai nerăbdător și nemulțumit. Acest lucru se datorează faptului că, creierului tău nu îi place să fie inactiv și preferă să rămână ocupat în schimb. Și, pentru fiecare sarcină completă, îți răsplătește cu dopamina, hormonul fericirii.

4. Poți memora doar 3-4 lucruri simultan

Studiile arată faptul că nimeni nu poate stoca mai mult de 3-4 informații simultan. În plus, aceste informații pot fi păstrate numai pentru 20-30 de secunde. După acest timp, acestea se uită dacă nu le folosești din nou.

5. Percepția vizuală poate fi diferită de realitate

Creierul procesează în mod constant informațiile primite de la organele senzoriale. Analizează imaginile vizuale și le interpretează într-o formă accesibilă pentru fiecare

De exemplu, motivul pentru care poți citi rapid un text constă în faptul că nu îl citești. Pur și simplu observi prima și ultima literă a fiecărui cuvânt și completezi intuitiv restul, pe baza experienței anterioare.

6. 30% din timp este ocupat de vise

Oamenii de știință de la Universitatea din California spun că în fiecare zi petreci 30% din timp visând. Uneori (de exemplu, în timpul călătoriilor lungi) această cotă crește până la 70%, dar nu este nimic în neregulă cu ea. Studiile arată că oamenii care iubesc să se rătăcească în nori tind să fie mai creativi. De asemenea, pot scăpa mult mai repede se stres.

7. Cele 3 lucruri care nu pot fi evitate- relațiile intime, mâncarea și pericolul

Pot să mănânc asta? Pot să întrețin relații intime cu asta? Pot fi ucis de asta? – acestea reprezintă cele mai frecvente întrebări pe care și pe poate pune cineva. Alimentele, intimitatea și pericolul sunt totuși lucrurile fundamentale pentru a rămâne în viață, așa că nu poți să nu le acorzi atenție.

8. Oamenii au nevoie de variante

În cadrul unui studiu recent, oamenii de știință au amplasat două mese într-un supermarket. La prima masă, au plasat 6 tipuri de borcane, pe cel de-al doilea 24. Ca rezultat, 60% dintre clienți au oprit pentru a încerca borcanele de la masa nr. 1. Cu toate acestea, atunci când au cumpărat, tabelul # 2 s-a dovedit de 4 ori mai popular.

De ce s-a întâmplat asta? După cum se știe deja, creierul se poate concentra doar pe 3-4 lucruri simultan. Prin urmare, luarea deciziilor finale este mai ușoară atunci când există un număr limitat de opțiuni (adică 6 tipuri de gem). Cu toate acestea, doresc mereu varietate.

9. Majoritatea deciziilor sunt inconștiente

În fiecare secundă, creierul primește milioane de unități de date. Pentru a preveni epuizarea, o parte din muncă devine retrogradată subconștientului. Oprirea luminilor, închiderea ușilor – astfel de acțiuni sunt realizate în mod automat, fără a gândi.

10. Combinarea mai mult activități este aproape imposibil

Studiile arată că poți efectua numai o activitate cognitivă. Încearcă să vorbești și să citești în același timp.  Creierul nu se va putea concentra pe două sarcini simultan, astfel că nu va ieși nimic așa cum îți dorești.

Cu toate acestea, există o excepție. Dacă a doua activitate este pur fizică și automată (tipul de lucru pe care îl faci în fiecare zi), atunci este posibilă combinarea ambelor sarcini. De exemplu, poți vorbi la telefon în timp ce mergi. Dar, chiar și atunci, există o șansă bună de a te împiedica și de a pierde urma conversației.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.