Părul nostru are nevoie de un pansament natural
Părul, podoaba capilară a oricărei femei este unul din punctele de rezistenţă când vine vorba de frumuseţe. Este, îmi permit să o spun, poate cel mai traumatizat şi mai chinuit tocmai din dorinţa de a fi cele mai frumoase. Placa de îndreptat sau difuzorul, în cazul celui ondulat, kilograme de spumă, ceară, gel, nu mai zic de fixativ şi multe alte produse pe care numai el, bietul păr, le îndură cu răbdare. Şi toate dintr-un singur motiv: frumuseţea.
Toate acestea nu ar fi tot atât de nocive dacă am avea grijă să îi oferim părului şi un „pansament” natural, care să îl poată ajuta şi să îl refacă.
Dincolo de măştile pe care fiecare dintre noi ar trebui să le facă acasă, din ingrediente naturale, vă recomand balsamul homemade. Până de curând, eu foloseam şamponul şi balsamul din aceeaşi gamă, dar o prietenă care are părul creţ şi care îl traumatizează zilnic, mi-a povestit cum reuşeşte să îl descurce la spălat: îşi prepară un balsam foarte hrănitor care ajută să aibă firul sănătos şi curat.
Am căutat pentru voi câteva reţete pe care să le preparaţi în funcţie de tipul de păr pe care îl aveţi şi de necesităţile acestuia.
Pentru părul uscat, deteriorat, casant şi fragil:
- jumătate de avocado foarte bine copt
- 1 linguriţă de ulei de măsline
- 3 linguriţe de ulei esenţial de rozmarin
- 1 gălbenuş de ou
Amestecă-le şi după ce te-ai spălat cu şampon, şterge bine părul, apoi aplică acest balsam, de la rădăcină spre vîrfuri. Aşteaptă 10 minute şi clăteşte foarte bine părul cu apă călduţă, nu foarte fierbinte.
- 2 ceşti de maioneză
- 1 jumătate de avocado
Amestecă bine cele două ingrediente ca să se omogenizeze, aplică balsamul de la rădăcină spre vârfuri, acoperă părul cu un prosop să menţină căldura, aşteaptă 15-20 de minute şi clăteşte bine cu apă caldă să nu rămână urme de maioneză în păr.
FOLLOW ME
Pentru părul lipsit de strălucire şi de vitalitate:
- 2 banane foarte bine coapte
- câteva picături de ulei de măsline sau argan
- jumătate de ceasca de miere
- câteva picături de ulei esenţial (aici puteţi alege aroma preferată)
Amestecă-le şi la fel, după ce te-ai spălat cu şampon, şterge bine părul şi aplică masca, las-o să acţioneze cel puţin 15 minute şi clăteşte-te bine.
Pentru scalpul cu mătreaţă, iritat, cu coji şi mâncărimi:
- 1 litru de ceai verde călduţ, NU fierbinte
- 3 linguri de oţet
Se amestecă şi, după spălarea cu şampon, se toarnă pe păr şi se masează. Se lasă părul învelit într-un prosop timp 5-10 minute, suficient cât compoziţia să acţioneze asupra scalpului. Se clăteşte cu apă caldă spre rece, dar nu foarte rece pentru închiderea cuticulei firului de păr. Ceaiul verde ajută foarte bine şi la regenerarea firului de păr.
Pentru păr gras care are nevoie de vitalitate şi strălucire:
Aceast balsam este ideal pentru cele cu părul deschis la culoare, pentru şatene şi blonde deoarece lămâia ajută la deschiderea nuanţei părului. Dacă eşti şatenă sau brunetă, foloseşte oţetul de mere.
- jumătate de cană de ceai de muşeţel
- 1 lingură de miere
- 1/4 cească de oţet de mere sau sucul de la o lămâie
Amestecă ingredientele şi, după ce te-ai spălat, aplică balsamul pe păr şi masează bine. Lasă să acţioneze câteva minute, nu mai mult de 5 şi clăteşte cu apă călduţă.
Trebuie să vă spun câteva secrete de care să ţineți cont dacă vreți rezultate vizibile pe termen mediu şi lung:
- Pentru că sunt făcute în casă, din ingrediente naturale, fără conservanţi sau chimicale, timpul de acţiune asupra părului este ceva mai mare (de la 5 la 20 de minute). Este normal, deci faceți asta când aveţi puţin timp, nu pe fugă, pentru că nu veţi avea rezultatele pe care le aşteptaţi
- Rezultatele se vor vedea după cel puţin o lună, dacă le faceți săptămânal
- Folosiți ingrediente proaspete, la temperatura camerei. Nu le răciți. Adică nu ţineți maioneza sau oul în frigider
- Evitați pe cât posibil excesul produselor de styling
- Evitați pe cât posibil să foloseşti foehnul, placa de păr sau ondulatorul. Aceste aparate atât de utilizate nu fac altceva decât să omoare firul de păr
- Lăsați părul să respire, nu-l strângeți foarte tare cu elastice sau alte clame. Seara când dormiți strângeți-l într-o coadă lejeră sau dormiți cu el strâns lejer
- Puteți folosi feţe de pernă din mătase pentru că atunci când frecați părul de pernă firele să nu se mai rupă
Photo Credits: www.becomegorgeous.com