7 lucruri pe care să nu le spui niciodată unui copil

Felul în care decurge comunicarea ta cu propriul copil poate fi definitoriu pentru dezvoltarea și viitorul său. Este firesc, uneori poți spune replici generate de impulsul de moment, însă ar trebui să te gândești de două ori de acum înainte pentru că s-ar putea să formezi niște lacune în educația copilului tău.

Există câteva replici foarte comune, pe care totuși nu ar trebui să le spui niciodată copilului. Iată și de ce:

1. Lasă-mă, nu vezi că am treabă!

E firesc să simți că în unele perioade vei exploda și că nu mai poți face față presiunilor. Și astfel ai vrea să te retragi în cochilia ta și să nu mai auzi pe nimeni. Asta nu înseamnă că nu îți iubești copilul. E normal să ai această nevoie din când în când, dar totuși aceasta nu e o replică potrivită pentru un copil.

Dacă cel mic aude această frază de prea multe ori, va avea o impresie greșită despre relația voastră. Și anume va crede că părinții săi sunt mereu ocupați și nu are rost să să le spună lucruri și cu timpul, nici nu va mai simți nevoia să o facă. Astfel, apare o comunicare defectuoasă sau o lipsă totală de comunicare.

În schimb, când te afli într-o astfel de situație, distrage-i atenția copilului cu o activitate individuală pe care să o practice până te vei simți mai bine.

2. Ești atât de…!

Aceste cuvinte sunt de obicei urmate de un cuvânt negativ, de obicei un defect al copilului. Astfel, cel mic își poate pierde stima de sine și poate avea probleme de personalitate pe termen lung. Dacă copilul face o greșeală, rezumă-te doar la situația respectivă și întreabă-l de ce a făcut asta, dar evită adjectivele.

3. Nu plânge!

Fie că îi spui „Nu plânge!”, „Nu fi trist!”, „Nu te purta ca un copil!”, „Nu ai niciun motiv să-ți fie frică!”, este la fel de greșit. Înțelegem că totul vine din dorința de a-ți proteja copilul de sentimente negative. Dar o astfel de replică nu îl va ajuta pe copil să își schimbe starea, ci va crede că ceea ce simte este greșit și că nu e normal să se simtă așa. Exprimă-ți mai degrabă empatia și oferă-i soluții copilului pentru a ieși din situația în care se află.

4. De ce nu poți fi și tu ca…?

Pe cât de comună, pe atât de periculoasă pentru dezvoltarea unui copil poate fi compararea cu alți copii. Ține cont că fiecare copil este unic și se dezvoltă în ritmul său. În urma astfel de comparații, stima de sine a copilului poate scădea considerabil.

5. Poți mai mult de atât!

Orice reușită a unei copil trebuie evidențiată. Prin această replică, poți atrage atenția de la ceea ce a reușit să facă spre ceea ce nu poate de fapt să facă. Astfel, copilul se poate simți mai degrabă inhibat decât încurajat.

6. Oprește-te sau îți dau eu un motiv să plângi!

Amenințările nu sunt niciodată eficiente în educația unui copil. Mai ales dacă este mic, fii convins că va repeta aceeași greșeală. Nu poți să îi schimbi comportamentul prin amenințări. În schimb, poți să te folosești de o pedeapsă bine gândită care are legătură cu situația respectivă și din care poate învăța ceva.

7. Vorbim când vine și tata acasă!

În primul rând, orice formă de disciplinare, verbală sau printr-o pedeapsă, trebuie să se facă imediat așa că această amenințare este ineficientă.
În al doilea rând, copilul poate să uite cu ce a greșit de fapt până la discuția cu tatăl. Ține cont și de faptul că dacă cel mic e mai sensibil, va avea o stare de anxietate până la venirea tatălui.

În plus, copilul poate înțelege că tatăl este singura autoritate în casă, așa că data viitoare nici nu va mai ezita să facă ceva greșit dacă e doar cu mama acasă.

 

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.