10 semne neașteptate care iți arată că vei trăi mai mult! Le-ai observat la tine?

Se pare că semnele longevității pot fi foarte neobișnuite și deloc evidente. Iată câteva exemple:

1. Nu îți e frică de vârstă

Studiile au arătat că recunoștința este asociată cu maturitatea emoțională, iar abilitatea de a-ți trata vârsta cu demnitate poate crește durata de viață cu 7.5 ani.

2. Ești dependent de cumpărături

După câte se pare, cumpărăturile sunt mai importante pentru bărbați decât pentru bărbați. Frecvența cumpărăturilor reduce rata morții cu 28% în cazul bărbaților și cu 23% în cazul femeilor.

3. Ai un animal de companie

FOLLOW ME

S-a dovedit că animalele de companie pot să-și mențină stăpânii sănătoși. Comunicarea cu prietenii cu patru picioare ne calmează și ajută la eliberarea hormonului numită oxitocină, care reglează emoțiile pozitive din corp. Astfel, animalul tău de companie îți prelungește viața, reduce stresul și te protejează împotriva bolilor cardiovasculare.

4. Mănânci alimente purpurii

Dacă dieta ta conține alimente de culoarea violet, șansele de a fi sănătos și de a trăi mai mult cresc de câteva ori. Afinele previn riscul apariției celulelor de cancer la sân, sunt bogate în probiotice și luptă împotriva îmbătrânirii. Oamenii de știință recomandă să mănânci în mod regulat struguri negri – aceștia îmbunătățesc funcționarea creierului și te protejează de bolile cardiovasculare.

5. Zâmbești în fotografii

Se pare că oamenii care zâmbesc atunci când sunt fotografiați au o speranță de viață cu șapte ani mai mare.

6. Bei câteva cești de cafea pe zi

Studiile au arătat că în cazul celor care beau cafea în mod regulat riscul de moarte prematură scade cu 12%. Dacă bei treci cești de cafea pe zi, riscul scade cu 18%.

7. Ai un partener stabil

Dragostea ne face să fim mai sănătoși, ne protejează de efectele negative ale studiului și prelungește viața. Oamenii care nu au un partener stabil atunci când sunt la jumătatea vieții au șanse de două ori mai mari decât ceilalți de a muri prematur. Bărbații căsătoriți trăiesc cu zece ani mai mult decât cei necăsătoriți, iar femeile căsătorite cu patru ani mai mult decât cele necăsătorite.

8. Ești puțin mai plinuț/ă

Se pare că oamenii ceva mai plinuți trăiesc mai mult decât cei cu constituție normală, care sunt prea slabi sau prea grași. Câteva kilograme de grăsime în plus îți vor proteja corpul la bătrânețe.

9. Sau măcar ai șolduri mari

Femeile care au șolduri mari au o sănătate mai robustă și un risc redus de boli cardiovasculare și diabet. Grăsimea de pe șolduri diferă de grăsimea de pe stomac, care e periculoasă deoarece înconjoară organele interne, cauzând diferite boli și scurtând speranța de viață.

10. Ai prin preajmă mulți oameni care au simțul umorului

Oamenii de știință norvegieni au descoperit că prietenii cu simțul umorului te pot face să trăiești cu șapte ani mai mult. Râsul are un impact semnificativ asupra sănătății.

Citește și: 10 greșeli care te-ar putea costa viața

În situațiile de urgență e important să oferi asistență cât mai rapid posibil. În asemenea situații ne amintim mai întâi de recomadările rudelor și prietenilor, dar chiar și sfaturile date cu cele mai bune intenții pot duce uneori la urmări tragice. Iată câteva dintre greșelile pe care le fac cei mai mulți oameni atunci când acordă primul ajutor:

1. Aplici gheață pe o rană

Gheața ajută la eliminarea hematomului, dar nu trebuie să aplici comprese reci direct pe piele, ca să nu înghețe. Creează o barieră între aceasta și gheață folosind un material și ține compresa pentru 20 de minute, apoi îndepărtez-o. Repetă procedura de mai multe ori.

2. Îi faci pacientului masaj cu alcool sau oțet atunci când are febră mare

Alcoolul și oțetul se absorb în sânge, ducând la otrăvire cu alcool sau cu acid, așa că această procedură e periculoasă mai ales pentru copii. În caz de febră trebuie să bei multe lichide și să răcești temperatura aerului din cameră (16-18 grade).

3. Ridici persoana care și-a pierdut cunoștința

Dacă cineva și-a pierdut cunoștința, nu încerca să îl ridici sau să îl stropești cu apă rece. De asemenea, când își revine nu îi da cafea sau băuturi energizante, deoarece cafeaua deshidratează și acest lucru va înrăutăți situația. Ridică picioarele victimei și nu o lăsa să se ridice cu totul după ce își revine.

4. Folosești iaurt sau smântână pe post de prim ajutor pentru arsuri

Acestea te fac să te simți mai bine numai datorită contactului dintre răceala lor și pielea ta fierbinte. Ele usucă însă pielea, iar căldura pătrunde în rană și afectează straturile mai adânci. Ține zona afectată în apă rece pentru aproximativ un sfert de oră.

5. Încerci să corectezi singur/ă disclocarea

Nu încerca niciodată să corectezi singur/ă dislocarea dacă nu vrei să provoci răni suplimentare. Membrul rănit ar trebui să fie imobilizat, iar victima ar trebui să fie dusă de urgență la un spital.

6. Aplici căldură

E greșit să crezi că ceva cald va întinde mușchii. Căldura mărește circulația sângelui, iar edemul se va agrava. Folosește ceva rece în primele zile, pentru a reduce inflamația și pentru a calma durerea.

7. Provoci voma în caz de otrăvire

Se spune că în caz de otrăvire trebuie să faci victima să vomite. Totuși, acest lucru nu e recomandat în caz de otrăvire cu acid sau alte substanțe caustic. Cheamă imediat o ambulanță.

8. Elimini scama din ochi

Riști să îți miști mâna incorect și să rănești ochiul sau să strici vederea cuiva. Cel mai bine ar fi să mergi imediat la doctor, iar dacă în ochi a intrat vreo substanță chimică, spală imediat cu apă.

9. Îndepărtezi obiectele din rană

Poți să îți scoți o așchie din deget sau un mic ciob, dar nu ar trebui să îndepărtezi obiecte din rănile serioase. Doctorii le lasă acolo până ce pacientul ajunge în sala de operație.

10. Aplici cremă pe rană

Rănile ar trebui să se usuce la aer – alifiile creează umezeală care dăunează procesului vindecării. Acoperă rana cu un bandaj curat uscat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.