24 de reguli de etichetă pe care toată lumea ar trebui să le știe

Eticheta înseamnă să știi să te comporți frumos. Că le spunem bune maniere ori șapte ani de acasă, tot ce contează e să ne și comportăm ca atare.

Din nefericire, mulți oameni cred că respectarea regulilor de etichetă e ceva rușinos, considerând a fi o caracteristică a timpurilor vechi, deci necorespunzătoare în viața reală.

De fapt, regulile de bază ale etichetei sunt destul de simple. Este vorba despre modul în care ne adresăm, ne purtăm, despre aspectul  nostru și controlul emoțiilor.

Acestea sunt cele mai importante reguli de etichetă și bune maniere pe care ar trebui să le cunoască toată lumea:

1. Daca spui „Te invit” înseamnă că tu plătești. Poți spune „Să mergem la un restaurant” și în acest caz fiecare își plătește nota de plată. Daca un barbat se oferă să plătească pentru o femeie, ea poate accepta oferta lui (și viceversa).

2. Nu merge niciodată în vizită fără să anunți. O femeie britanică spunea că atunci când cineva suna la ușa ei, își lua pantofii în picioare, își punea o pălărie pe cap și lua o umbrelă în mână. Dacă îi plăcea persoană care venise să o viziteze îi spunea: „Ce bine că ai venit. Tocmai ce am ajuns acasă.” Dacă nu, ea oftă și spunea: „Ah, ce păcat, trebuie să plec.”

FOLLOW ME

3. Nu îți pune telefonul pe masă în public. Astfel, demonstrezi cât de important este acest dispozitiv în viața ta, cât de plictisitor ești de ceea ce se întâmplă și că în orice moment ești dispus să întrerupi o conversație și să îți verifici feed-ul de Instagram și de Facebook, să răspunzi la un apel, sau să-ți crești nivelul la Angry Birds.

4. Nu invita o persoană în oraș dacă vei trimite mesaje toată seară.

5. Un bărbat nu trebuie să țină geantă unei femei. Poate duce doar paltonul.

6. Dacă te plimbi alături de cineva și partenerul tău întâlnește și salută o persoană pe care nu o cunoști, ar trebui să o saluți și tu.

7. Cei mai mulți oameni cred că singurul mod adecvat de a mânca sushi este cu ajutorul bețișoarelor. Adevărul este că bărbații, spre deosebire de femei, pot mânca sushi și cu mâinile.

8. Evită să vorbești fără sens la telefon. În cazul în care ai nevoie să vorbești cu cineva, dă-ți întâlnire cu persoana respectivă, nu sta cu orele în telefon cu ea.

9. Dacă cineva te deranjează și te jignește, nu ar trebui să îi răspunzi în aceeași manieră. Nu te coborî la nivelul ei, doar zâmbește și îndepărtează-te.

10. Un bărbat ar trebui să meargă întotdeauna în partea stângă a femeii. Singurii care fac excepție sunt cei din serviciul militar, care trebuie să fie pregătiți oricând să salute.

11. Șoferii ar trebui să știe că stropitul cu noroi sau cu apă murdară a trecătorilor de pe stradă este un comportament amoral.

12. Nouă lucruri ar trebui ținute secrete: vârstă, averea, certurile din familie, religia, problemele familiale, aventurile amoroase, cadourile, onoarea și dizgrația.

 

13. În cinema, teatru sau în sală de concert, trebuie să te deplasezi către locul tău cu față la oamenii care sunt pe scaun; bărbatul merge întotdeauna primul.

14. Un bărbat nu ar trebui să atingă niciodată o femeie fără permisiunea ei. Acest lucru înseamnă că este inacceptabil să o țină de mână (cu excepția cazului în care o ajută să iasă din mașină sau să traverseze stradă în siguranță), să o atingă în timpul unei conversații, să o împingă sau să o țină de cot.

15. Dacă cineva te strigă „Hey, tu de acolo!” nu ar trebui să răspunzi. Fii un model de etichetă bună și maniere sociale politicoase.

16. Regula de aur în momentul în care folosești parfumul este  moderația. În cazul în care încă poți mirosi parfumul seara, înseamnă că i-a deranjat pe toți.

17. Un bărbat bine crescut va fi întotdeauna respectuos cu o femeie.

18. În prezența unei femei, bărbații fumează doar cu permisiunea ei.

19. Nu contează cine ești-director, actor, o femeie în vârstă, un student-atunci când intri într-o cameră trebuie să îi saluți pe toți cei aflați acolo.

20. Respectă confidențialitatea corespondenței. Părinții nu ar trebui să citească scrisorile, mesajele sau mailurile copiilor. Cuplurile trebuie să își arate respectul reciproc.

21. Nu încerca să fii în pas cu moda. Este mai bine să porți haine frumoase, chiar dacă nu sunt la modă, decât să arăți groaznic într-o ținută la modă, care nu vine bine pe siluetă ta.

22. Dacă ai fost iertat după ce ți-ai cerut scuze, nu atinge subiectul ofensator din nou doar să spui că îți pare rău. Încearcă să eviți să mai faci astfel de greșeli pe viitor.

23. Evită să râzi și să vorbești prea tare sau să te holbezi la oameni-este insultător.

24. Nu uită să le mulțumești oamenilor dragi, rudelor, prietenilor. Ei te ajută nu pentru că trebuie, ci pentru că vor. Este dorința lor. Apreciază-i.

Citește și: 17 reguli de bune maniere pe care nu trebuie să le încalci

Chiar dacă nu mai pare așa importantă, eticheta nu e o simplă formalitate. Regulile sale au fost create pentru ca alți oameni să se simtă bine în prezența noastră.

Iată câteva dintre regulile moderne de comportament, despre care s-ar putea să nu fi auzit încă nimic.

Pe Internet

1. Nu-ți plictisi colegii și prietenii cu multe detalii despre stațiunea în care te afli. Oferă doar o scurtă descriere a locului și atât.

2. Nu discuta pe wall-ul unui prieten sau la fotografia lui subiecte care vă privesc doar pe voi. Asta se vorbește în mesajele private.
Nu-ți eticheta prietenii în fotografii în care nu au ieșit bine. Atunci când vorbești cu cineva, nu folosi Caps Lock – e echivalentul unui țipăt.

3. Dacă adaugi pe cineva la prieteni, ar trebui să îi scrii cine ești și de ce faci asta.

4. Postează fotografii cu mâncare numai dacă ai gătit tu ceva și adaugi rețeta în descriere, dacă mâncarea e legată de vreo poveste pe care o împărtășești sau dacă e ceva foarte neobișnuit.

Salutul

5. Bărbatul salute mai întâi o femeie, tinerii îi salute pe cei mai în vârstă, noul venit pe cei care sunt deja adunați, iar inferiorul pe superiori. Indiferent care e statutul tău, atunci când intri într-o cameră trebuie să saluți primul.

6. Înainte de a da mâna, bărbații ar trebui să-și scoată mănușile.

7. Atunci când stai într-un taxi, salută șoferul.

8. Dacă însoțitorul tău salută o persoană pe care nu o cunoști, ar trebui să o saluți și tu.

9. Nu da mâna cu cineva peste masă.

În vizită

10. Nu răspunde la invitația de a-i face cuiva o vizită cu întrebarea „Și cine mai vine?” E foarte nepoliticos.

11. Dacă ai musafiri stinge televizorul și nu mai sta la calculator.

12. Când vine cineva la tine, arată-i unde se poate spăla pe mâini sau aranja, apoi arată-i restul.

La restaurant
13. Nu cere nota dacă persoana care te însoțește nu a terminat încă de mâncat.

14. Dacă sosul e servit separate, pune puțin din el pe farfurie, nu întinge în el.

La telefon

15.  Pune mereu telefonul pe silențios atunci când ești într-un teatru, la cinema, într-o bibliotecă sau o sală de lectură.

16. Dacă ești în compania prietenilor, poți vorbi la telefon. Dacă nu, îndepărtează-te doi-trei metri ca să nu deranjezi pe cineva.

17. Dacă suni pe cineva de pe un număr care nu e al tău, când persoana pe care o contactezi răspunde spune-ți întregul nume.

 

0 comentarii pe “24 de reguli de etichetă pe care toată lumea ar trebui să le știe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.