4 tipuri de articole de bucătărie de care ar trebui să scapi cât mai repede. Sunt periculoase pentru întreaga familie

Mulți dintre noi încearcă să respecte regulile unei vieții cât mai sănătoase. Cu toate acestea, nu toată lumea știe că  ustensilele pe care le folosim pentru gătit sunt la fel de importante ca și produsele alimentare. Chiar și o dietă sănătoasă poate duce la probleme de sănătate dacă vasele și tigăile sunt toxice.

Iată o listă cu cele mai periculoase tipuri de articole  de bucătărie:

1. Vesela din teflon

Teflonul este probabil cel mai periculos material din această listă. Mulți oameni aleg vase și tigăi cu acest strat de acoperire, deoarece acestea sunt convenabil de utilizat.

Cu toate acestea, proprietățile neaderente ale vasului de teflon oferă o acoperire din PTFE (politetrafluoretilenă). Este un polimer din plastic care eliberează toxine când este încălzit peste 300 de grade Celsius. Astfel de fum toxice pot duce la febra polimerului, numită și „gripa de teflon”. Nu este periculos  numai pentru oameni, poate fi letal și pentru papagalii și alte păsări domestice.

Un alt compus chimic periculos din compoziția vaselor de teflon este PFOA (acid perfluorooctanoic), care contribuie la dezvoltarea mai multor tipuri de cancer, inclusiv cancerul de sân și de prostată și cancerul ovarian. Se crede că PFOA este prezent în produse Teflon în cantități atât de mici încât nu reprezintă o amenințare pentru oameni. Totuși, este conținut în multe alte lucruri de zi cu zi. Prin urmare, este de dorit să minimalizați contactul cu această substanță chimică.

FOLLOW ME

Alternativă: fontă. Vesela din fontă este sigură pentru gătit și trece testul timpului. În plus, acest material se încălzește rapid și uniform, iar fonta întărită are proprietăți anti aderente. În același timp, nu trece toxinele în alimente și ajută într-un mod natural să mărească nivelul de fier în organism. Dacă nivelul fierului este normal, puteți alege vasele din fontă din email, care sunt, de asemenea, sigure și convenabile pentru utilizare.

2. Vase din aluminiu

Nu este surprinzător faptul că aluminiul este folosit atât de mult în viața de zi cu zi. Pe lângă faptul că este cel mai obișnuit metal, este de asemenea foarte durabil, ușor, versatil și reciclabil. Dar vă poate afecta sănătatea.

Aluminiu este un metal neurotoxic. Excesul său în organism poate duce la boli ale sistemului nervos central, inclusiv boala Alzheimer și ALS (scleroza laterală amiotrofică). Și, deși vasele din aluminiu au în mod obișnuit un înveliș de protecție, acestea sunt ușor deteriorate, permițând metalului toxic să intre în mâncare.

Alternativă: sticlă. Sticla nu emite substanțe toxice atunci când este încălzită, este durabilă, ecologică și nu absoarbe mirosurile. Singurul său dezavantaj este lipsa proprietăților anti-aderente.

3. Vase din cupru

Este posibil să fi văzut vase de cupru în magazine de mai multe ori și să le fi  admirat frumusețea ei. De asemenea, e posibil să fi auzit despre proprietățile conducătoare de căldură ale cuprului, care asigură o încălzire rapidă și uniformă. Însă, cuprul poate fi periculos ca material folosit pentru prapararea mâncării.

Ca și alte metale grele, cuprul în cantități mici este foarte important pentru sănătatea umană. Dar excesul său în organism poate duce la intoxicații severe cu metale. Cuprul va fi eliberat la contactul cu produsele acide.

Alternativă: vase din oțel inoxidabil. Este un material relativ ușor și rezistent la zgârieturi. De asemenea, vă va servi mult timp.

4. Articole de gătit cu acoperire din ceramică

Vasele cu o acoperire ceramică par destul de sigure la prima vedere. Cu toate acestea, acest lucru este valabil doar pentru cele din 100% ceramică. Însă acoperirea ceramică ascunde deseori componentele componente periculoase.

Acoperirea cu ceramică moale nu este suficient de rezistentă și începe să se crape după câteva luni de utilizare. După aceea, plumbul și cadmiul sunt ingerate și apoi în organism. Intoxicația cu plumb este unul dintre cele mai periculoase tipuri de intoxicații cu metale și poate provoca dureri abdominale, dureri de cap, infertilitate și alte probleme de sănătate (în cazuri deosebit de grave, comă și deces ). Este periculos să folosiți vase cu un strat deteriorat, chiar dacă nu există plumb, deoarece aluminiul neurotoxic este de obicei sub stratul protector.

Alternativ: articole din ceramică 100%. Sunt făcute din materiale naturale, netoxice, alimentele din ele nu ard. Este adevărat că astfel de feluri de vase pot fi destul de scumpe, dar vă vor servi de ani de zile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.