De obicei, în viață lucrurile par adevărate, dar se dovedesc a fi false. Iată câteva lucruri care dovedesc că lumea nu e deloc așa cum pare:
1. Dacă sapi în Pământ și sari în gaură, vei ajunge pe partea cealaltă în 42 de minute.
2. În orașul Longyearbyen e interzis prin lege să mori
Longyearbyen este cel mai nordic oraș din Islanda. A fost fondat de un american, John Longyear, care a pus bazele Companiei Arctic Coal. Orașul este construit pe catalige. Solul de acolo este înghețat tot timpul anului, iar sub stratul de gheață se află un strat activ care se topește vara. Cataligele au fost folosite pentru a evita inundațiile. Prin preajma orașului trăiesc mai mult de trei mii de urși polari – ei sunt curioși și uneori flămânzi, așa că e necesar să ai și să știi cum să folosești o armă – deși nu ai voie să le aduci în interiorul clădirilor. În această zonă soarele apune pentru ultima dată pe 25 octombrie, în fiecare an, și răsare abia patru luni mai târziu. Reîntoarcerea soarelui este sărbătorită prin Solfestuka, întregul oraș adunându-se pe scările unui spital vechi la 12:15 pentru a-i aștepta sosirea. În Longyearbyen e interzis să ai o pisică pe post de animal de casă, deoarece orașul e casa multor populații de păsări arctice, iar pisicile le-ar pune viața în pericol. De asemenea, e ceva obișnuit ca renii să se plimbe prin oraș. Ei nu au prădători naturali și sunt animale foarte docile, care nu sunt deranjațe de oamenii de prin apropiere. Moartea este interzisă aici deoarece cadavrele nu se descompun niciodată. Oamenii de știință au descoperit că trupurile rămân în stare perfectă din cauza înghețului permanent. Poți să mori în oraș, dar trebuie să fii îngropat în altă parte – Longyearbyen are un cimitir mic, în care nu s-au mai îngropat morți de peste 70 de ani.
3. În Cipru, Moș Crăciun se cheamă Basil.
4. Dacă sunt 23 de oamenii într-o camera, atunci sunt șanse de 50% ca doi dintre ei să aibă aceeași zi de naștere.
FOLLOW ME
5. Creierul unui om de Neanderthal era mai mare decât al nostru.
6. Oamenii au ajuns pe Lună înainte să fie inventat geamantanul pe roți.
7. Când au fost construite piramidele din Egipt, pe Pământ încă mai trăiau mamuți.
8. Lenea se moștenește.
9. Animalul național al Scoției este un unicorn.
10. Arabia Saudită importă cămile din Australia.
11. Nintendo a fost fondat în 1889, acum mai mult de 120 de ani.
12. Nava Titanic a costat 7.5 milioane de dolari. Producerea filmului a costat 200 milioane de dolari.
13. Pe Saturn și Jupiter plouă cu diamante.
14. 70% din oxigen este produs de fitoplancton.
Citește și: 20 de LUCRURI care par MINCIUNI, dar sunt ADEVĂRATE
Lumea în care trăim este plină de lucruri incredibile și de fenomene pe care urmează să le descoperim. Așa e, așa a fost mereu și așa va fi întotdeauna. Nu poți să știi niciodată totul. Iată câteva informații interesante care îți vor îmbogăți cultura generală:
1. Există o probabilitate de aproape 100% ca paharul din care tocmai ai băut să conțină cel puțin o moleculă de apă care să fi trecut cândva prin corpul unui dinozaur.
2. Pasărea colibri este singura din lume care poate zbura cu spatele.
3. Bacteriile care trăiesc în corpul tău depășesc numărul celulelor din care sunt compuse de zece ori.
4. Amprentele unui urs koala nu pot fi deosebite de cele ale unui om, nici măcar atunci când sunt studiate la un microscop electronic.
5. Ursul de apă este cea mai tenace creatură de pe pământ. Poate supraviețui în condițiii extreme, precum înghețare aproape completă, temperature de fierbere, radiații și chiar în spațiu.
6. Râmele au cinci inimi.
7. Inima unei balene albastre este atât de mare încât un copil ar putea înota cu ușurință prin arterele sale.
8. AND-ul uman seamănă cu ADN-ul bananelor în proporție de 50%.
9. Mierea este singurul aliment care nu se strică niciodată. Asta nu înseamnă că o poți păstra într-un an sau doi – ci pentru totdeauna.
10. O zi pe Venus durează mai mult decât un an pe aceeași planetă.
11. Pe Luna planetei Saturn, Titan, gravitația este atât de scăzută și atmosfera atât de densă încât dacă ai avea niște mici aripi în loc de mâini, ai putea zbura.
12. Există mai multe molecule într-un pahar de apă decât există pahare de apă în toate oceanele de pe planetă puse împreună.
13. Pe Saturn și Jupiter plouă cu diamante.
14. Dacă îți imaginezi că soarele este o celulă din corpul uman, atunci, prin comparație, galaxia Calea Lactee este cât Statele Unite ale Americii.
15. Suprafața Rusiei este mai mare decât întreaga suprafață de pe Pluto.
16. Cleopatra a trăit mai aproape de momentul aselenizării decât de vremea în care au fost construite piramidele.
17. Cu 14 ani înainte de prima (și ultima) ieșire în larg a Titanicului, a fost scris un text despre o navă cu același nume care s-a scufundat în circumstanțe similare.
18. Neil Armstrong a trebuit să completeze un formular de imigrant atunci când s-a întors în Statele Unite după ce a fost pe Lună.
19. Franceza a fost limba oficială a Angliei vreme de peste șase sute de ani.
20. Împăratul nebun Caligula a decis cândva să declare război zeului mărilor, Poseidon, și a ordonat soldaților săi să-și arunce săbiile la întâmplare prin apă.
Citește și: 10 LUCRURI uimitoare care par FALSE la prima vedere
A fi om de știință e distractiv – faci experimente în fiecare zi, unele dintre ele fiind total nebunești. De exemplu, numeri furnicile de pe Pământ, îi ceri unui delfin să vorbească la telefon sau urmărești comportamentul fluturilor în timpul unui cutremur. Astfel de experimente pot dovedi fapte incredibile – iată câteva exemple:
1. Universitatea Oxford e mai veche decât Imperiul Aztec
Primii studenți au venit la Oxford în 1096, iar orașul stat Aztec Tenochtitlan a fost fondat în 1325. Asta înseamnă că universitatea e mai veche cu două sute de ani.
2. Când oamenii promit ceva, își încrucișează degetele mici. Asta înseamnă că cel care încalcă jurământul ar trebui să-și taie degetul mic
Acest gest e original din Japonia. În timpul perioadei Edo (1603-1868), clanurile de bandiți aveau un ritual care presupunea tăierea degetelor mici pentru a-și dovedi loialitatea. Abia mai târziu copiii au transformat această tradiție într-un joc.
3. Pe Jupiter și Saturn plouă cu diamante
Aceste planete au un adevărat cer acoperit de diamante, deoarece presiunea poate transforma carbonul în diamante. Mai întâi, fulgerele transformă metanul în carbon, care se întărește pe măsură ce cade, transformându-se în bucăți de grafit după 1.600km și în diamante după încă 6000km.
4. Există peste 1.6 m. de furnici pentru fiecare persoană pe Pământ
Mirmecologiștii estimează că pe Pământ trăiesc 1-10 cvadrilioane de furnici. Asta înseamnă că există peste un milion de astfel de insecte pentru fiecare persoană.
5. Pe lume există mai mulți flamingo artificiali decât păsări adevărate
Flamingo este o pasăre rară, dar este atât de frumoasă că mulți oameni ar vrea să o aibă în grădină. De aceea există de câteva ori mai multe păsări flamingo artificiale în întreaga lume decât există păsări vii. Există 2-3 milioane de flamingo adevărați și aproape 1 miliard de flamingo de plastic.
6. Pyrosome este un vierme imens care trăiește în ocean
Această creatură este denumită „unicorn de mare”. Este atât de rară încât nu a fost văzută decât de câteva ori. Pyrosome arată ca un vierme transparent imens, dar este de fapt format din mii de organisme care strălucesc în întuneric și se înmulțesc. Se crede că pot ajunge la dimensiunile unei balene albastre.
7. Mithridates VI nu ar fi putut să se otrăvească fiindcă era imun la otravă
Mithridates VI din Pontus lua încă din copilărie mici doze de otravă pentru a deveni imun la ele. În timpul revoltei, romanii au vrut să-l ia ostatic, iar el a încercat să se otrăvească, dar nu a reușit. Nu-i așa că viața e tare ironică?
8. Dacă am trăi complet în întuneric, am putea sta fără somn 36 de ore și am avea nevoie de 12 ore pentru a ne odihni.
9. Talpa piciorului nostru este la fel de lungă ca antebrațul tău, degetul mare e la fel de lung ca nasul, iar buzele sunt atât de lungi precum arătătorul
Tocmai ai verificat, nu-i așa? Acestea sunt proporțiile ideale folosite de artiști pentru a picta oameni. Modelul a fost identificat de Leonardo da Vinci.
10. Koala sunt singurele animale din lume cu o amprentă digitală unică, asemenea oamenilor.
Profesorul Maciej Henneberg de la Universitatea Adelaide, a dovedit că nu există diferențe între amprentele umane și cele ale unui koala.
Bonus: Poți supraviețui atacului unui rechin dacă stai liniștit
Dacă încerci să înoți și să fugi, nu vei reuși să ajungi prea departe. Abordarea corectă e să stai calm și să te miști încet. Stai cu ochii pe rechin constant. Când a trecut de tine, încearcă să găsești o cale de ieșire din apă. Dacă nu te poți îndepărta
Încercând să înoate departe nu va ajuta în situația esta. Comportamentul corect aici va fi să se miște încet, departe de calea de rechin, și stai calm. Stai cu ochii pe rechin. Când a trecut de tine, încercați să găsească o cale de ieșire din apă. Cu toate acestea, dacă nu te poți apăra și de a avea, ea a lovit pe branhii STI, ochi, sau vârful nasului său.
Citește și: 12 DESCOPERIRI UIMITOARE pe care nu le-ai fi crezut posibile
Iată câteva dintre cele mai incredibile statistici ale planetei:
1. Abia în 2015 Londra a atins numărul populației din 1939
Capitala britanică a avut nevoie de 76 de ani și 3 generații fără război și catastrofe pentru a ajunge la numerele populației de până la Al Doilea Război Mondial. Spre deosebire de Londra, Paris şi Berlin nu au ajuns la această performanţă.
2. Doar 5-10% din vinuri devin mai bune după un an, iar numai 1% după cinci
3. Cel puțin 15% din căutările zilnice de pe Google nu au mai fost repetate în 15 ani
Google a făcut nişte statistici cu ocazia celei de-a cincisprezecea aniversări, iar rezultatul a fost că fiecare a șasea căutare e unică. Asta arată cât de incredibil de diferiți suntem!
4. În Tokio trăiesc mai multți oameni decât în Canada
Aglomerația urbană din Tokio are o densitate mai mare decât Canada, a doua din topul celor mai mari țări din lume.
5. Când 70 de oameni se reunesc, există o posibilitate de 99.99% ca doi dintre ei, cel puțin, să fie născuți în aceeași zi
Poate că pare de necrezut, dar totul ține de matematică.
6. În 42 de minute de cădere liberă poți acoperi distanța de la un pol la altul al Pământului
Într-adevăr, chiar e posibil să ajungi de la un capăt la altul al pământului foarte repede.
7. Pământul a pierdut jumătate din animalele sălbatice în ultimii 40 de ani
În ciuda eforturilor oamenilor, multe specii de animale sălbatice tot sunt pe cale de dispariție.
8. 8% din bărbații asiatici sunt descendenți direct ai lui Genghis Khan
El considera că un om e cu atât mai important cu cât are mai mulți urmașii. Haremul său cuprindea mii de femei, iar multe dintre ele au rămas însărcinate.
9. Există de 30 de ori mai mulți copaci pe Pământ decât stele în Calea Lactee
Asta înseamnă mai mult de 3 bilioane de copaci.
10. SUA are mai multe biblioteci publice decât restaurante McDonald’s
În ciuda stereotipurilor, în Statele Unite ale Americii există mai multe biblioteci publice decât restaurante McDonald’s. Aici nu intră la socoteală bibliotecile școlilor.
11. Proprietarii privați din Statele Unite au mai mulți tigri decât există în sălbăticie
Aceștia îi tratează ca pe niște pisici obișnuite, ceea ce e, bineînțeles, greșit.
12. Creșterea animalelor face mai mult rău mediului decât transportul
Cauzele sunt emisiile de dioxid de carbon și poluarea apei și a solului.