4 lucruri pe care trebuie să le știi despre celulele stem

Subiectul a trecut de faza controversei. Acum avem nu numai studii, ci zeci de mii transplanturi efectuate cu succes în toată lumea cu ajutorul celulelor stem din sangele cordonului ombilical, care salvează viețile copiilor cu boli rare, (genul de afecțiuni care nu iartă). Unele dintre ele chiar și în România.

Cu toate acestea, informațiile nu sunt suficiente și pentru că, din fericire, doar o mică parte dintre cei care le recoltează au nevoie de ele. Așa că, în continuare, motivația unui părinte care decide să urmeze acest drum este aceeași pe care am avut-o și eu atunci când am recoltat pentru Alesia: nu ai vrea să fii in postura de avea nevoie de ele și să nu le ai. Pentru Alex nu am avut posibilitatea să recoltez, atunci nu mi s-a oferit șansa. Cel puțin în România nu era o opțiune disponibilă.

Decizia a devenit în ultimii ani una dintre cele mai încărcate de emoție, de neliniște și ezitări dinaintea nașterii. Prietenii tăi sigur au păreri diferite, iar oferta e tot mai mare. Ca în cazul oricărui lucru în care există o minimă controversă, internetul e plin de păreri. Ceea ce crezi că va fi o decizie rapidă pentru că ai hotărât deja că vei recolta celule stem, se transformă într-un maraton care se tot lungește. O să îți spun la ce trebuie să fii foarte atent.

1.Pentru că hotărârea de a alege o banca sau alta este atât de grea, este un moment încărcat de multă emoție. Ce trebuie să faci este să nu confunzi persoana cu care tratezi, cel care îți vinde produsul, cu instituția sau produsul în sine. Fă-ți lecțiile de acasă și mergi informat la întâlnirea cu agentul comercial, pentru că el va fi interfața instituției pe care o să o alegi, cu decizia luată 70%. Să ai pregătite întrebările care îți vor asigura și restul de confort. Altfel o să fii în pericol să alegi dacă vânzătorul e simpatic sau dacă povestea lui sună mai bine ca a altora. Dacă reprezintă o bancă din afara României, o să îți spună că ei au tradiție. Un cuvânt cam curajos pentru scurtul timp în care s-a descoperit necesitatea recoltării și utilizării celulelor stem. Sau că fiind din altă parte decât din România ei sunt, nu-i așa, occidentali. Nici măcar asta nu o să vă convingă. Să nu vă mire dacă banca are nume englezesc, cu proprietar olandez și depozitare într-o țară care un are nicio legătură cu primele două. Exemplul este pur întâmplător și nici măcar nu spun că reprezintă un motiv care să vă facă să vă pierdeți încrederea, dar e bine să vă spulber eu câteva mituri înainte să fiți puși în fața faptului.

2.Banii. Nu o să fie ieftin. Evident, depinde ce înseamnă ieftin pentru fiecare. Haideți să nu trecem prin conversația: ce înseamnă banii când e vorba de sănătatea copilului meu. Evident că nu înseamnă nimic. Doar că fiind un produs și băncile se bat în oferte, trebuie să luați în considerare și acest aspect, ținând cont de raportul calitate/ preț. Dacă nu aveți toată suma, trebuie să știți că aveți și varianta unor rate. Iar diferențele de preț sunt sesizabile de multe ori, dar nu suficiente încât să vă determine să înclinați spre o bancă sau alta.


3.Statistici.  Procentul românilor care apelează la acestă procedură este în creștere în fiecare an. Este și asta important. De ce te-ar interesa? Pentru că și ei, la fel ca și tine, se documentează, citesc, merg la întâlniri și interviuri și până la urmă hotărăsc că recoltarea este soluția și pentru ei și copiii lor. În jurul acestui fenomen s-a dezvoltat o industrie uriașă, iar băncile se promovează tot mai bine. Mulți oameni de afaceri au văzut potențialul unei piețe de zeci de milioane de euro numai în România și au investit. Asta nu are legătură cu nevoia ta și a copilului tău. O să citești că sunt țări care interzic companiilor să se promoveze într-un mod agresiv. Ce contează? Acolo au și autostrăzi și infrastructură, iar noi nu. Trebuie să ieși din discursul ăsta toxic și să fii și tu la fel de pragmatic ca și ei.

4.Celule stem sunt tratamentul viitorului. În România și în toată lumea s-au făcut deja intervenții cu ajutorul celulelor stem, deci este și tratamentului prezentului într-o anumită măsură. Mică, dacă facem comparația cu potențialul lor, dar este. În țări cu mai multă experienta în acest domeniu, se încurajează si donarea de celule stem în băncile publice de unde să beneficieze în viitor oricine are nevoie. Costurile unui transplant cu celule STEM sunt uriașe, iar în România nu sunt suportate de stat decât în mică măsură. Dar cel mai rău este să ai nevoie de ele și să nu le ai. Cel puțin 80 de boli – cancere, boli genetice, boli imunologice si metabolice, leucemii, limfoame, mielom multiplu, anemii severe, tumori ca neuroblastomul – pot fi tratate sau vindecate cu componente care se găsesc în sangele din cordonul ombilical. Mai mult, potrivit unor informații pe care le-am găsit pe site-ul rețelei private de sănătate REGINA MARIA, în ultimii ani, cercetarea a fost extinsă la medicina regenerativă, existând studii în desfășurare, în cadrul cărora sunt tratați copii cu autism, paralizie cerebrala și alte afecțiuni neurologice. Recoltarea acestor celule se face imediat după naştere, fără niciun risc pentru mamă şi copil, din sângele rămas pe cordonul ombilical (care altădată se arunca).

Acum cel puțin dacă aș mai trece din nou prin această experiență nu aș mai trece prin procesul dubiilor alegerii. Pentru mine ar fi simplu. Aș alege fără ezitare rețeaua private de sănătate REGINA MARIA. Unul dintre doctorii și mei preferați este acolo, iar lucrurile pe care le știu despre Banca Centrală de Celule Stem REGINA MARIA m-ar face să nu am nicio ezitare pentru că o consider una dintre cele mai sigure opțiuni. Nu numai stardardul ridicat al bancii și al oamenilor m-au convins demult, dar mai ales înclinarea lor neobosită spre excelență în tot ce fac, fiind și prima bancă din România afiliată secțiunii europene a Cord Blood Association.

Ca orice asigurare de viață, și recoltarea celulelor stem o faci în speranța că nu vei avea niciodată nevoie de ele.


Rămâi pe cel mai citit blog din România și descoperă și alte lucruri interesante!
Îţi mulţumesc că eşti unul dintre cei 1 milion de români care mă citesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.