Cât lăsăm copiii în parc după relaxarea din 15 mai (interviu cu Specialist Boli Infecțioase)

Astăzi a trebuit să fac un drum mai lung cu mașina, să merg până la socrii mei, în afara Bucureștiului și am fost uimită să văd câți oameni se plimbau liniștiți pe străzi, ca și când ar fi o zi normală de 12 mai. Cumulând și cu știrile pe care le-am văzut în weekend, cu oameni care umpleau parcurile proaspăt deschise din sectorul 2, cu cât ne apropiem mai mult de ziua de 15 mai, cu atât îmi dau seama că mulți dintre noi nu au învățat nimic din această perioadă.

Înțeleg că ne este greu tuturor, că cei mici au nevoie de aer liber, de o ieșire în fața blocului poate, dar de aici și până la ce era azi pe străzile și spațiile verzi ale capitalei, e cale lungă…

Am așteptat și noi cu sufletul la gură să se mai relaxeze lucrurile, să ne putem relua cursul „normal” al vieții, însă după ce am văzut în ultimele zile, nu sunt așa sigură că suntem pregătiți să ieșim. Probabil că îi voi mai duce pe copiii la părinții mei (Alex a stat toată perioada asta acolo) sau la socri, pe strada din fața casei, dar cam atât. Parcurile și zonele de joacă nu sunt o opțiune pentru noi și nici nu văd cum ai putea să-i spui copilului tău „ieșim în parc, dar nu ai voie să te joci cu alți copii, nu ai voie să pui mâna acolo”.

Pentru că m-am gândit că s-ar putea să fiu prea panicată și să exagerez puțin, am stat de vorbă și cu un specialist, care nu a făcut decât să-mi întărească convingerile: viața nu își reia cursul normal de pe 15 mai.

Dacă ar fi fost ok să se întâmple ce s-a întâmplat în weekend cu copiii din parcurile din sectorul 2, s-ar fi redeschis probabil și școlile. Însă nu este, contactul cu mulțimile de oameni și zonele aglomerate este în continuare un pericol și e mai bine să îți pară rău că stai în casă decât să îți pară rău pentru lucruri mai grave.

Vă las mai jos discuția pe care am avut-o cu Dl. Dr. Gabriel Gurguta, Medic Specialist Boli Infectioase la Regina Maria:

FOLLOW ME

Este sigur să ieșim cu copiii în parc după relaxarea de pe 15 mai?

Din punctul meu de vedere, parcul va fi rezervat plimbărilor, nu activităților comune.

Problema este acolo unde copiii stau nas în nas, nu există niciun fel de control asupra activităților lor. Cu atât mai mult cu cât părinții stau pe margine. Părinții vor sta unii lângă ceilalți pentru supraveghere, așadar ar trebui evitate aceste locuri de joacă, locurile de activități comune.

O plimbare prin parc ar putea fi făcută bineînțeles respectând anumite condiții, cum ar fi statul pe bănci sau purtatul măștii. Pentru copii ar putea să fie destu de greu, dar cei care îi însoțesc pe cei mici trebuie să respecte aceste reguli minime și să aibă obligatoriu la ei un gel dezinfectant pentru curățarea mâinilor după ce se ating diferite obiecte din parc.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

Luna trecută ne forjam toți motoarele la maxim să facem cât mai multe, să fim productivi, să avem un 2020 plin de realizări, să profitam de orice oportunitate. Habar nu aveam atunci cât de mult se va schimba viața noastră în urmartoarele 30 de zile, cât de puțin vor mai conta toate lucrurile după care alergam în fiecare zi și ce mult vom ajunge să apreciem lucrurile pe care până acum nu le observam, nu le apreciam și le luam de-a gata. ⁣ ⁣ Sănătatea familiei, iesitul în parc, plimbările, cumpărăturile zilnice, întâlnirile cu prietenii. Erau normalitatea noastră, nu le înțelegeam valoarea… Abia acum simțim cât de mult ne lipsesc toate aceste lucruri și ce privilegiu e libertatea de a merge oriunde vrei, când vrei. De a te strânge cu toată familia la masă, de a-i îmbrățișa pe cei dragi și de a-i vedea în realitate, nu printr-un ecran. ⁣ ⁣ Această pandemie e cu siguranță o lecție importantă de viață pe care nu o vom uita prea curând. Vom învăța cu toții să fim mai responsabili și mai recunoscători. În aceste momente e importat să fim recunoscatori și doar pentru că putem sta acasă, cei care pot. Există în continuare oameni care nu pot sta acasă, deși și-ar dori asta. Sunt nevoiți să își continue activitatea, pentru ca ceilalți să treacă cu bine peste această perioadă delicată. Pentru acești oameni, dar și pentru familia noastră, pentru copiii noștri, pentru părinții noștri, #stamacasa!⁣ ⁣ Nu îmi doresc să începem săptămâna într-o notă tristă. E bine să ne păstrăm optimismul, să ne bucurăm de tipul petrecut alături de familie și să căutam să vedem și partea bună a lucrurilor. Mi-am dorit mereu să împărtășesc cu voi gândurile mele și să vă pun zâmbetul pe buze. O să încerc să pun și pe story în fiecare zi #vesteabunadeazi, pentru că avem nevoie să ne luăm și energia de undeva. ✨

O postare distribuită de Ela Craciun (@elacraciun) pe

Dacă vrem, de exemplu, să dăm copiii în leagăn, este important să-l dezinfectăm?

Leagănul înseamnă spațiul de joacă și ne întoarcem din nou la ceea ce spuneam, ar fi de preferat să nu mergem acolo. Însă, probabil aceste spații vor fi închise. Cel mai probabil autoritățile vor limita accesul la spațiile de joacă pentru copii pentru următoarea perioadă.

Avem o limită de timp?

Nu există limită, însă trebuie să se evite aglomerările. Dacă o familie constată că un parc este suprapopular, ar fi bine să caute un alt parc sau măcar să amâne pentru puțin timp plimbarea în parcul respectiv. Trebuie evitat tot ceea ce înseamnă aglomerație.

Le mai dăm copiilor să mănânce în parc?

Nu ar trebui să fie o problemă atâta timp cât sunt luate de acasă și ținute într-o gentuță sau un rucsac. Înainte de a le oferi spre consum, bineînțeles, trebuie să curățăm bine mâinile cu un șervețel antiseptic, eventual niște gel dezinfectant.

Ce trebuie să facem după ce ne întoarcem acasă din parc, după relaxarea de pe 15 mai?

Când ne întoarcem de afară este obligatorie igienizarea mâinilor. Încălțămintea trebuie să rămână afară sau să fie igienizată și păstrată într-un spațiu special după ce ne vom întoarce acasă de la orice plimbare.

Putem lua copiii cu noi la cumpărături?

Preferabil ar fi să nu facem asta, pentru că este un spațiu aglomerat, copiii sunt neastâmpărați și pun mâna pe toate rafturile. E mai bine ca ei să rămână acasă și cumpărăturile să fie făcute doar de părinți.

Cum spuneam și mai sus, în perioada asta noi am ieșit în fața casei, am amenajat balconul ca să stea copiii mai mult afară, dar ne vom limita în continuare la asta. Următoarele 2-3 săptămâni o să fie pentru mine un test și în funcție de cum evoluează lucrurile o să ne decidem ce facem în continuare, dar ziua de 15 mai nu e pentru noi un motiv de bucurie sau o zi în care ne vom schimba viețile.

Mulțumesc că ai citit acest articol. Dacă informațiile ți se par utile, le poți împărtăși cu prietenii tăi cu un simplu SHARE.  

Dacă vrei să fii mereu la curent cu ceea ce postez, te invit:

1. Să mă urmărești pe INSTAGRAM – Aici răspund cel mai rapid tuturor mesajelor pe care le primesc

2. Să te abonezi la canalul meu de YOUTUBE

3. Să dai like paginii mele de FACEBOOK

4. Să te înscrii în grupul MĂMICI ȘI COPII FERICIȚI

0 comentarii pe “Cât lăsăm copiii în parc după relaxarea din 15 mai (interviu cu Specialist Boli Infecțioase)

  1. Rodica says:

    Buna, la fel ca si tine ma i-au si pe mine gandurile astea. Eu am zis ca dupa 15 chiar daca nu o sa mai avem restrictii eu tot nu o sa duc copilul in parc, o sa evit aglomeratia pe cat posibil, am aici langa mine o parcare goala, fix acolo o sa ma duc cu el, sa il scot afara, la bunici sau la verisori ( la tara). Eu am zis chiar daca lucrurile sunt mai ok, tot trebuie sa avem grija! Grija mare si sanatate sa trecem peste toate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.