13 LUCRURI care te-au făcut mereu să îți pui ÎNTREBĂRI


Multe lucruri pe care le avem sau le vedem astăzi au o explicație istorică. Iată 13 lucruri care au apărut din motive pe care, cu siguranță, nu le știai.

1. De ce literele de pe tastatură nu sunt în ordine alfabetică

Mulți oameni cred că cele mai utilizate simboluri sunt mai aproapiate de centru, dar nu asta este ideea. Pe primele mașini de scris, literele erau într-adevăr aranjate în ordine alfabetică. Pentru a ușura scrierea, literele adesea adiacente cuvintelor au fost plasate pe tastatură cât mai departe posibil. Deci, a existat un aspect familiar de QWERTY.

2. Cotierele


Această „modă” a plecat de la cei din armată – trebuiau să se târască mult pe coate, iar hainele se rupeau. Prin urmare, pe manecile de uniforme a fost cusut un strat suplimentar de țesatură. Apoi, această idee a fost apreciată și adoptată de vânători. Și după aceea, în anii ’50, studenții universităților americane au împrumutat acest trend.

3. De ce înghețata este pusă într-un con de vafe

FOLLOW ME

Statisticile cu privire la accidente rutiere din România sunt extrem de triste… 
Mă număr printre cei care au fost implicați în accidente. Deși eram în oraș și circulam cu viteză mică, în impact, mașina a avut daună totală. I-am mulțumit lui Dumnezeu că eu nu am pățit nimic și că Alesia nu mai era cu mine în mașină, o lăsasem la școală. 
Dar știți cum își punea centura până atunci? Cu smiorcăieli și milogeală. 
Așa se punea și Nicholas în scaun până la acest experiment la care l-am luat să asiste și să vadă ce se poate întâmpla. 
Putem să le explicăm copiilor în multe feluri de ce un lucru e periculos, însă, din păcate, cel mai bine funcționează atunci când se conving singuri. 
Experimentul pe care l-am făcut pentru campania #CelMaiSigurLoc inițiată de @omvpetrom și Poliția Română a fost unul dur, dar vă recomand să arătați filmările copiilor voștri sau altor membri ai familiei care nu înțeleg de ce e important să fim asigurați în mașină. 
Nicholas se pune singur acum în scaun și sunt pregătită să-i reamintesc de acest experiment atunci când va uita și va proceda altfel. 
De ce? 
Conform informațiilor primite de la Poliția Română și Petrom: 
În 2021, 2159 de copii au fost victime pe şoselele din România. Asigurarea corectă, la fiecare drum, este cea mai bună șansă în caz de impact, iar riscurile să păţească ceva scad vertiginos. 
👉🏻 Cum îți asiguri copilul? 
Sistemele de siguranță și dispozitivele de fixare, precum scoica de protecție, scaunul auto și înălțătorul, îl protejează pe cel mic atunci când călătoriți împreună. Acestea sunt obligatorii din prima zi de viață până când copilul ajunge la înălțimea de 1,35 m 
👉🏻 Cum alegi corect un dispozitiv de protecție? 
🤍 să fie potrivit cu vârsta, înălțimea sau greutatea copilului tău
🤍 să fie potrivit pentru mașina ta, în funcție de sistemul de prindere
🤍 să fie certificat în urma unui test de impact independent (ADAC, OAMTC, Plus, NHSA, Which, RACE) 
⚠️ asigură-l pe cel mic corect, conform nevoilor lui
⚠️ nu ține niciodată copilul în brațe atunci când mergeți cu mașina
⚠️ poartă întotdeauna centura de siguranță
⚠️ fii un model pentru copilul tău: acționează cum ai vrea să acționeze el!
Statisticile cu privire la accidente rutiere din România sunt extrem de triste… Mă număr printre cei care au fost implicați în accidente. Deși eram în oraș și circulam cu viteză mică, în impact, mașina a avut daună totală. I-am mulțumit lui Dumnezeu că eu nu am pățit nimic și că Alesia nu mai era cu mine în mașină, o lăsasem la școală. Dar știți cum își punea centura până atunci? Cu smiorcăieli și milogeală. Așa se punea și Nicholas în scaun până la acest experiment la care l-am luat să asiste și să vadă ce se poate întâmpla. Putem să le explicăm copiilor în multe feluri de ce un lucru e periculos, însă, din păcate, cel mai bine funcționează atunci când se conving singuri. Experimentul pe care l-am făcut pentru campania #CelMaiSigurLoc inițiată de @omvpetrom și Poliția Română a fost unul dur, dar vă recomand să arătați filmările copiilor voștri sau altor membri ai familiei care nu înțeleg de ce e important să fim asigurați în mașină. Nicholas se pune singur acum în scaun și sunt pregătită să-i reamintesc de acest experiment atunci când va uita și va proceda altfel. De ce? Conform informațiilor primite de la Poliția Română și Petrom: În 2021, 2159 de copii au fost victime pe şoselele din România. Asigurarea corectă, la fiecare drum, este cea mai bună șansă în caz de impact, iar riscurile să păţească ceva scad vertiginos. 👉🏻 Cum îți asiguri copilul? Sistemele de siguranță și dispozitivele de fixare, precum scoica de protecție, scaunul auto și înălțătorul, îl protejează pe cel mic atunci când călătoriți împreună. Acestea sunt obligatorii din prima zi de viață până când copilul ajunge la înălțimea de 1,35 m 👉🏻 Cum alegi corect un dispozitiv de protecție? 🤍 să fie potrivit cu vârsta, înălțimea sau greutatea copilului tău 🤍 să fie potrivit pentru mașina ta, în funcție de sistemul de prindere 🤍 să fie certificat în urma unui test de impact independent (ADAC, OAMTC, Plus, NHSA, Which, RACE) ⚠️ asigură-l pe cel mic corect, conform nevoilor lui ⚠️ nu ține niciodată copilul în brațe atunci când mergeți cu mașina ⚠️ poartă întotdeauna centura de siguranță ⚠️ fii un model pentru copilul tău: acționează cum ai vrea să acționeze el!

La sfârșitul secolului al XIX-lea, înghețata era vândută pe străzi în recipiente de sticlă refolosibile numite „limes for pennies”, care rar au fost clătite cu apă după fiecare client. Dar, în  1904, a apărut o idee strălucită: din cauza căldurii se forma o coadă uriașă și nu erau destule pahare de sticlă pentru toată lumea. La taraba de vafe nu era nimeni.  Astfel, s-a scos conul din vafă și s-a pus înghețată în el. Toată lumea a fost mulțumită de rezultat, în special medicii, deoarece vechea metodă a contribuit la răspândirea tuberculozei.

4. Vârful din cauciuc

Înainte, sneakerșii erau pantofi doar pentru jucătorii de baschet, iar vărful din cauciuc proteja degetele, deoarece în timpul jocului puteau fi ușor zdrobite. La acei adidași, vârful a fost făcut din cauciuc foarte dur, spre deosebire de ceea ce se face acum. Apropo, acest vârf nu a fost inițial alb, aspectul fiind schimbat doar de dragul frumuseții.

5. „Coșurile” de la baza sticlelor

Aceste nu reprezintă o etichetă pentru persoanele cu deficiențe de vedere, după cum probabil crezi. Astfel de puncte convexe sunt necesare doar la locul de producție pentru a codifica numărul de formular și pentru a respinge ambalajul defect.

6. De ce jachetele sunt despicate la spate

Jacheta este haina preferată a tuturor hipsterilor și, probabil, mulți oameni s-au întrebat de ce a fost împărțită la spate și de ce i s-au atașat două șireturi. Totul a pornit de la militarii care au luptat în Coreea în anii ’50. Cele două despicături puteau fi legate în jurul șoldurilor și astfel salvau căldura. Într-o formă ușor modificată, acest detaliu a supraviețuit până în prezent.

7. De ce pâinea are dungi

Opiniile brutarilor erau împărțite. Unii spun că o pâine fără tăieturi se poate sparge atunci când se coace, iar alții cred că acele crestături sunt făcute pentru frumusețe și că diferitele tipuri de pâine sunt mai ușor de diferențiat.

8. De ce codul PIN are 4 cifre

În 1996, Scot James Goodfellow a inventat și a dezvoltat un cod PIN pentru a proteja accesul la conturile bancare ale oamenilor. La început, cifrele din cod au fost 6, dar soția sa s-a plâns că acest cod este greu de reținut, apoi James a rămas doar la 4 cifre.

9. De ce ai nevoie de blană pe glugă

Marginea cu blană a apărut pentru prima dată pe glugile locuitorilor din nordul îndepărtat. Deși aveau haine calde, fața rămânea neacoperită. Pentru a o proteja de frig și de vânt, a apărut o glugă cu blană groasă care a ajutat la menținerea aerului cald de pe față.nAcum, această blană este mai des folosită pentru înfrumusețare.

10. De ce guma de mestecat „Turbo” nu arata ca o alta guma de mestecat

 Se pare că forma acestei legendare gume de mestecat din anii ’90 înfățișează pista de la anvelopa auto.

11. De unde vine forma covrigului

Rădăcinile poveștii covrigului s-au pierdut undeva în Evul Mediu, dar, din câte se știe, a fost inventat de un anumit călugăr – a hotărât să coacă o chiflă în formă mâinilor de rugăciune.

12. De ce pușculițele sunt făcute sub formă de porc

În Anglia medievală, banii au fost depozitați în vase de lut, numite borcane pygg, din cuvântul pygg – „lut roșu”. Cu timpul, aceste vase au dispărut din viața de zi cu zi. Cuvântul pygg s-a transformat în final în pig – „porc”, iar pușculițele au început să se facă sub formă de porcușori. Acesta este un caz în care a apărut prima expresia, apoi obiectul.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.