10 lucruri pe care să nu le spui la un interviu de angajare

Primesc foarte des mesaje de la persoane care îmi spun că își caută un loc de muncă. Probabil că perioada prin care am trecut cu toții ne-a destabilizat puțin din acest punct de vedere și există multe persoane care sunt nevoite sau își doresc să se reprofileze, așa că sunt în căutarea unui job.

Eu nu pot vorbi prea mult din punctul de vedere al unui angajator, pentru că nu am angajați. Am totuși colaboratori, pe care îi aleg în urma unor interviuri, bazându-mă pe intuiția și conexiunea pe care o am cu ei. Am însă mulți prieteni antreprenori care susțin zeci de interviuri (la mine nu cazul de așa ceva) și care îmi destăinuie din experiențele lor mai mult sau mai puțin funny.

Aparent, există mulți antreprenori sau manageri care nu mai reușesc să creeze o legătură cu cei care pe care vor să îi angajeze sau să îi formeze.

De unde această diferență uriașă între așteptările tinerilor de 20 de ani și cele ale unui manager cu experiență?

O să vă las aici concluziile pe care le-am tras împreună cu o prietenă în urma unor interviuri nereușite pe care le-am ținut amândouă și sper să fie un ajutor pentru aceia dintre voi care sunt poate la început de drum.

Ce greșeli ar fi bine să evitați atunci când vă pregătiți pentru un interviu:

1. Respectă mediul în care te afli

Respectul față de oameni și context ar trebui să fie același, indiferent dacă mergi la un interviu sau te plimbi prin pădure. Dacă în pădure nu arunci sticle goale de bere și în trafic nu te bagi primul la semafor, poate nici la un interviu de angajare nu ar trebui să vii în pantaloni de casă. Nu uita că la un interviu va trebui să spui suficient de multe lucruri despre tine, cât interlocutorul tău să își facă o idee despre cine ești. Îmbrăcămintea este prima ta carte de vizită.

Nu epata cu haine care nu te caracterizează, dar nici nu veni îmbrăcat direct de pe canapeaua din sufragerie. Oricât de profesionist sau creativ ai fi, lipsa unei conduite profesioniste la un interviu îl va face pe angajator să se întrebe “Dar oare cu colegii săi cum se va purta?”

FOLLOW ME

2. La un job nu vii ca să pleci

Nu știu cine a pus în interviuri întrebarea „Unde te vezi peste 5 ani?” dar sigur este o capcană pentru cei mai mulți oameni care vor să se angajeze. Nimeni nu se așteaptă să ieși la pensie din acea funcție, dar nici nu vei câștiga încrederea angajatorului dacă îi spui pe șleau că el este un simplu portal pentru succesul tău în altă firmă. Evită să spui că vrei să lucrezi pentru concurență în viitorul apropiat sau că vrei să vezi cum merg lucrurile în industrie ca să îți deschizi propria ta afacere.

Un angajat nou este o investiție pentru orice firmă. El consumă bani (salariul tău), resurse (birou, laptop) și timp (pentru a-ți explica cum funcționează jobul tău și ce tebuie să faci). Unii angajatori te vor trimite, probabil, la traininguri sau te vor pune în contact cu oameni de la care poți învăța ceva. Acordă-I acestui om cel puțin câteva luni în care el va putea să își recupereze investiția, înainte de a o vinde mai scump la următorul angajator. Dacă șeful tău știe că vrei să pleci nu va dori să investească în formarea ta profesională, iar acest lucru este o pierdere pentru amândoi.

3. Lista obligațiilor trebuie să aibă ceva și în dreptul tău

Este important să îți asumi și tu o parte din responsabilitățile job-ului. Când intri într-o companie, devii parte a unei echipe și parțial responsabil de rezultatele ei. Încearcă să menționezi în timpul interviului că știi acest lucru și că ești pregătit pentru responsabilitate.

4. Nu te compara cu prietenii tăi care câștigă mai mult

Așteptările false pot dăuna unui interviu de angajare. Mulți tineri aud în cercul lor de prieteni că aceștia câștigă sume pe care și ei le-ar dori. Aici sunt mai multe lucruri de spus. În primul rând că nu știm dacă informația este adevărată sau prietenilor tăi le place să se laude. În al doilea rând, nu știm cât volum de muncă au ei și ce responsabilități. Poți avea un salariu foarte mare, pe un job cu puține ore dar să ai ca responsabilitate o gestiune de multe mii de euro pe zi.

5. Nu cere cât ai nevoie, ci cât meriți

Prietena de care vă spuneam la începutul articolului, are o firmă de comunicare și era în căutare de social media manager. În urma anunțului pe care l-a postat, a selectat CV-ul unei domnișoare ce aspira la acest post. Nu avea experiență în domeniu dar voia foarte mult să se angajeze pe această poziție pentru că „oricum stau mult pe Facebook”. Salariul pe care și-l dorea era de 1000 de euro net. Cum ajunsese la această sumă? A pus pe hârtie necesarul cheltuielilor ei curente și nu avea de când să renunțe la acest obiectiv. Nu neg că sunt tineri care pot câștiga mult peste această sumă la 20 de ani, dar asta are în spate niște competențe.

Prin urmare, dacă munca ta contribuie la realizarea de profit, atunci este minunat. Poți cere cât crezi. Dar dacă vrei să faci ucenicie și să ai un venit echivalent cu al părinților tăi după mulți ani de muncă, poate ar trebui să te gândești ce contează mai mult pentru tine. Și aici ajungem la partea cu experiența….

6. Sunt și alte lucruri mai importante decât banii

Ca să poți câștiga un salariu confortabil trebuie să ai experiență, iar aceasta nu vine niciodată din cărți, ci din aplicarea într-un sistem a ceea ce ai învățat în facultate. Este o experiență pe care eu, ca jurnalist, am învățat-o devreme. Știam că voi face greșeli la început, dar am avut încredere în oamenii de lângă mine că mă vor ajuta. Când ești tânăr, cele mai multe lucruri se învață în echipă. Dă-ți timp să înveți. Nu condiționa totul de salariu în primii ani. Crede-mă, beneficiile vor fi mai mari după aceea.

7. Într-o companie nu sunt EU, suntem NOI

Oamenii din jurul tău te vor ajuta să evoluezi sau dimpotrivă. De aceea mediul de lucru ar trebui să fie una dintre prioritățile tale. Acest lucru trebuie discutat într-un interviu de angajare. Cu cine lucrez? Cine va fi mentorul meu? Asigură-te că oamenii cu care vei lucra au capacitatea și răbdarea de a-ți oferi toate informațiile de care tu ai nevoie pentru a evolua la locul de muncă. Disponibilitatea ta de a învăța și de a lucra în echipă va fi apreciată la interviul de angajare.

8. Nu toți oamenii se potrivesc unui singur job

Interviul este o conversație, nu o competiție. Până la urmă, cel care ia job-ul trebuie să se asigure că și compania oferă ceea ce își dorește el dar și invers. Nu există garanția că vă potriviți, de aceea întrebările unui tânăr ar trebui să fie cât mai multe. Programul, orele suplimentare, flexibilitatea concediilor, posibilitatea de a lucra de acasă, bonusurile de performanță, toate sunt întrebări care te vor ajuta să îți dai seama dacă acea firmă este potrivită pentru ca tu să poți învăța și evolua profesional.

Dacă vei condiționa totul de bani s-ar putea să pierzi din vedere multe aspecte care te vor nemulțumi ulterior, cum ar fi orele suplimentare neplătite, stresul unor deadline-uri imposibile sau weekend-urile la birou. Nu uita că, la serviciu vei petrece mai mult timp decât petreci cu prietenii tăi. 8 ore pe zi este un timp foarte lung, deci ar trebui să alegi o echipă și o companie unde să simți că acel timp este câștigat, nu pierdut.

9. O relație nu se bazează pe minciună

În general, minciuna are picioare scurte. Și în acest caz, evită să spui că ai făcut cursuri sau ai participat la evenimente fără să fie adevărat. Angajatorii apreciază mai mult onestitatea dublată de entuziasmul de a învăța decât un CV stufos care să nu poată fi susținut de o activitate eficientă.

10. Verifică-ți profilul social și vezi ce spune despre tine

Înainte de interviu uită-te puțin pe profilul tău de Facebook, Instagram sau LinkedIn și încearcă să le vezi cu ochii unui om care nu te cunoaște. Ce ai crede despre tine dacă ai fi un manager de resurse umane? Fotografiile tale, declarațiile, link-urile pe alte pagini țe-ar recomanda pentru o carieră în acel domeniu? Așa cum angajatorul face această cercetare, la fel poți face și tu. Astfel, la interviu vei putea să arăți că te-ai documentat despre firma la care vrei să te angajezi și poți veni chiar și cu câteva sugestii de îmbunătățire a activităților. Să fi proactiv, cu idei și inițiată este una dintre calitățile cele mai căutate de un viitor șef.

Sunt sigură că mai sunt și alte sfaturi pe care le veți primi din partea angajatorilor, mai ales dacă treceți peste trac și inhibiția unei prime discuții. Nu vă fie teamă să cereți și motivele pentru care ați fost refuzat, dacă acest lucru se întâmplă. Căutarea job-ului ideal presupune multă perseverență, dar și încredere.

Aștept să îmi povestiți care au fost experiențele voastre la prima angajare și ce sfaturi ați da celor care v-au luat interviul.

Mulțumesc că ai citit acest articol. Dacă informațiile ți se par utile, le poți împărtăși cu prietenii tăi cu un simplu SHARE.

Fii mereu la curent cu postarile mele! Ce ai de facut?

  1. Sa ma urmaresti pe INSTAGRAM – Aici raspund cel mai rapid tuturor mesajelor pe care le primesc
  2. Sa te abonezi la canalul meu de YOUTUBE
  3. Sa dai like paginii mele de FACEBOOK
  4. Sa te inscrii in grupul MAMICI SI COPII FERICITI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.