Mirosul său trezeşte amintiri de mult uitate şi îmbie la nostalgie

Liliacul, supranumit şi „floarea memoriei”, provine din Europa de Est şi Persia. Este înrudit cu măslinul şi iasomia, iar parfumul sau îmbătător cucereşte la orice pas şi, spun cercatatorii, “semnifica misterul iubirii care poate face că o persoană să uite de sine în dragostea pentru altcineva”.

În Evul Mediu se considera că liliacul adăpostește în ramurile sale spirite bune, care pot îndruma și călăuzi pe cel care le chema. Se crede că, în funcţie de culoare, liliacul transmite mesaje de dragoste sau sentimente de prietenie.

Florile mov-lila, violet: sunt folosite, în special, în cadrul logodnelor, petrecerilor de nuntă în aer liber; s-ar crede că exprimă încrederea între parteneri.

Florile galbene: nelinişte referitoare la sentimentele iubitei; se cere un răspuns lămuritor, parcă, după ce se dăruiesc florile galbene de liliac;

Roz: reproş;

Florile de liliac aveau o utilitate stranie în trecut, fiind înghițite pentru a scăpa de viermii paraziți din intestine. Au fost de asemenea utilizate în tratamentul malariei. În secolul al 19-lea, în mod deosebit în America (unde ajunsese odată cu imigranții europeni), liliacul a fost folosit de medici pentru a trata febră, pentru calmarea anxietății şi ca tonic.

FOLLOW ME

În timpul domniei regelui Henric al VIII-lea, florile de liliac au devenit populare, apărând pentru prima dată în presa scrisă într-un inventar realizat de Oliver Cromwell în Norwich. Nu a durat mult timp după aceea pentru ca liliacul să câștige teren, fiind adorat pentru parfumul său dar și pentru beneficiile pe care le aducea în slujba sănătății.

olympus-digital-camera-5

Care mai sunt utilitățile florilor de liliac astăzi?

Se folosește încă uleiul de liliac pentru tratarea afecțiunilor ale pielii, cum ar fi erupții cutanate, arsuri solare și tăieturi sau zgârieturi minore.

Uleiul de liliac este folosit azi cu precădere în aromoterapie, la nivel mondial. Câteva picături de ulei de liliac într-un arzător va ajuta la ameliorarea simptomelor de depresie și anxietate. Este la fel de eficient atunci când este folosit pentru inhalare, aducând beneficii de sănătate mintală, împreună cu un miros proaspăt și plăcut în încăperea în care este folosit. Uleiul poate fi adăugat în baie pentru a obține un efect calmant. În plus, mirosul florii de liliac este folosit și în produsele de curățare dând un parfum revigorant în întreaga casă..

Apa din flori de liliac se obţine umplând o sticlă, pe jumătate, cu flori, peste care se adauga alcool, până la un litru. Sticlă se astupa bine şi se lasă la întuneric 2-3 săptămâni după care se filtrează şi peste lichidul obţinut se toarnă apa distilată, în proporţie de 1:2. Amestecul obţinut se foloseşte sub formă de comprese pentru ten ori pentru piele, în igiena generală.

Împotriva durerilor reumatismale se face un unguent din 40 de grame de flori de liliac, puse la macerat într-un litru de ulei, pentru două săptămâni, într-un loc întunecos şi cald. Zonele dureroase se ung cu acest amestec, de câteva ori pe zi, masându-se uşor.

Liliacul alb, remediu împotriva arsurilor. Frunzele de liliac alb pot fi folosite ca remediu împotriva arsurilor de tot felul. Se culeg frunze de liliac şi se fierb, până ce apa se înnegreşte. Se lasa fiertura la răcit şi, când este caldă, se scot frunzele şi se aplică pe locul afectat de arsură.Se fixează cu pansament sau o fâşie de pânză curata şi se ţin 24 de ore, timp în care pansamentul nu trebuie lăsat să se usuce pentru că rana sa nu se agraveze.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.