Relațiile dintre oameni sunt un subiect nesfârșit care inspiră nu numai scenariști, regizori și scriitori, ci îi inspiră și pe oamenii de știință. Vorbind de oamenii de știință, un loc special este ocupat de Eric Berne și cartea sa intitulată „Jocurile pe care oamenii le joacă”, care a dezvoltat un cult studiat mai departe de psihologie după ce a fost publicată. Autorul descrie cele mai populare tipuri de tachinări și jocuri între adulți și le oferă sfaturi despre cum să le recunoască și să le oprească înainte de a le afecta relația.
Iată ce fel de tachinări există în relații, care mai târziu pot crea conflicte și nefericire:
1. „Totul este din cauza ta.”
Este adevărat, oamenii au tendința să îi învinovățească pe ceilalți pentru nereușitele lor. Și într-o relație, se întâmplă cel mai des. Dacă ați întârziat undeva, este vina partenerului, la fel și că nu reușiți să faceți economii sau dacă nu te-ai concentrat mai mult la carieră. Evită să îți învinovățești partenerul, tu ești cel care ia decizii pentru propria viață, iar dacă trebuie să te lași influențat de persoana de lângă tine, este firesc uneori, pentru că într-o relație e nevoie de compromisuri.
2. Dragă/ Dragule
Această mică tachinare se întâmplă de obicei în public și este urmată de o privire pătrunzătoare. Imaginează-ți scenariul următor: vă aflați la masă cu prietenii iar partenerul spune ceva care te pune într-o lumină neplăcută, dar conchide prin „Am dreptate, dragă/ dragule?”
FOLLOW ME
Ca rezultat, obiectivul este atins: ești zdruncinat, dar ultima frază nu-ți permite să o respingi cu o atitudine proastă. Vei începe astfel să te superi, dar nu ai motive obiective pentru furie, deoarece partenerul tău se joacă cu mult tact și aparentă eleganță, iar furia nerezonabilă va adăuga încă un minus percepției grupului asupra ta.
Ai putea să îi răspunzi și tu în același mod, dar trebuie să aveți o discuție despre asta ulterior.
3. Vezi ce am făcut din cauza ta?
Dacă într-o zi simți că ești mai agitată și îl presezi pe partener cu glume și jocuri iar acesta scapă ceva prin bucătărie, s-ar putea să îți pună această întrebare. Se întâmplă des în relații. Această încercare de învinovățire a partenerului nu este deloc benefică. Ca să oprești acest joc, nu ar trebui, cum probabil vei fi tentat, să rămâi acolo și să argumentezi de ce crezi că nu a fost vina ta, ci să te retragi pentru că incidentul va fi repede uitat. Nu este neapărat ceva personal, de cele mai multe ori este o reacție la nervi.
4. Uite cât m-am străduit eu
Dacă faci ceva pentru ca relația să meargă bine schimbarea de atitudine sau fapta va fi imediat anulată de această afirmație. Bineînțeles, într-o relație e nevoie de eforturi pentru a asigura bunăstarea. Iar multe dintre acestea, e posibil să le faci chiar pentru propria ta liniște, ci nu neapărat pentru fericirea partenerului, așa că nu ar trebui, nici tu, nici persoana iubită să vă lamentați ulterior.