Stima de sine înseamnă mult mai mult decât un sentiment normal al faptului că valorezi ceva. Stima de sine înseamnă încredere în capacitatea ta de a gândi, de a te descurca în situațiile provocatoare a le vieții și recunoașterea faptului că meriți fericire și succes.
Stima de sine poate fi influențată de factori interni și externi, adică felul în care simți și gândești despre tine poate să depindă de lucruri interioare și de unele din afara ta. Cele interioare se referă la modul în care îți vorbești, la modul în care gândești sau la lucrurile în care crezi. Factorii externi sunt reprezentați de mediul în care trăiești și muncești. Stima de sine este influențată în mod verbal sau non-verbal de către oamenii cu care interacționezi, de regulă, zilnic.
#1
#2
Orice te face să te simți prost, precum frica de eșerc, sărăcia, îndoielile de sine, respingerea sau critica, scade stima de sine.
#3
FOLLOW ME
Pentru a-ți îmbunătăți stima de sine, nu te mai critica. De fiecare dată când te surprinzi gândind ceva negative despre tine, oprește-te. Ia-ți câteva minute pentru a te gândi la lucrurile pe care le apreciezi la tine. Scrie trei lucruri pe o hârtie – nu trebui să fie extraordinare. Încetează să mai fii perfecționistă – acesta este un obicei foarte distructiv, fiindcă te poate paraliza dacă nu reușești să ajungi la un anumit standard. De asemenea, nu te compara cu nimeni și nu-ți compara viața cu viețile altora. Întotdeauna vor exista oameni care să fie înaintea ta cumva, așa că fii atent/ă numai la progresele tale.
#4
#5
#6
#7
#8
#9
#10
sursa: brightside.me