Voi știți de câtă vitamina C aveți nevoie în fiecare zi? Sau care sunt alimentele în care găsim cea mai mare concentrație de vitamina C? Am observat la foarte multe persoane din jurul meu că asociază vitamina C exclusiv cu portocalele și răceala sau și mai rău, că o consideră necesară numai în cazul copiilor.
Astăzi vreau să demontez câteva mituri legate de vitamina C și să descoperim din ce alimente și suplimente alimentare putem să o luăm, de ce cantitate avem nevoie și ce beneficii are pentru organismul nostru.
3 mituri pe care nu trebuie să le mai crezi despre vitamina C
1. Citricele conțin cea mai mare cantitate de vitamina C
De câte ori ați auzit că trebuie să mâncați portocale, mandarine sau lămâi pentru că sunt bogate în vitamina C? Ceea ce s-ar putea să nu auziți prea des este că un ardei gras are de trei ori mai multă vitamina C decât o portocală. De exemplu, 100 gr ardei gras roșu conține aproximativ 190 mg vit.C, 100 gr ardei gras verde conține aprox. 119 mg vit.C, în timp ce 100 gr portocală conține apr. 53 mg de vit.C.
Printre legumele și fructele ce conțin vitamina C se mai numără: pătrunjelul, broccoli, varza de bruxelles, cimbrul, precum și căpșunile, kiwi, ananasul sau papaya.
FOLLOW ME
2. Vitamina C tratează răceala
Vitamina C nu tratează răceala, ci îți susține sistemul imunitar, așa că preferabil ar fi să îți asiguri aportul de vitamina C pentru a preveni răceala. Dacă deja ești răcit, vitamina C este recomandată alături de tratament convențional pentru a ajuta organismul să-și revină mai repede.
3. Trebuie să iei vitamina C numai în sezonul rece
- Vitamina C susține imunitatea, ajutând celulele albe sau limfocitele să funcționeze mai eficient și astfel să lupte împotriva virusurilor, bacteriilor și a altor agenți patogeni care pot ataca organismul. Limfocitele sunt principalele celule ale sistemului imunitar ce participă direct la răspunsul imun celular, protejându-ne de virusuri, bacterii.
- Contribuie la formarea colagenului pentru funcționarea optimă a vaselor de sânge, a sistemului osos, a ligamentelor, a gingiilor, a dinților și a pielii, ajutând vindecarea rapidă a rănilor. Îmbunătățește absorbția fierului în organism, reduce tensiunea arterială și riscul bolilor cardiovasculare. Totodată ajută la reducerea oboselii și extenuării, precum și la funcționarea normală a sistemului nervos și menținerea unei stări psihice bune.
Corpul nostru nu produce vitamina C, ceea ce înseamnă că trebuie să ne asigurăm aportul de vitamina C prin alimentație sau suplimente alimentare. Pentru adulți, doza zilnică recomandată este de 75 mg pentru femei (85 mg pentru cele însărcinate, 120 mg pentru cele care alăptează) și 90 mg pentru bărbați, iar la copiii mai mari de un an cantitatea este diferită în funcție de vârstă: 15 mg (1-3 ani), 25 mg (4-8 ani), 45 mg (9-13 ani), 75 mg (14-18 ani)
Necesarul de vitamina C crește însă în sezonul rece, când alimentația nu este bogată în fructe și legume, în perioada acută a răcelilor, în caz de febră, inflamații, deficit de fier sau proteine și arsuri. În aceste cazuri, se poate suplimenta aportul de vitamina C cu 500 mg pana la 1000 mg. Pentru că vitamina C este hidrosolubilă, nefiind stocată în rezervele de grăsime din corp, ci în apă, aceasta este eliminata prin urina.
Deficiența de vitamina C duce la stare constantă de oboseală și moleșeală, dureri musculare și ale articulațiilor, pielea uscată sau pierdere în greutate.
Așadar, e important să ne asigurăm aportul zilnic de vitamina C, mai ales în această perioadă de trecere de la un sezon la altul, când imunitatea noastră are nevoie de susținere.
Anul trecut am pregătit alături de Alesia un filmuleț în care am vorbit despre modalitățile în care asimilăm vitamina C și dacă nu l-ați văzut deja, puteți să-l revedeți aici.
Folosim în continuare vitamina C de la Secom, Gama Childlife Essentials pentru copii și Vitamina C capsule de 1000 de mg din gama Solaray pentru mine. Vi le recomand și vouă cu mare drag, dacă vreți să vă protejați cel mai important gardian al sănătății: sistemul imunitar. Provine din sursa naturala, respectiv este extrasă din fructe de Măceş şi Acerola, 1000mg/capsulă și prezintă formulă îmbunătățită cu bioflavonoide pentru biodisponibilitate crescută. Pe mine mă ajuta mult, mă protejează de viroze și îmi susține tonusul în fiecare zi, inclusiv în perioadele mai încărcate, cu multe proiecte și filmări
Am și o veste buna, în perioada 1.02-31.03.2019 Secom desfășoară campania „Imunitate pentru fiecare”. În cadrul campaniei sunt incluse produse pentru susținerea imunității atât pentru adulți, cât și pentru copii, iar la cumpărarea oricărui produs din campanie puteți câștiga pe loc unul dintre cele 40.000 de premii sau unul din cele 7 premii mari oferite prin tragere la sorți:
– 1 x sejur de 3 nopți, pentru doi adulți la Roma în perioada 23-26 august 2019 la un Centru SPA de 5 stele
– 3 x biciclete Pegas
– 3 x smart watch-uri
Pentru mai multe informații legate de campania „Imunitate pentru fiecare”, mecanismul concursului și premii, puteți intra direct pe secom.ro și să consultați regulamentul.
🌈 CONCURS: 🌈
Am 2 kit-uri de imunitate de la Secom și pentru pentru voi. Fiecare conține câte două produse: Vitamin C 250mg (copii) și 1 Vitamin C 1000mg (adulți) și le puteți câștiga dacă:
1. Îmi spuneți ce metode folosiți pentru a asigura aportul de vitamina C pentru voi și familia voastră. Vă rezumați la alimentație sau folosiți și suplimente?
2. Împărtășiți acest articol cu prietenii voștri.
Voi alege un câștigător de pe blog și unul de pe facebook. Concursul se încheie pe 26 martie. Succes!
UPDATE:
Câștigătorii sunt:
Alexandra Dosaru – blog
Marilena Roşioru – facebook
Aștept mesaj de la câștigătoare în termen de 5 zile. 💙
Mulțumesc că ai citit acest articol. Dacă informațiile ți se par utile, le poți împărtăși cu prietenii tăi cu un simplu SHARE. Pe mine mă găsești zilnic și pe pagina mea de facebook, Instagram sau pe canalul de Youtube.
Hai cu mine pe:
Facebook: https://www.facebook.com/ela.craciun/
Instagram: https://www.instagram.com/elacraciun/
YouTube: https://www.youtube.com/elacraciun
Buna
Multumim pt articol 💖 o zi frumoasa 💖
Consumăm zilnic fructe iar lui bebe îi mai dau si vitamina C picaturi (secom)!In sezonul rece nu am avut probleme cu răceala!
Consumam fructe și legume proaspete, ceaiuri cu lămâie și miere
In principiu iarna consumam portocale multe
Iar vara nu ne lipseste limonada
Tot timpul mancam portocale ,mai multe iarna ,ajugem si la 4portocale pe zi
Incercam pe cat posibil sa avem fructe si legume zilnic
Iarna mancam mai multa conopida
Portocalele sunt nelipsite
Merele sunt nelipsite zilnic
In special iar mancam mai multe citrice
Vara zilnic avem pepene in alimentatie
Zilnic avem in meniu fructe si legume
In functie de sezon
Fructe și legume de sezon aproape zilnic,miere și propolîs,ceai verde cu lămâie iar acum în post în suplimente (magneziu,calciu,zinc)
Consumam fructe și legume proaspete!Rodii,kiwi,pomelo și multă verdeața in supite!
Consumam zilnic fructe și legume și vitamina C de la Secom
Consum fructe și legume bogate în vitamina C, dar iau și suplimente ce conțin vitamina C!
Consumam fructe si legume…si cand nu este suficient, apelam la suplimente! 🙂
Mancam multe fructe, miere ,lamaie ,ceai de echinaceea și sirop de catina
Introduc in alimentatia zilnica fructe si legume care contin aceasta vitamina dar apelez si la ajutorul suplimentelor alimentare
Multe fructe si legume proaspete, miere cu propolis și catina.
Fructe (citrice)
Zilnic incercam sa consumăm fructe cât mai multe,apoi ceaiuri cu lămâie și miere și ocazional sau mai bine spun în anotimpul rece consumăm și vitamina C pentru a întări sistemul imunitar.
Am mai aflat ceva nou… 120mg/femeie care alapteaza.
Intotdeauna merg pe partea de consum dun alimente.