10 ILUZII optice care te vor DA PE SPATE

Unora le plac iluziile optice, alții nu le suportă. Pentru cei care adoră misterele ce nu se pot explica ușor, iată câteva dintre cele mai bune iluzii optice. Pregătește-te să-ți pui creierul la treabă!

1. Spirala lui Fraser

Această așa-numită iluzie optică falsă e creată prin suprapunerea unor segmente care par că formează o spirală, deși sunt, de fapt, o serie de cercuri obișnuite.

2. Iluzia cubului imposibil

Cubul imposibil a fost inventat de Charles Cochran în 1966. Iluzia profunzimii apare datorită legăturilor incorecte dintre colțurile cubului. Nu încrca să-i descifrezi misterele.

3. Iluzia Zöllner 

FOLLOW ME

În această iluzie optică, liniile paralele, încrucișate cu numeroase linii oblice mai scurte, par să se îndepărteze. Acest efect a fost descoperit accidental pe un material textile de astrofizicianul german Johann Zöllner în 1860.

4. Iluzia Jastrow

Această iluzie a fost demonstrată pentru prima dată de Joseph Jastrow, un psiholog American. Se bazează pe faptul că două figure absolute identice par să aibă dimensiuni diferite când sunt aranjate într-un anumit mod.

5. Blivet

Blivet, cunoscut și sub denumirea de tridentul imposibil, este un exemplu clasic de iluzii geometric – optice. Oricât ai încerca, nu e posibil să înțelegi această figură.

6. Iluzie de mișcare

Anumite contraste de culori și forme înfățișate în această imagine statică fac să pară că ea se mișcă.

7. Iluzia Hermann grid

Ludimar Hermann a descoperit acest efect optic în 1870 în timp ce citea o carte de John Tyndall despre sunete. Petele gri „fantomatice” apar la intersecția dintre liniile albe (sau deschis colorate) și fundalul negru. Petele acestea dispar când te uiți direct la o intersecție.

8. Un cuplu în vârstă sau cântece la un acompaniament de chitară

Uită-te la acest cuplu în vârstă iubitor. Acum uită-te mai atent. Ce vezi acum?

9. Iluzia efectului rotativ

Uită-te cu atenție la punctual negru din centru, apoi mișcă-ți ușor capul înainte și înapoi. Dacă te uiți iar la imagine, vei vedea cercurile exterioare rotindu-se în direcții diferite.

10. Iluzia roților rotative

Uită-te la această imagine. Probabil vei vedea roți ce se rotesc în direcții diferite. Dacă te concentrezi la o singură roată însă, aceasta se va opri din învârtit, dar cele din jurul ei nu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.